De unde a aparut casa prefectului Simionovici?

vineri, 25 iunie 1999, 23:00
6 MIN
 De unde a aparut casa prefectului Simionovici?

Casa este construita de SC Magic, societate care in ultima vreme a cistigat importante licitatii la unele obiective publice. Tot aceasta societate se ocupa de construirea Palatului Justitiei, care fara indoiala va fi cea mai mare cladire construita vreodata in Botosani si a reamenajat sediile judecatoriilor din Saveni si Darabani. Deocamdata, casa prefectului se afla la un stadiu de inceput al lucrarilor, insa dupa felul cum merge treaba va fi finalizata in scurt timp. Vila a fost proiectata de arhitectul Octavian Dan Botez, care este si seful Comisiei pentru avizarea proiectelor si planurilor generale pentru urbanism din cadrul Prefecturii Botosani. Octavian Botez este de parere ca vila pe care a proiectat-o este destul de modesta pentru un prefect. "Este o casa simpla in care ar trebui sa locuiasca tot romanul. Domnul prefect nici nu a vrut sa fie mai mare si mi-a cerut sa se pastreze stilul arhitectonic din Botosani. Va fi cea mai frumoasa casa din Botosani. Nu este o mitocanie, cum si-au construit altii," ne-a spus arhitectul Botez. Oricum, ca sa locuiasca tot romanul intr-o astfel de casa ar trebui sa aiba cel putin un miliard de lei, atita cit a declarat prefectul ca-l costa ridicarea vilei.
Referitor la costul vilei, cei de la Magic sint insa de alta parere. "O astfel de casa nu prea se poate construi cu un miliard de lei. Materialele sint foarte scumpe la ora actuala, fara sa mai calculam si plata lucrarilor. Nu pot sa spun exact cit ar costa, dar as zice ca daca punem la socoteala toate utilitatile trece de doua miliarde de lei," este de parere Marin Racu, de la serviciul contabilitate al firmei Magic.
Dupa cum spune proiectantul, casa va avea doar cinci camere si un singur etaj. Parterul, care va avea o inaltime de 2,25 metri, va contine o camera de zi, (probabil ceva mai mare decit o sufragerie de la bloc), o camera de oaspeti, baie si bucatarie. Etajul va fi ocupat de trei dormitoare, de baie si bucatarie. Cum Alexandru Simionovici este, pe linga vinator, si un inrait columbofil, n-a uitat de acest hobby. La mansarda va fi amenajata o hulubarie si se va ajunge la ea pe o scara interioara ce trece pe la fiecare nivel al casei. Pe linga toate aceste incaperi, casa mai are si demisol amenajat pentru dependinte si garaj. Vila va avea fatada principala spre strada Mihai Kogalniceanu.
Vizavi de partea "financiara" a afcerii va amintim ca Hotarirea de Guvern nr.680/1996 interzice prefectilor sa faca parte din adunarile generale ale actionarilor, cit si din consiliile de administratie ale societatilor cu capital majoritar de stat. Acest lucru pune sub semne de indoiala legalitatea prezentei prefectului Alexandru Simionovici in Consiliul de Administratie al SC Cerealcom SA Botosani, societate care avea capital majoritar de stat in momentul in care Simionovici a fost numit acolo. El a motivat prezenta lui in CA al SC Cerealcom, prin faptul ca hotarirea de care pomeneam a fost publicata in perioada guvernarii PDSR: "Este o hotarire PDSR, neconstitutionala. Nu poate fi pusa in aplicare. In plus, o hotarire de guvern nu poate fi pusa mai presus de o lege". Juristii infirma insa acest punct de vedere al prefectului Simionovici, considerind ca o hotarire de Guvern, daca vine in completarea unei legi si modifica unele articole de lege, este aplicabila. Insa nu numai asta e problema, numele prefectului aparind in mai multe situatii in "economia" botosaneana, zone care inca nu au fost clarificate.
Prefectul Alexandru Simionovici a intrat in CA de la Cerealcom inlocuindu-l pe consilierul sau personal Danut Iacob. Acest lucru s-a intimplat cu foarte putin timp inaintea privatizarii. Asa cum se stie, Cerealcom a fost privatizata prin divizare. Simionovici a fost unul dintre adeptii inversunati ai divizarii. Divizarea s-a facut, desi bunurile societatii in cauza erau gajate in favoarea Bancii Agricole, care prin anunturi publicitare a contestat privatizarea. Divizarea s-a produs printr-o hotarire CA la o sedinta la care presedintele CA, Dan Radu Popovici, nu a participat. De altfel, dupa aceasta decizie CA, Dan Radu Popovici si-a dat demisia din functia de director la SC Cerealcom, nu inainte de a declara: "Sint scirbit de toate intrigile".
