Drama copiilor batuti de soarta in repetate rinduri

vineri, 20 noiembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Drama copiilor batuti de soarta in repetate rinduri

Consiliul Judetean Botosani recunoaste ca nu va fi in stare sa suporte povara finantarii Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului incepind din 1999, cind va intra in vigoare Legea finantelor publice locale. In judetul nostru fiinteaza 11 centre de plasament in care sint institutionalizati 1630 de copii si sint salarizate 812 persoane. Finantarea celor 11 centre de plasament aflate in subordinea DJPDC reclama, pentru 1999, 47,5 miliarde lei, adica aproape jumatate din totalul cheltuielilor programate de CJ pentru anul viitor, in conditiile in care veniturile prevazute a se colecta la bugetul local, conform noii legi a finantelor publice locale, se cifreaza la doar 12,4-13 miliarde lei din impozitul pe salarii, plus inca doua miliarde din alte taxe locale si varsaminte de la institutiile publice.
CJ ar trebui sa colecteze de patru ori mai multe fonduri numai pentru a asigura functionarea DJPDC, nemaipunind la socoteala celelalte cheltuieli prevazute pentru 1999. Cu toata bunavointa, CJ considera ca DJPDC este o palarie prea mare pentru un cap asa de mic, drept pentru care a solicitat Guvernului prin adresa din 9 noiembrie degrevarea de aceasta cheltuiala uriasa si mentinerea sistemului de finantare din 1998. Presedintele CJ, Ioan Aniculaese, nici nu vrea sa se gindeasca la un eventual refuz al Guvernului. "Daca Ministerul de Finante va insista sa fie aplicata Legea finantelor publice locale, bugetul CJ nu poate suporta povara intretinerii DJPDC. Nici nu vreau sa ma gindesc la ce se va intimpla daca vom fi refuzati. Copii acestia sint de doua ori batuti de soarta, nu trebuie sa le mai periclitam si noi situatia prin lipsa de bani. Intrebati-l pe Tabacaru unde a vrut sa ajunga cu reforma lui, cu descentralizarea sistemului de protectie a copilului?" a mai declarat Aniculaese.
Presedintele CJ nu a vrut sa faca speculatii pe marginea unor eventuale concedieri ale personalului din centrele de plasament ori cu privire la soarta celor peste 1500 de copii institutionalizati care vor trebui plasati rapid undeva. Reforma in sistemul de protectie a copilului, anuntata prin Ordonanta 26/1997 si intarita prin Legea 108/1998 a urmarit descentralizarea finantarii copiilor aflati in dificultate si incredintarea lor autoritatilor locale. Secretarul de stat Cristian Tabacaru, artizanul acestei reforme si conducatorul Departamentului pentru Protectia copilului din Guvern, se pare ca nu a anticipat destul de corect posibilitatile autoritatilor locale de a suporta cheltuielile uriase necesitate de DJPDC. Majoritatea judetelor au realizat ca nu pot face fata cheltuielilor reclamate de protectia copiilor aflati in dificultate si au sesizat Guvernul asupra faptului ca de la anul isi "vor lua mina" de pe aceste directii. "In judetul nostru sint, ce e drept, probleme mari cu fondurile alocate DJPDC, insa de bine de rau reusim sa supravietuim la o limita a decentei. In alte judete insa, au fost cazuri in care salariile au fost luate prin rotatie, o luna de catre un centru de plasament, o luna de angajatii DJPDC. Deocamdata, situatia nu este disperata, dar poate deveni daca Ministerul Finantelor nu consimte sa finanteze din Bugetul de Stat activitatea de protectie a copilului si pe viitor", ne-a declarat Felicia Mihai, directoarea DJPDC Botosani.
Felicia Mihai ne-a informat ca ar mai exista o "portita de scapare" in cazul in care MF nu va sprijini finantarea DJPDC. "Este vorba sa solicitam primariilor sa suporte cheltuielile cu intretinerea copiilor institutionalizati in centre de plasament si care provin din localitatile respective. Este greu insa de crezut ca vom obtine sprijin in acest sens, se stie ce greutati financiare au si bugetele comunale, dar este, totusi, o varianta. Speram ca se va gasi o solutie si ca nu vor trebui aplicate masuri dure de reducere a cheltuielilor", a mai spus directoarea DJPDC.
Din pacate, personalul din centrele de plasament, atit cel sanitar, cit si cel didactic, se gindeste foarte serios sa se intoarca in subordinea ministerelor din care au facut parte pina in acest an unde li se acorda o garantie a locurilor de munca. Angajatii din centrele de plasament vor sa-si protejeze interesele si viitorul propriilor copii care vor trebui hraniti din salarii virate la timp. (Dana BEJENARU)

Comentarii