Doamnele primar

luni, 29 mai 2000, 23:00
6 MIN
 Doamnele primar

Pentru a deveni persoana publica nu este neaparat nevoie sa ocupi vreun post important, sa faci afaceri de succes sau sa faci politica la nivel maxim. Sustinut cu ajutorul unei campanii normale, orice candidat devine cel putin pentru o luna de zile vip de prima marime a localitatii in treburile careia incearca sa se bage. Foarte rar avem ocazia sa cunoastem intreaga personalitate a candidatilor nostri, caci aproape intotdeauna lipseste o jumatate. Este vorba bineinteles despre jumatatea reprezentata de sotiile de candidati si care de obicei nu sint in lumina reflectoarelor, desi au si ele dreptul la atentie publica. Politica romaneasca, sau felul in care se face politica in Romania, exclude femeia, mai ales sotia. Sedintele de partid, nici macar cele care intr-adevar au loc si nu sint doar motivatia de a pleca de acasa la o bere cu baietii, au un specific mai putin pe gustul sotiilor, sprituri, mititei, injuraturi la adresa inamicilor politici sau strategii ultrasecrete. Si totusi trebuie sa ne imaginam ca nici o decizie luata de un candidat nu este lipsita de acordul sau de influenta discreta a sotiei. Poate nu chiar sfaturi electorale, dar macar la asortatul hainelor si tot este implicata si sotia. Apoi, cine poate cunoaste mai bine calitatile si capacitatile unui candidat altcineva decit cea alaturi de care se trezeste in fiecare dimineata.
"Mie nu imi place sa ies in evidenta si am preferat sa stau deoparte"
Fara ca ordinea prezentarii sa fie dictata de vreun considerent anume, o sa incepem cu sotia actualului primar al Botosaniului, Maria Cojocariu. De altfel, experienta sa in materie de sotie de primar este cea mai vasta, Ioan Cojocariu conducind destinele tirgului nostru vreme de aproape doua decenii. "Atitia ani cit am fost sotie de primar m-au facut sa ma obisnuiesc. Eu sint casnica si am avut timp sa ma ocup de problemele casei fara sa ma deranjeze absenta sotului, prins tot timpul cu problemele serviciului. Cind avem timp, la sfirsit de saptamina mai ales, mergem impreuna la casa parinteasca de la Mihaileni si ne ocupam de gradina, ceea ce pentru sotul meu este un hobby", ne spune doamna Cojocariu. Cit despre absenta sa totala de pe scena publica, in cazul sau este o optiune personala: "Nu m-am simtit si nu ma simt in umbra lui niciodata. Mie nu imi place sa ies in evidenta si am preferat sa stau deoparte".
Am o pierdere mare in casa, acum abia daca mai spala cite o farfurie
Mai putin experimentata in calitate de sotie de edil-sef, dar cu sanse mari sa devina, este sotia candidatului PNL, Anca Ciubotaru. Desi este cea mai tinara dintre sotiile de candidat, Anca Ciubotaru are ceva experienta in relatiile cu publicul, lucrind ca inspector al filialei locale a FPS. "Ca sa pot fi impreuna cu el particip si eu la o parte din activitatile sale. Incerc sa fiu cu el la intilnirile cu alegatorii, de exemplu, pentru ca prezenta mea il incurajeaza" ne spune Anca Ciubotaru. Convinsa ca sotul ei poate fi un primar bun, ea incearca sa treaca cu vederea sacrificiile pe care este nevoita sa le faca: "Inainte ne ajutam reciproc cum puteam, el ocupindu-se cu mare parte din treburile casnice. Am o pierdere mare in casa, acum abia daca mai spala cite o farfurie. Cel mai greu, pentru ca a fi sotie de candidat este oricum greu, este atunci cind fetita noastra plinge seara cind adoarme dupa taticul ei pe care il iubeste foarte mult. La fel ca mine si ca ceilalti trei copii ai sotului meu, trebuie sa faca si ea mici sacrificii. Le facem insa cu drag, pentru ca Gelu isi doreste mult sa fie primar". Anca Ciubotaru este si sotia de candidat care apare cel mai des in public, de cele mai multe ori insotita de Raluca Claudia, in virsta de 4 ani. Nu rareori in suita lui Gelu Ciubotaru sint si ceilalti trei copii ai sai din casnicia anterioara, Alin, Andrei si Alina.
"S-ar putea sa-si mute dormitorul la primarie"