Alexandru Simionovici a intrat in CA de la SC Aurora SA, tot cu putin timp inainte de privatizarea acestei societati. Inainte de intrarea lui in acest consiliu de administratie, metoda de privatizare a fost licitatia pentru intreg pachetul de actiuni ale societatii. Pozitia FPS s-a intors apoi brusc cu 180 de grade, iar decizia a fost divizarea SC Aurora in sase societati, la care FPS sa-si pastreze 40% din actiuni. In felul acesta, SC Aurora a fost vinduta pe gratis. Sase actionari puternici care au achizitionat actiuni de pe Rasdaq au devenit patroni, iar FPS a devenit un actionar minoritar fara nici un control. Prezenta lui Simionovici in Consiliul de Administratie la SC Aurora ramine un mister.
In ultimii doi ani, fabrica de zahar din Bucecea era singura unitate de acest profil din Botosani. Dupa demiterea lui Gheorghe Anton, directorul care a "luat teapa" de citeva miliarde de lei de la un afacerist din Bacau, cu sprijinul PNL, postul de director a fost ocupat de Radu Vatavu. Acesta, pe linga faptul ca este liberal, a fost si coleg de liceu cu prefectul de Botosani. Consiliul de Administratie la SC Siretul cuprindea numai nume mari: Alexandru Simionovici, Gheorghe Marcu, directorul SIF Botosani, Ioan Aniculaese, presedintele CJ si Mihai Elvadeanu, secretarul general al Prefecturii Botosani. Dupa mai putin de un an de la numire, Vatavu a dat zahar in valoare de peste 3 miliarde de lei unor afaceristi din Iasi si Galati fara sa incaseze bani. Consiliul de Administratie il demite pe Radu Vatavu, altfel toti membrii raspundeau in solidar. Rind pe rind, toate numele ilustre de la conducerea SC Siretul au inceput sa-si dea demisia. Primul a fost Alexandru Simionovici, au urmat Ioan Aniculaese si Mihai Elvadeanu. Nu dupa mult timp fabrica s-a inchis.
Dupa ce a condus societatea Avicola timp de 9 ani, Virgil Negreanu a fost inlaturat de pe scaunul de director cu doua luni inainte de iesirea la pensie. "Coincidenta" este ca SC Avicola este in pragul privatizarii. FPS a numit un nou Consiliu de Administratie din care nu lipseste de data aceasta fratele prefectului, Dan Simionovici, si un nou director in persoana lui Ioan Serediuc, fost director la SC Suinprod Leorda si marcant membru PNTCD. La SC Avicola directorul a fost numit in lipsa. Presedintele Camerei de Comert, Dan Andrascu declara ca "Ceea ce s-a intimplat la Avicola este o mirlanie". Explicatia este una singura: directorul unei societati poate face impreuna cu salariatii si ceilalti membri CA asociatia PAS. PAS beneficiaza de facilitati la plata daca cistiga licitatia de achizitionare a societatii.
SC Parc a reprezentat una din cele mai atractive firme din Botosani ce are in patrimoniu hotelul Parc (fost UCA) si garajele de vis-a-vis. A fost vinduta in mare secret, cu un anunt dat de filiala locala a FPS Botosani in "Jurnalul de Bucuresti", catre societatea Gama SRL, patronata de Manole si Galan, cu numai 3 miliarde de lei. Zvonurile indica faptul ca prefectul Simionovici s-ar afla in spatele acestei afaceri, dar nu au fost confirmate. Sare in ochi faptul ca privatizarea s-a facut intr-o discretie totala, cind toata lumea se pregatea sa impodobeasca pomul de Craciun anul trecut si faptul ca imediat inainte de achizitie, unul din cei doi asociati de la SC Gama, Galan, s-a retras din afacere. Ramas actionar unic la SC Gama, Manole declara ca a avut banii pentru a achiziona SC Parc dintr-un credit extern, iar directorul FPS a devenit deodata irascibil si a facut o criza de nervi cind reporterii l-au chestionat despre aceasta privatizare.
Dintr-o fireasca curiozitate l-am intrebat pe fostul prefect al Botosanilor, Mihai Balta, avind in vedere ca veniturile oficiale ale unui prefect nu s-au schimbat prea mult in cifre reale, daca ar fi fost posibil sa-si permita constructia unei case. "Dupa cum vedeti nu am nici o casa. Cu toata sinceritatea va spun ca nu este posibil ca din salariul de prefect, pe perioada unui singur mandat, sa reusesti sa construiesti o asemenea casa. Pur si simplu, eu nu am cistigat suficienti bani ca sa-mi pot permite luxul acesta. Mai mult decit atit nu pot sa comentez" declara Mihai Balta.
Singura declaratie de pina acum a prefectului Alexandru Simionovici este urmatoarea: "Constructia se executa in baza autorizatiei nr.187/06.05.1999, eliberata de Primaria municipiului Botosani si-pentru cine nu stie-subliniez ca o astfel de autorizatie se da in baza avizelor tuturor organelor abilitate de lege, inclusiv si mai ales, pe baza actului de proprietate. Sunt singurele informatii ce le consider de interes pentru cetatenii judetului." ( Viorel SURUGIU )

Comentarii