Copiii blestemati

vineri, 25 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 Copiii blestemati

"De la 16 ani a inceput sa faca copii. Pleaca de acasa zile intregi si cind se intoarce este gravida si peste noua luni mai naste unul. Pe fetele cele mari le cresc eu, nici nu mai stie ca sint copiii ei, iar o fata a murit la doua luni pentru ca nu i-a facut tratament cind s-a imbolnavit. Pe Sergiu, care are doi ani, cum-necum au reusit cei de la spital sa-l bage la leagan, dar asta micu era sa moara simbata" explica mama Simonei, Maria Apetroaie. La sfirsitul saptaminii trecute, Ionel, de un an si o luna, a fost scos din casa cu Politia si dus cu Ambulanta la spital pentru internare si tratament. Bunica a chemat salvarea pentru ca micutul plingea de citeva zile, tusea si si-a imaginat ca poate fi bolnav. "Nu lasa pe nimeni sa intre la copil. Daca incerc sa intru ma loveste, urla, tipa, darima tot prin casa si ma tem. De cind l-a adus in decembrie, de la Distrofici, l-a tinut intr-o camera si nu stiu ce i-a dat de mincare sau cu ce l-a imbracat. Am auzit copilul ca tuseste, stiam ca de vreo saptamina nu a avut cu ce sa faca focul in camera, am auzit ca-l mai si pocnea si-am zis ca trebuie dus la spital" povesteste bunica de 60 de ani. Doar cu ajutorul sectoristului a putut fi acos copilul din bratele mamei si dus la spital, unde a fost internat de urgenta, in timpul garzii dr. Gabriel Petrovici, seful Sectiei de Recuperare Pediatrica.
"Copilul se afla intr-o stare de mizerie greu de inchipuit. In luna decembrie a fost externat din sectia de recuperare pediatrica si trimis in familie la cererea mamei. Am convingerea ca de atunci si pina a fost internat de urgenta nu a fost spalat nici macar o data. Bronhopneumonia copilului a debutat in urma cu o saptamina, din spusele bunicii, insa a fost neglijat de mama oligofrena, nu a fost vazut de nici un medic si se pare ca a fost abuzat fizic in permanenta" declara dr. Petrovici. Ionut Apetroaie nu este, din pacate, singurul caz de copil care se intoarce in spital din cauza ca la externare a fost retrimis intr-o familia care nu il poate ingriji. Dupa patru luni de internare la distrofici, Ionut a fost externat in decembrie cu o greutate de 7,4 kilograme. La reinternarea in Spitalul de Copii, dupa doua luni de stat linga "mama" sa, copilul de un an si o luna nu mai avea decit 7 kilograme, adica atit cit ar fi trebuit sa aiba pe la vreo patru-cinci luni. "Dupa ce iese de la spital trebuie dus la leagan, ca aici daca-l aduce e pacat de sufletelul lui, moare cum a murit si Roxana, fetita de-a treia" spune batrina Apetroaie. Dupa ce a fost o viata femeie de serviciu, cu 540 de mii de lei batrina trebuie sa asigure intretinerea casei (chirie, lemne, apa, curent electric) si sa aiba si ce baga in oala.
Din ajutorul social primit de la primarie, Simona isi cumpara bomboane si ciocolata pe care le maninca singura, "nu stie ea ce e aia sa cresti un copil, daca-i cer bani pot sa ma astept ca-mi da cu ceva in cap. Din cauza crizelor ei stau de asta-toamna in magazie cu fetele, daca ma prinde in casa ma omoara. Cind i-a luat politia copilul sa-l duca la spital a vrut sa-mi taie gitul, dupa aceea a vrut sa-si taie burta, nu stie ce-i cu ea" se plinge batrina. Aceasta asteapta ca cineva sa o ajute sa scape de "pacoste", cum a ajuns sa-i spuna propriei fiice, insa "nimanui nu-i pasa de mine si de copiii astia care sint batuti si lasati sa moara de foame si de frig".
Doina Astancai, sefa Serviciului Rezidential din cadrul Directiei Judetene Pentru Protectia Drepturilor Copilului, declara ca "abia ieri ( dupa ce reporterii nostri au inceput sa investigheze cazul-n.r.) am fost sesizati de asistenta sociala de la Spitalul de Copii asupra cazului Ionut Apetroaie. Avind in vedere gravitatea situatiei si faptul ca mama este bolnava psihic, cu siguranta se va dispune institutionalizarea copilului. Cred ca procedura nu va dura mai mult de 30 de zile, insa am sentimentul ca vom avea probleme serioase cu mama care nu accepta sa ii fie luati copii de linga ea. Speram ca acceptul bunicii sa fie suficient". In opinia altei angajate a DJPDC, Daniela Cirlan, care s-a ocupat in urma cu doi ani de institutionalizarea celui de-al patrulea copil al Simonei Apetroaie, bunica ar trebui sa faca demersuri pentru a obtine curatela fiicei sale, situatie in care va putea sa solicite medicilor ginecologi si sterilizarea acesteia. Cu riscul ca aparatorii drepturilor omului sa sara in sus, trebuie spus ca sterilizarea definitiva, in cazul Simonei Apetroaie este singura metoda de prevenire a aparitiei de noi copii nedoriti, posibili mostenitori ai handicapului mamei. Din cite am cunoscut-o noi, batrina fie nu stie ce are de facut, fie nu are chef sa traverseze hatisul des al birocratiei pentru a obtine curatela fiicei, caz in care este de dorit ca institutiile abilitate sa o sprijine in rezolvarea grabnica a situatiei. (Dana BEJENARU)

Comentarii