Fostul director al finantelor a dat lovitura

luni, 24 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Fostul director al finantelor a dat lovitura

In ciuda schimbarii sale din functia de director al Directiei Finantelor Publice, Viorel Alexandru se dovedeste in continuare a fi un tip "orientat". Detinind in prezent o functie mai mult onorifica in cadrul institutiei pe care a condus-o 8 ani, ocupindu-se de pregatirea de specialitate a cadrelor DGFPCFS, Alexandru a descoperit si pus in aplicare metoda care sa il ajute sa-si valorifice priceperea profesionala contra unor avantaje financiare de invidiat. Mai mult de 1,5 miliarde de lei vor fi veniturile pe care fostul director le va putea obtine numai in acest an ca urmare a unei "gaselnite" legale monopolizate la Botosani de Viorel Alexandru.
Conform unei hotariri de guvern din 1999, purtind numarul 119, toate primariile din tara sint obligate sa-si depuna bilanturile contabile trimestriale la directiile teritoriale ale administratiei financiare numai daca sint supervizate de un expert in domeniu, agreat de Ministerul Finantelor. Dovedind ca, in ciuda schimbarii pe criterii politice, nu si-a deteriorat sensibil relatiile in cadrul ministerului de care apartine, Viorel Alexandru a reusit sa obtina in timp util "agreerea" MF, devenind astfel, cel putin pina la aceasta data, singurul botosanean avizat pentru auditul bilanturilor primariilor care nu detin birouri specializate de acest gen. Monopolul veritabil acordat lui Alexandru de catre minister face ca 68 de comune botosanene sa fie nevoite sa apeleze la serviciile sale pentru a intra in legalitate din punctul de vedere al bilanturilor contabile. Pina acum, conform datelor pe care ni le-a furnizat chiar Viorel Alexandru, "numai" 38 din cele 68 de comune care nu au servicii proprii de audit au solicitat sprijinul fostului director al Finantelor botosanene. Surse din mai multe comune ale judetului ne-au informat ca "onorariul" solicitat de Alexandru se ridica la 25 de milioane de lei pentru intregul an 2000.
Cifra a fost confirmata indirect chiar de cel in cauza: "Legal, aceste sume sint confidentiale si negociabile. In tot cazul, in principiu cele 25 de milioane de care ati pomenit sint defalcate de mine astfel: cite 6 milioane pentru primele trei trimestre ale anului si 7 pentru ultimul. Trebuie sa stiti insa ca negocierile cu reprezentantii primariilor sint reale. Am avut si intelegeri pentru 19 milioane de exemplu, dar si pentru 35 de milioane. Au fost si primarii care au refuzat sa achite acesti bani. Conform HG119/99, risca sa fie amendate cu sume mai mari daca nu vor avea bilanturile auditate de o persoana agreata de minister". Facind un calcul sumar, monopolul detinut pe aceasta "piata" inca necunoscuta majoritatii specialistilor in finante ii va aduce lui Viorel Alexandru intre 1,5 si 2 miliarde de lei brut. Fostul director a tinut sa precizeze ca aceste sume includ si TVA si ca, oricum, doar o parte ii va ramine lui.
Referitor la maniera in care a reusit sa traga acest veritabil "tun" pentru orice expert in domeniu care se respecta, Alexandru a spus ca a urmat intru totul prevederile hotaririi de guvern: "Am aflat de ea cind inca eram director la Directia Finantelor Publice si, stiind ca urmeaza sa fiu inlocuit, am solicitat legal Ministerului Finantelor agreerea pentru a putea realiza auditul bilanturilor primariilor. Am fost primul din Botosani care a facut acest lucru si, oricum, singurul care a obtinut agreerea pina la aceasta data. M-am miscat repede, asta e tot secretul". In alta ordine de idei, Viorel Alexandru a aratat ca agreerea ministerului nu contravine cu nimic statutului sau de functionar public. Primul argument folosit de fostul director este ca deocamdata nu a fost definit exact termenul de functionar public. "In ceea ce priveste calitatea de angajat la Finante, aceasta nu este incompatibila cu realizarea bilanturilor contabile ale primariilor deoarece functia pe care o ocup in prezent la directie nu are legatura directa cu primariile, eu ocupindu-ma de pregatirea tehnica a cadrelor", a adaugat Alexandru.
In aceste conditii, Viorel Alexandru va fi probabil singurul finantist botosanean care va realiza cistiguri importante din supervizarea bilanturilor primariilor. Negociind tarifele in limite pe care le poate fixa cum vrea, in conformitate cu statutul de monopol pe care il detine, Alexandru ajunge sa incaseze absolut legal sume reprezentind cote importante din intregul buget alocat primariilor botosanene pentru acest an. Revolta unora dintre primarii comunelor impotriva acestei "risipe" din banii pe care ii gestioneaza va ramine fara ecou, chiar daca, de principiu, respectivii pot avea dreptate. Singurul mod in care banii alocati bilanturilor contabile ar putea fi mai putini, onorariul expertului scazind la niveluri accesibile bugetelor locale, este acela ca si alti experti botosaneni sa solicite Ministerului Finantelor si sa obtina agreerea pentru efectuarea auditului. Concurenta reala pe o asemenea "piata a bilanturilor comunale" l-ar determina fara doar si poate chiar si pe Viorel Alexandru sa mai "taie" din pretentiile actuale. (Dorin BEJENARU)

Comentarii