Incepe disparitia magazinelor second -hand

vineri, 04 august 2000, 23:00
4 MIN
 Incepe disparitia magazinelor second -hand

Incepind de luni toti importatorii de produse second-hand vor trebui sa aiba o noua licenta eliberata de Ministerul Industriei si Comertului. Altfel tirurile cu produse aduse din occident nu vor fi desigilate de vamesi. Acesta decizie a fost luata de reprezentantii Ministerului Industriei si Comertului pe data de 28.06.2000, si publicata in Monitorul Oficial, prin Ordinul nr.130/2000: "Importatorii de produse second-hand trebuie sa prezinte la vama licenta automata de import eliberata de Ministerul Industriei si Comertului".
Aceasta licenta automata are drept scop o monitorizare totala a importurilor de produse uzate din occident si calitativ si cantitativ. "Este o monitorizare cu scop statistic in ceea ce priveste structura si volumul importurilor", declara seful biroului vamal Botosani, Gheorghe Cirstean. Taxele pentru obtinerea acestei licente vor fi modice, deci nu va exista un impact asupra preturilor de comercializare cu amanuntul a produselor second-hand, dar mai important este faptul ca importatorul, pentru obtinerea acestei licente va trebui sa prezinte un dosar cu toate actele firmei, incepind de la certificat de inmatriculare si terminind cu bilant contabil, precum si contractele de import incheiate cu partenerii de afaceri din occident. "Va fi o prima selectie a importatorilor, pe baza actelor care le depun. Se va vedea care are contracte permanente, care are contracte de import ocazionale, care are mai multe contracte, care mai putine, cine merge in pierdere si cine in profit. Nu va capata licenta nici un importator, vor exista cu siguranta cazuri de neacordare a licentei de import. S-a constat ca Romania a ajuns groapa de gunoi a Europei si se incerca prin introducerea acestei licente o selectare a importatorilor", a adaugat Gheorghe Cirstean. Licentele vor fi eliberate pentru fiecare tip de produs importat in parte, de exemplu pentru imbracaminte, pentru incaltaminte si pentru aparatura electrocasnica. Ele vor putea fi capatate anual, sau pe contract, depide de optiunea importatorilor. Seful biroului vamal Botosani spune ca aceasta lege, era absolut necesara deoarece ofera statului un control absolut asupra importurilor de second-hand: "Probabil, dupa ce va fi realizata o statistica pe baza contractelelor de import aflate in derulare se va introduce o licenta, neautomata, care va fi capatata doar de importatorii adevarati, seriosi. Nu vor mai inta in tara toate nimicurile".
Ordinul se extinde si asupra fundatiilor umanitare si a asociatiilor non-profit care aduc ajutoare din alte tari, ce vor trebui si ele sa-si scoata licenta. Fundatiile unanitare, in momentul in care vor primi transporturi de ajutoare, vor trebui sa solicite licenta, facind dovada importului cu contractul incheiat cu prestatorul de astfel de servicii din occident. In modul acesta, asa zisele fundatii unamitare care sub acoperisul transportului de ajutoare fac tot felul de afaceri, vor fi scoase de pe piata.
Din informatiile primite de la Directia Muncii, in judet functioneaza in prezent 120 de fundatii si asociatii umanitare. Toate acestea, pentru a realiza importuri indiferent de scop vor trebui licentiate. Importatori de marfuri second-hand in Botosani sint doar cinci societati, dar probabil dupa operatiunea de licentiare vor ramine mai putini. Acesti 5 importatori, nu pot satisface necesarul de produse ale celor aproape 100 de magazine second-hand din judet. Marea parte dintre acestea se aprovizoneaza de la Suceava sau de la Sibiu, unde functioneaza cele mai mari depozite de produse second-hand din tara. Pretul la vinzare practicat de importator este intre 17.000 si 22.000 de lei kilogramul la imbracaminte, dar adaosul comerciantului este foarte mare, in primul rind comparativ cu calitatea produselor vindute. De regula, un magazin second-hand are preturi ce variaza intre 50.000 si 70.000 de lei kilogramul de haine, diferenta de pret reprezentind-o adaosul. Se pune acest lucru pe seama faptului ca adevaratele profituri se obtin din vinzare a doar 30% din hainele achizitionate de la importator, restul fiind "ciurucuri" care nu le cumpara nimeni si sint vindute la pretul de achizitie tiganilor, care la rindul lor le comercializeaza cu un adaos minim prin oboare. "Aceasta licentiere, nu se va reflecta in pretul marfurilor din magazine. Abia dupa ce se va termina monitorizarea si va fi realizata o statistica va fi introdusa o licenta care va costa foarte mult si care va rari rindurile importatorilor. Atunci cei care vor ramine vor scumpi marfa, o va trebui sa o scumpim si noi. Nu pot spune cind se va intimpla acest lucru, dar cu siguranta va fi asa", declara Corneliu Timofte, patronul unui lant de magazine second-hand in Botosani.
Magazinele de produse second-hand, care si asa au din ce in ce mai putin clienti din cauza preturilor mari practicate, se vor inchide pe rind, pentru ca nimeni, oricit de sarac ar fi, nu va fi dispus sa cumpere o vechitura la un pret apropiat de cel al unui produs nou. De altfel, limitarea numarului de magazine care comercializeaza produse uzate este si scopul acestei ordonante. Introducerea sistemului de licentiere, va micsora treptat numarul importatorilor in functie de calitatea marfii introduse in tara. Vor rezista pe piata doar magazinele care isi vor permite se achizitioneze si marfuri de calitate, dar este greu de crezut ca vor mai fi profitabile. Evidentierea costului de licentiere pentru importator, numarul tot mai mic al acestora, costurile mai mari pentru transport vor fi evidentiate in pretul vinzarii cu amanuntul. Astfel, o camasa cumparata de la second-hand, nu va mai fi chiar asa ieftina comparata cu una noua. La fel si cu incaltamintea, care este mai scumpa si trage si mai mult la cintar.
Astfel, magazinele second-hand nu vor mai fi o afacere, pentru ca preferintele clientilor se vor indrepta spre produsele noi, mai bune calitativ. O afacere prospera, va deveni astfel falimentara, pentru statul va impune doar achizitionarea de marfuri calitativ superioare, care sint mai scumpe la furnizori. La fel, transporturile de ajutoare se vor rari, pentru ca din cele 120 de fundatii existente, foarte putine vor capata licenta de import si astfel copii sau batrinii de la camine nu vor mai capata cu titlu de ajutor toate deseurile occidentului. Licenta ii va obliga pe importatori sa aduca in tara doar produse de calitate, sub strictul control al statului. (Ionut POCLID)

Comentarii