Prima abatere privita cu indulgenta de procurori

vineri, 09 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Prima abatere privita cu indulgenta de procurori

Procurorii din Botosani au trebuit sa faca fata anul trecut la 8.000 de dosare penale, cu aproape 10% mai mult decit in 1999. Cele cinci unitati de procuratura din judet s-au confruntat si cu un deficit de procurori, anul trecut opt posturi din organigrama fiind blocate din cauza bugetului de austeritate. Cu o medie de trei dosare de solutionat pe zi, procurorii au trimis in judecata 1.409 botosaneni. Comparativ cu anul anterior, numarul infractorilor trimisi in fata instantelor de judecata a fost mai mic dar, dupa cum a declarat prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani, Gheorghe Ohriniuc, acest lucru s-a datorat faptelor minore savirsite de acestia. "Multi dintre cei care au ajuns in postura de a fi incalcat legea se aflau la prima abatere si s-a considerat ca pot fi reeducati si prin aplicarea unor sanctiuni administrative. Aceasta orientare se inscrie in contextul politicii penale actuale care se bazeaza pe ideea reeducarii celor care au comis infractiuni cu un grad redus de pericol social sa se faca prin pedepse neprivative de libertate", a declarat Gheorghe Ohriniuc.
Pe de alta parte, lovindu-se de cresterea ratei criminalitatii, procurorii au trebuit sa fie mult mai duri cu cei care au atentat la sanatatea, integritatea corporala sau viata oamenilor, in cazul a 339 de tilhari, violatori sau criminali dispunindu-se arestarea preventiva. Ohriniuc sustine ca s-a ajuns la aceste cifre si din cauza inmultirii faptelor savirsite prin violenta, infractorii apelind in dese rinduri la utilizarea fortei. "Numeric vorbind, acest cifre au crescut fata de anul precedent cu 20%, procent care spune destul de mult. Faptul ca acesti infractori au reprezentat un pericol social a fost confirmat si de mentinerea de catre instante a masurii de arest preventiv, anul trecut nefiind inregistrat nici un caz in care instanta sa dispuna punerea in libertate a celui arestat", a mai spus Gheorghe Ohriniuc.
Cert este ca in 226 de dosare, cu mult mai multe decit in 1999, procurorii au preluat si coordonat anchetele si cercetarile penale, cele mai multe dintre acestea fiind legate de omoruri, lovituri cauzatoare de moarte sau tilharii, unele dintre ele savirsite chiar cu cruzime. Si, chiar daca aceste anchete si audieri s-au prelungit pe durata mai multor saptamini sau chiar luni de zile, anul trecut, din cei trimisi in judecata, nici unul nu a fost achitat de catre magistrati. "Acest lucru dovedeste maturitate in aprecierea si administrarea probelor, mai exact profesionalism. Asa se explica ca fiecare dintre magistratii procurori nu au fost agresati de persoane implicate in actul de justitie si nu au fost inregistrate cazuri de procurori sanctionati disciplinar", a conchis Gheorghe Ohriniuc. (S.G.)

Comentarii