Cosmarul intretinerii

vineri, 22 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Cosmarul intretinerii

Iarna, de care ne mai despart doar citeva saptamini, stirneste in rindul botosanenilor mai multa ingrijorare si nesiguranta decit oricind. Mii de oameni isi pun zilnic intrebarea daca vor avea in lunile reci apa calda si caldura si, in caz ca vor avea, daca o vor putea plati. Noi vom incerca sa va prezentam care sint sansele de a beneficia de caldura si care sint costurile probabile pentru intretinere.
In mod cert, si in acest an producatorul de agent termic, societatea comerciala Termica, va asigura incalzirea aparteamentelor botosanenilor. Pna acum, directorul Termica, Bogdan Pantiru, si primarul Florin Egner au reusit sa obtina de la Bucuresti promisiuni certe ca li se vor aloca banii necesari pentru plata energiei termice furnizate populatiei in sistem centralizat. Au fost obtinute deja in avans 20 de miliarde de lei, adica subventia pentru urmatoarele trei luni ale anului. Sunt sanse reale ca in zilele urmatoare directorul Bogdan Pantiru sa obtina de la Petrom 20.000 de tone de pacura. Intreaga cantitate urmeaza sa fie depozitata la Botosani, iar Termica sa poata folosi, cu plata ulterioara, tot combustibilul.
Termica a anuntat deja ca nu va relua furnizarea incalzirii catre rau-platnici. Societatea a incheiat cu fiecare asociatie in parte un grafic de esalonare a datoriilor, insa din cauza nerespectarii acestora, furnizorul de agent termic va trebui sa adopte cea mai severa solutie, aceea de a-i lasa in frig pe rau-platnici. Conducerea Termica sustine ca in situatia in care asociatiile de locatari sau de proprietari nu isi vor respecta graficele de esalonare a datoriilor, le va cere acestora sa comunice scarile de bloc cu cele mai mari datorii, in asa fel incit doar acestora sa le fie intrerupte serviciile. Pina acum, doar 30% din totalul asociatiilior care s-au obligat sa achite datoriile in rate au respectat graficele, ceea ce inseamna ca restul, 70%, pot sa se gindeasca deja la o iarna fara caldura. In total botosanenii datoreaza la caldura peste 37 de miliarde de lei, restante pe care unele asociatii le au de mai mult de un an. Directorul comercial al Termica, Nicolina Chirila, sustine ca sunt sanse foarte mari ca si in aceasta iarna, printr-o ordonanta de Guvern, familiile ale caror venituri medii nu depasesc salariul minim pe economie sa beneficieze de ajutoare banesti, sub forma de cupoane, pentru plata caldurii, insa acest lucru nu va influenta prea mult decizia de a debransa de la sistem marii datornici. Deja se pare ca unii botosaneni si-au dat seama de trista realitate, inregistrindu-se pina acum aproximativ 150 de cereri de debransare de la reteua de energie termica, motivul invocat de botosaneni fiind intotdeauna lipsa banilor. Foarte multi botosaneni cu venituri mici care locuiesc in apartamente cu trei sau patru camere cer, de asemenea, suspendarea a doar o parte din caloriferele din locuinte, adica lasa un calorifer sau doua in camerele in care locuiesc in mod curent.
Pretul unei gigacalorii va fi in acest an mai mare cu aproape 50% fata de cel de anul trecut. Noul pret national al gigacaloriei, ce urmeaza a fi platit de populatie, va fi de 295.000 de lei, fata de 230.000 cit era pina acum. La acesta se mai adauga taxa pe valoare adaugata, de 19%, care anul trecut nu exista. In conditiile unei ierni reci, in care Termica va fi nevoita sa furnizeze agentul termic la parametrii maximi impusi, costul lunar al energiei termice pentru o garsoniera va fi in medie de 341.352 de lei, virful de plata fiind inregistrat in luna ianuarie atunci cind cheltuielile cu apa calda si caldura cresc la 431.480 de lei. Un apartament cu doua camere va fi incalzit la iarna contra unei sume medii de 679.000 de lei, cu un plus in luna ianuarie, cind factura pentru energia termica va arata peste 850.000 de lei. Pentru un apartament mediu, de 2,5 camere (adica un apartament de doua camere cu o suprafata locuibila mai mare sau de trei camere cu o suprafata mai mica), incalzirea si apa calda vor costa in medie 816.634 de lei, iar pentru unul cu trei camere 962.581 de lei. Cei care au in proprietate apartamente cu patru camere au motive temeinice sa fie ingrijorati. Ei vor trebui sa plateasca la asociatie, doar pentru energia termica, mai mult de 1,2 milioane de lei, cu un plus in luna ianuarie cind costrurile pentru acest serviciu vor depasi 1,5 milioane de lei. Aceste costuri se pot micsora cu 25-30 de procente in cazul unei ierni mai usoare, in care enegia termica ar fi livrata la parametri mai mici decit cei prevazuti in norme, ceea ce insemana ca temperatura agentului termic la calorifere sa fie de doar 18-20 de grade.
La asociatie botosanenii vor trebui sa mai plateasca gazul, salubritatea, energia electrica pe scara si cheltuielile comune. Totalul acestor cheltuieli, pentru fiecare persoana, se ridica la 30.000 de lei. Nu trebuie uitata nici factura la apa rece. In cazul in care apartamentul este necontorizat si se afla intr-o scara necontorizata, botosaneanul plateste lunar contravaloarea a 8,4 metri cubi de apa, ceea ce insemana aproape 100.000 de lei de persoana. Daca apartamentul este necontorizat, iar scara si vecinii sint contorizati, familia respectiva va trebui sa suporte diferenta dintre cit indica contorul de scara si apometrele vecinilor. In multe cazuri, facturile in astfel de situatii au reprezentat sute de mii de lei. Atunci cind familia dispune de apometre ea va trebui sa plateasca doar contravaloarea indicata de acestea, adica aproape 10.000 de lei pentru fiecare metru cub consumat. Daca la toate acestea mai adaugam energia electrica si telefonul, putem spune ca ne asteapta o iarna fierbinte doar pentru buzunare. (C.LUPASCU)

Comentarii