Primaria curata strazile de hirburi

joi, 27 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Primaria curata strazile de hirburi

Masinile abandonate pe strazile din oras vor disparea, in cel mai scurt timp, din peisajul urbanistic. Primaria, impreuna cu Biroul Politiei Rutiere, au declansat o ampla operatiune in acest scop. O actiune de acelasi fel a fost organizata si acum patru ani cind, datorita unor carente juridice, administratia locala a trebuit sa renunte la initiativa. Campania din acest an a inceput cu identificarea hirburilor abandonate, si, potrivit evidentelor Primariei, in momentul de fata sint prin municipiu peste 30 de masini, din care au ramas doar caroseriile. Astfel de epave au fost descoperite chiar in centrul orasului, undeva in spatele cladirii care a adapostit cindva Directia Muncii si pe la periferia municipiului. Fara geamuri, fara roti si fara motoare, unele sint in fapt niste schelete metalice, care stau in acelasi loc de ani de zile. Pe baza seriilor descoperite pe caroserii, inspectorii Primariei au reusit sa afle, cu ajutorul Politiei, numele proprietarilor.
Zilele urmatoare, detinatorii caroseriilor vor fi invitati la Politie pentru clarificarea situatiei. "In prima faza, detinatorii vor fi somati sa-si ridice masinile dezafectate, iar daca nu se vor conforma, vor fi sanctionati contraventional. In acelasi timp, masina va fi ridicata si depozitata intr-un loc special de la marginea municipiului si, pentru a reintra in posesia ei, proprietarul va trebui sa plateasca mai intii de toate cheltuielile de transport efectuate la ridicarea masinii precum si o taxa zilnica de paza. In caz contrar, daca in termen de 6 luni nu se va prezenta nimeni, Primaria va initia o actiune in instanta, prin care masinile vor fi declarate bunuri abandonate si vor fi predate Directiei de Finante spre valorificare", a declarat unul dintre inspectorii din cadrul Primariei.
Ieri, angajatii Primariei au lipit invitatiile pe masinile abandonate si urmau sa-i contacteze si pe proprietari, fie la domiciliu, fie telefonic. Actiunea de eliminare a epavelor din peisajul urbanistic va demara cel mai probabil peste doua saptamini, cind se va trece si la sanctionarea detinatorilor. Nu este exclus ca, in anumite cazuri, cheltuielile pe care vor trebui sa le achite proprietarii hirburilor sa fie mai mari decit valoarea in sine a caroseriei si, ca atare, parcarea de linga groapa de gunoi, unde vor fi adunate acestea, sa fie transformata intr-un adevarat cimitir de masini. Astfel, daca actiunea va debuta in octombrie, hirburile nerevendicate vor sta in garaj pina in primavara anului viitor, cind vor putea fi cedate Directiei Finantelor Publice. Angajatii Primariei spera ca, in termenul de aproape doua saptamini pe care proprietarii il vor avea pentru a-si clarifica situatia, unii dintre detinatori sa caute o "gazda" pentru masinile dezmembrate sau sa le duca la un punct de colectare a materialelor refolosibile. La aproape 500 de kilograme, cit cintareste o caroserie si la un pret de 400 de lei per kilogram de fier vechi, este putin probabil ca pentru numai 200.000 de lei unii dintre ei sa se mai oboseasca si pentru asta, avind in vedere ca vor trebui sa plateasca si un camion pentru a o transporta. Altfel spus, nu este exclus ca aceasta actiune sa se faca tot pe cheltuiala Primariei, care va trebui sa asigure o macara pentru ridicarea epavei si un autotrailer pentru a oduce la marginea orasului. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii