Diferentele dintre pensii vor fi sterse

duminică, 22 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Diferentele dintre pensii vor fi sterse

Persoanele care au iesit la pensie inainte de 1998 au un motiv sa spere ca vor primi mai multi bani de la stat. Pensiile vor fi recalculate in asa fel incit sa fie eliminate diferentele uriase dintre nivelul pensiilor vechi si a celor de dupa 1998. Guvernul intentioneaza ca din semestrul al patrulea al acestui an sau cel tirziu din primul semestru al anului viitor sa aplice o recorelare a pensiilor.
Programul de recorelare a pensiilor va fi unul de lunga durata. El se va desfasura pe o perioada de patru ani, intre 2001 si 2004. Prima etapa va viza cel mai probabil categoriile de pensionari care au iesit din cimpul muncii in anii ’60 si care primesc in prezent cele mai mici pensii.
"Pensiile vor fi recorelate dupa o formula de calcul care sa duca la o crestere a pensiilor. Unul care a lucrat 30-40 de ani si a iesit la pensie in anii ’60 are o pensie de 1,2 milioane de lei. Probabil ca in urma recorelarii pensiile vor creste in jurul valorii de 1,7 milioane de lei. Nu va mai fi discrepanta intre pensiile vechi si cele noi", sustine directorul Casei Judetene de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CJPADAS) Botosani, Gheorghe Livadaru. Noua recorelare va face posibila o echivalare a pensiilor persoanelor care au iesit la pensie in perioade diferite, dar care au avut locuri de munca, vechime si venituri asemanatoare.
In acest program de recalculare a pensiilor vor fi incluse toate categoriile de pensionari, incepind de la pensionarii de stat, pina la agricultori, urmasi si veterani de razboi. Numarul celor care ar urma sa fie afectati de majorarile de pensii va depasi, la Botosani, 80.000, in conditiile in care numarul total al pensionarilor este de peste 130.000. In prezent pensia medie la nivelul judetului Botosani este de aproximativ 1,4 milioane de lei, in timp ce media pensiilor celor care au iesit din activitate inainte de 1998 este sub un milion. Efortul bugetului asigurarilor sociale de stat pentru cresterea pensiilor va fi unul foarte mare. Deocamdata, oficialii CJPADAS nu stiu de unde vor fi obtinute sumele necesare acestor majorari, mai ales cind deficitul judetului Botosani este si asa semnificativ. Pentru plata celor peste 130.000 de pensionari botosanene este nevoie lunar de circa 100 de miliarde de lei, in timp ce incasarile contributiei de asigurari sociale se situeaza lunar la doar 30-35 de miliarde.
Conducerea CJPADAS sustine ca pensionarii de dupa 1998 nu vor avea parte, in urmatorii ani, de cresteri semnificative ale pensiilor, deoarece acestea vor creste doar trimestrial, in functie de nivelul punctul de pensie. "Toate pensiile au fost transformate, in baza noastra de date, in puncte. O data cu cresterea punctului de pensie vor creste si pensiile. In acest an, pensiile cresc prin Hotarire de Guvern de patru ori", spune Livadaru. Punctul de pensie este stabilit de Guvern si este calculat in raport cu salariul mediu brut pe economie. Valoarea unui punct de pensie nu poate fi mai mica de 35% si nici mai mare de 50% din salariul mediu brut pe economie. In prezent un punct de pensie echivaleaza cu 1,6 milioane de lei. In conditiile noii Legi a pensiilor, pentru a obtine o pensie egala cu un punct, adica cu 1,6 milioane de lei, un salariat trebuie sa fi obtinut de-a lungul perioadei sale de activitate venituri medii egale cu salariul mediu brut pe economie, calculat acum la vreo 4.8 milioane de lei. (Cristian LUPASCU)

Comentarii