Folclorul s-a luptat cu manelele la Vorona

luni, 04 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Folclorul s-a luptat cu manelele la Vorona

Asezata in inima padurii Vorona, la capatul unui drum serpuitor, strajuit de trunchiuri inalte de brazi si foioase, manastirea cu acelasi nume a devenit cu timpul unul dintre cele mai atragatoare puncte de pe harta turistica a judetului Botosani. De aceea nu intimplator, pe platolul din preajma ei, anual se desfasoara doua festivaluri folclorice cu participare internationala: "Mostenite din batrini" si "Serbarile padurii", ambele ajunse acum la un numar impresionant de editii. Stravechea vatra folclorica a Voronei constituie premisa cea mai elocventa pentru desfasurarea lor.
Duminica, estrada Manastirii Vorona a gazduit cea de-a XVI-a editie a festivalului "Mostenite din batrini", care, in ciuda tuturor impedimentelor, de ordin financiar mai ales, a reusit sa adune nu mai putin de 25 de ansambluri artistice din tara si din Republica Moldova. Peste 300 de artisti amatori s-au perindat pe scena intr-un program maraton care a inceput in soarele amiezii si s-a incheiat la lumina lunii.
Grupul scolar Vorona, gazda si principalul organizator al festivalului, a fost in sarbatoare. Holurile erau ocupate de o remarcabila expozitie retrospectiva a festivalului, praticipantii din tara bucurindu-se sa se regaseasca in fotografiile de la editiile anterioare. Dupa deschiderea oficiala a festivalului oficiata de profesorul Aurel Stefan – promotorul tuturor manifestarilor cultural sportive organizate in aceasta comuna – artistii amatori au parcurs pe jos drumul pana la manastire intr-o parada a portului popular ce a scos din case pe toti localnicii de pe traseu.
Spectacolul sustinut ulterior a fost o adevarata demontratie de forta pe care arta traditionala, autentica a dat-o facaturii si prostului gust care n-a lipsit nici cu aceasta ocazie. Caci, in timp ce pe scena tinerii artisti se straduiau sa convinga numerosul public de frumusetea folclorului romanesc, din masinile celor veniti la iarba verde rasunau manelele de mama focului. Bine ca sonorizarea a fost la inlatime ca altfel am fi asistat la o disputa inegala intre traditie si kitsch.
Atmosfera de serbare cimpeneasca a fost completata de zecile de comerciati cu bere, mici si alte maruntisuri pentru toate gusturile.
Spectacolul, in intregime a fost o reusita deplina, singura problema neprevazuta de organizatori fiind programul excesiv de lung al fiecarui ansamblu in parte, ceea ce a dus la prelungirea manifestarilor pina noaptea tirziu. La aceasta a mai contribuit si o ploaie de scurta durata, dar care a dus la o intrerupere de aproape o ora. Din acest motiv finalul, rezervat Sofiei Vicoveanca si ansamblului "Rapsozii Botosanilor", nici n-a mai avut loc.
A impresionat la acest festival virsta frageda a interpretilor, talentul si calitatile lor vocale de exceptie. Desi nu depaseau 9 -10 ani, unii dintre ei aveau deja statutul de vedeta. Georgiana Mihai din Copalau, Bianca Gavrilas din Rachiti si Iustina Irimia din Flaminzi au capatat acest statul la emisiunea "O vedeta populara", prezentata recent pe TV Romania International. Alaturi de ele, micuta Alexandra Trofin de la Scoala 7 din Botosani completeaza un cvartet de interprete de care cu siguranta vom mai auzi. S-au mai remarcat la acest festival Mihaela si Danut Doroftei si Adina Leparda din Vorona, Madalina Merches si Anca Cucu din Cimpulung Moldovenesc, Mihaela Ursache din Vanatori – Neamt, Danut Lupascu din Virfu Cimpului, care, la numai 6 ani, a primit si premiul pentru cel mai tinar participant; intrumentistii Ioana Burlacu (nai) din Vorona, Andrei Cebanu (trompeta) din Edinet, Bogdan Mititelu (fluier), Marius Tupa (trompeta) si Ion Cosarca (vioara) de la Palatul Copiilor din Botosani, Ana Poh (vioara) din Avrameni si multi altii pe care cu parere de rau nu-i mai putem aminti.
Valoarea aproximativ egala a multora dintre amsamblurile artistice a dat de furca juriului care a optat in final pentru acordarea a doar doua categorii de premii. La lumina palida a lunii, au primit premii de exceptie ansamblurile "Sezatoarea" din Vinatori – Neamt, "Bratcuta" din Bratca – Bihor, "Floarea de colt" din Cimpulung Moldovenesc, "Cosaul" din Sirbi – Maramures si "Codruletul" din Vorona; iar premii speciale ansamblurile "Cununa dorului" din Edinet si "Mostenitorii" din Riscani, amblele din Republica Moldova.
Impresionata de valoarea artistica a programului urmarit, Angela Paveluic Olaru, profesor doctor in etnografie si folclor si presedinte al juriului, a spus: "Rar mi-a fost dat sa admir atita rigoare in alegerea repertoriului, a costumelor, atita pasiune in pastrarea nealterata a traditiei populare romanesti. Absolut toate formatiile pe care le-am urmarit m-au impresionat. Premii n-au luat decit unele, fiindca altfel n-ar mai fi fost concurs, dar toate merita felicitari".
In pilpiitul unui foc de tabara, participantii, citi au mai rezistat pina atunci, si-au manifestat bucuria de a fi fost prezenti la o manifestare cum din ce in ce mai rar se intimpla pe meleagurile noastre romanesti. (Florentin FLORESCU)

Comentarii