Inmultire uimitoare a hotilor cu cas la gura

joi, 22 ianuarie 1998, 00:00
3 MIN
 Inmultire uimitoare a hotilor cu cas la gura

Compartimentul Prevenire, din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Botosani, a intocmit de curind o analiza a delicventei juvenile pentru anul 1997. De fapt statisticile, care incep cu anul 1990, releva o crestere absolut uimitoare a numarului de infractori copii. Daca in 1990 erau cercetati 170 de minori pentru savirsirea a 249 de fapte penale, in 1997 au fost cercetati 720 de minori pentru 874 de infractiuni, deci cresterea a fost cu aproape 500%.
Principala cauza a terifiantei ascendente a numarului de infractori din rindul copiilor este, fara nici o indoiala, saracia. Nu demult scriam ca anul trecut a fost anul hotiilor, iar drept cauza dadeam, la fel ca si acum, saracia. Practic nu este decit o confirmare a tristei realitati. Dar ar fi incorect sa dam vina doar pe calicia traditionala. Se pare ca saracia reprezinta doar fondul pe care actioneaza alte cauze, ca lipsa educatiei si a protectiei sociale. Spunem asta pentru ca o mare parte a delicventilor minori sint elevi, iar "practica" o fac in sala de clasa.
Alt aspect grav il reprezinta procentul de copii sub 10 ani care comit infractiuni. Virsta acestora coboara pina la sapte ani, cit are cel mai tinar "gangster" botosanean. Cei 40 de "miniinfractori" sint hoti de facturi din cele mai diverse: de buzunare, din magazine, apartamente sau autoturisme. Poltistii spun ca au intotdeauna probleme atunci cind cerceteaza un astfel de caz, daca nu din cauza greutatii cu care hotii sint depistati, macar datorita virstei lor. Delicventii copii, care altadata se multumeau sa mai fure cite un fleac sau sa mai "extorcheze" vreun copil mai mic, eventual insotind amenintarile cu cite un pumnisor, au trecut pe teritorii care erau ocupate exclusiv de infractori cu ani buni de puscarie la activ. In 1997 s-au inregistrat 6 vatamari corporale grave, 26 de tilharii, dintre care 6 in grup, si 9 violuri. Referitor la acestea din urma se poate spune ca dorinta de a incepe viata sexuala cit mai curind ia uneori forme aberante, cum ar fi cazurile de gerontofilie. Cele trei cazuri de omor sint de departe si cele mai grave, toate fiind savirsite de copii impotriva unui parintilor lor. Cel mai concludent caz este cel petrecut in noaptea de Craciun, despre care am relatat pe larg la vremea respectiva. Pe scurt, Constantin Loredan Turta, dupa ce a consumat citeva sticle de rachiu impreuna cu tatal sau, Danut, "i s-a pus pata" si a pus mina pe cutit, lovindu-l pe tatal sau de patru ori, din care de doua ori in inima. Chiar daca este minor, Loredan risca o pedeapsa de pina la 25 de ani de inchisoare.
Un alt fenomen ingrijorator este acela al copiilor strazii. In general, acestia au virstele cuprinse intre 10 si 14 ani. "Strada" este considerata de politisti a fi mediul cel mai proliferant in ceea ce priveste infractionalitatea. Pe strada se invata "deprinderile meseriei" si tot pe strada se fac noi prieteni, impreuna cu care se poate pune de o mica banda de cartier, asa cum s-a intimplat in zona garii, unde nu demult citiva minigangsteri terorizau elevele si profesorii Liceului Textil. Seful ISJ a ordonat ca zona sa fie tinuta sub supraveghere in mod special, ceea ce a dus la o acalmie temporara care nu se stie cit va dura. Spre deosebire de alte zone ale tarii, care se confrunta cu delicventi minori aproape la fel de multi ca si la Botosani, la noi se constata o crestere semnificativa a numarului de hoti copii care fac parte din etnia rromilor. Acestia se pot "mindri" ca au printre ei pe unii din cei mai de temut hoti, cunoscuti pina la Paris, de unde unii au si fost deportati. Si tot din aceasta etnie provin majoritatea fetitelor hoate, aproximativ 10,5% din totalul infractorilor copii. Capitanul Cristian Silveanu ne mai spune ca dintr-un anume punct de vedere, majoritatea acestor copii au sanse mici de reabilitare in fata societatii, lucru care se desprinde din cresterea numarului de minori cu antecedente penale.
La Judecatoria Botosani exista anumiti judecatori speciali, care pot da sentinte in cazurile in care sint implicati copiii. Sentintele sint de obicei destul de putin severe: punere sub observare sau trimiterea la scoli speciale, dar pot fi si pedepse cu inchisoarea, daca faptele in cauza sint extrem de grave. (Catalin ALISTARI)

Comentarii