Fabrica din Bucecea nu poate da zahar taranilor pentru ca nu are saci

vineri, 30 octombrie 1998, 00:00
3 MIN
 Fabrica din Bucecea nu poate da zahar taranilor pentru ca nu are saci

30.000 de persoane din tot judetul care si-au contractat recolta de sfecla de zahar cu SC Siretul Bucecea, risca sa ramina fara zahar. Fabrica din Bucecea nu are saci pentru a livra zaharul cetatenilor. Conform celor declarate de directoarea cu materia prima, Lucia Tudoras, din cele 4.000 de tone de zahar care trebuiau livrate contractantilor, mai trebuie livrate 2.600 de tone. Acest lucru nu este posibil momentan deoarece fabrica de saci din Botosani "s-a stricat" si nu se poate ambala zaharul din stoc. Asa ca, taranii din judet care si-au dat recolta de buna voie fabricii de zahar din Bucecea in baza ca vor primi produse, vor ramine cu buza umflata.
SC Siretul Bucecea mai are nevoie de 20.000 de tone de sfecla de zahar pentru a-si realiza productia. Insa directoarea cu aprovizionarea a societatii spune ca nu stie de unde o va procura, deoarece contractantii nu mai au incredere ca Siretul Bucecea isi va respecta contractele. Despre plata, Lucia Tudoras declara ca "o sa-i platim cind va hotari Consiliul de Administratie". Pentru 1.000 de kilograme de sfecla de zahar, un contractant este indreptatit sa primesca 50 de kilograme de zahar si 300 de kilograme de borhot. Un taran aduce la bazele de contractare mai mult de 1.000 de kilograme de sfecla, dar deja majoritatea contractantilor s-au lasat pagubasi. Aici intervine si o alta problema. Din cauza ca Siretul nu a achitat costul transportului de la bazele de contractari la firma, societatea care presteaza acest serviciu, SC Transporturi Auto SA, se gindeste sa renunte la contract. Administratorul acestei societati, Constantin Contac, declara: "In baza unui contract, prin care ma oblig sa transport 1.000 de tone zilnic de la baze la societate, SC Siretul trebuie sa-mi plateasca pina acum 900 de milioane de lei. Eu n-am vazut nici un ban. Motorina este scumpa, iar pentru transporturile efectuate si facturate eu trebuie sa platesc la stat 200 de milioane de lei TVA. De unde sa mai platesc daca n-am incasat nimic". Mai mult decit atit, Constantin Contac o acuza pe directoarea cu aprovizionarea de la SC Siretul ca a angajat clandestin soferi moldoveni ca sa transporte sfecla de zahar: "In baza unui protocol semnat cu Republica Moldova nu se putea face acest lucru. Cei de la Siretul n-au tinut cont. Din cauza aceasta, societatea a fost amendata cu 6 milioane de lei". Lucia Tudoras a confirmat aceasta amenda, dar a afirmat ca imediat dupa aceea a renuntat la serviciile moldovenilor: "De fapt au fost doar doi soferi". Reprezentantii SC Siretul considera contractul cu SC Transporturi Auto drept unul vital pentru societate: "Nici nu pune problema renuntarii la acest contract. Contac este un partener traditional, si fara el nu putem sa ne descurcam".
Grav este faptul ca o fabrica nu-si poate achita datoriile pentru ca la o oarecare firma s-a stricat utilajul care produce saci, iar 30.000 de oameni trebuie sa astepte repararea acestuia. Cea mai apropiata firma care produce saci este la Iasi, dar conducerii SC Siretul i-a fost greu sa faca o legatura telefonica. In citeva ore s-ar fi rezolvat problema. Asa se pierd si contractarile si clientii, si incasarile. Iar banii sau marfa datorata furnizorilor trebuie achitata pentru ca altfel se pierde un partener pretios, dupa cum afirma Lucia Tudoras. Aceasta este inca una din cauzale blocajului economic din Romania, nepasarea managerilor sau pur si simplu nepriceperea lor, blocarea in astfel de amanunte ca sacii fiind incredibila pentru orice om normal. Exemplul de la Bucecea este elocvent. (Ionut POCLID)

Comentarii