"Intotdeaua el a fost un om foarte ocupat, insa si-a gasit suficient timp si pentru familie, el fiind un familist convins", spune Rodica Egner despre sotul sau Florin, candidatul PDSR la fotoliul de primar al municipiului. Doamna Egner, profesoara de fizica, nu este implicata sau prea interesata de politica, desi sotul ei este de ani buni presedintele filialei judetene a PDSR, functie care cere mult timp si in afara campaniei electorale. Obiectii si sfaturi insa are: "Ii mai fac si observatii, mai ales in privinta imaginii sale in public, unde sint doar sfatuitor, deoarece nu imi place sa ies eu in evidenta. Imi place sa cred ca sint obiectiva si el tine cont de opiniile mele. Nu avem motive de cearta si chiar daca eu ma enervez citeodata, el este foarte calm si aplaneaza orice conflict". Nu trebuie sa va mai spunem ca doamna Egner stie deja cu cine va vota, ba chiar: "Mi-e frica pentru ca sotul meu este prea bun. Din cite il cunosc eu s-ar putea sa-si mute dormitorul la primarie, pentru ca atunci cind lucreaza este atit de interesat in ceea ce face ca uita de trecerea timpului".
"Este ocupat in permanenta, asa ca politica nu a adus nici o schimbare"
Pentru Maria Contac faptul ca sotul ei candideaza la functia de primar nu a adus mari schimbari: "De cind conduce societatea de transporturi, unde are tot timpul probleme, el este ocupat in permanenta, asa ca politica nu a adus nici o schimbare. Ca de obicei, seara este acasa si tot ca de obicei se ocupa de treburile importante din casa. Nici nu pot sa ii cer mai mult, caci eu acum sint pensionara si am timp suficient". Sotia presedintelui filialei judetene a Partidului Moldovenilor, Constantin Contac, nu amesteca deloc politica in viata familiei sale, declarindu-ne ca ea nu si-a facut planuri de viitor care sa includa si aceea ca va fi sotie de primar. Totusi doamna Contac este convinsa ca sotul ei are calitatile unui bun primar si ca va cistiga alegerile. "De cind este implicat in politica sotul meu nu s-a schimbat deloc ca om. A ramas acelasi gospodar si daca botosanenii vor vrea, va fi un primar foarte bun. Cind isi pune ceva in cap nu se lasa pina nu face ceea ce-si propune si cred ca acest lucru este valabil si la primarie", spune Maria Contac.
"Piata tot el o face, asta fiind pasiunea si treaba sa obisnuita"
Nu la fel de fericita de candidatura sotului sau este Doina Guraliuc, sotia candidatului PRM la primarie. Ea spune: "Ma simt mult mai singura ca pina acum si ma deranjeaza uneori in anturajul prietenilor nostri. De cind Val candideaza vad mai multe zimbete false pe fetele lor decit altadata". Ea este constienta ca tot greul o sa cada pe umerii ei: "Eu trebuie sa fiu calma pentru ca el nu mai poate fi, cel putin acum in campanie. Si cind lucra la ziar, datorita specificului meseriei de jurnalist, lipsea mult de acasa si stiu ca daca o sa fie primar sa lipseasca si mai mult. Insa piata tot el o face, asta fiind pasiunea si treaba sa obisnuita".
Cezica Aionesei, sotia candidatului UFD Mircea Aionesei, ne-a spus ca s-a obisnuit si ea cu atmosfera campaniei electorale: "Eu si cei doi copii il vom ajuta cum vom putea bineinteles. Am fost de acord cu ideea lui de a candida pentru o functie publica. Daca este un tata si un sot bun de ce nu ar fi si un primar bun?".
Ne-am ferit sa comentam mai pe larg detaliile, de genul preferintelor culinare de exemplu, pentru ca odata ajunsi primari acestea se vor schimba, locul ciorbelor si tocanitelor domestice, urmind a fi luat de conventionalul bufet rece si de mesele de protocol, obligatii de serviciu de acum inainte. De asemenea, doar spatiul a fost de vina pentru ca in acest material nu au incaput macar jumatate dintre sotiile celor 24 de "primari". Dar cum doar unul singur va cistiga, fara indoiala ele vor mai avea si alte ocazii in care sa se scrie despre ele in calitate de sotie de candidat. Merita spus, ca spre deosebire de sotii lor care se ataca si se ating, verbal cel putin, de cite ori au ocazia, sotiile de candidati nu poarta nici una pica alteia. Lucru care ne bucura pentru ca vom avea alaturi de omul din fruntea orasului o doamna adevarata, asa cum sint cele pomenite in articolul de mai sus. (Catalin ALISTARI)

Comentarii