Prostia pe scara larga ameninta Botosaniul

luni, 09 aprilie 2001, 23:00
5 MIN
 Prostia pe scara larga ameninta Botosaniul

Cu vreo citiva ani in urma o natie intreaga se declara vexata profund de eticheta de "stupid people" atasata romanilor de un binecunoscut "profet despre trecut". Multi au sarit atunci in sus, zgindariti teribil in orgoliu si au incercat sa explice cit de inteligent, genial chiar, e poporul acesta cuibarit pe tarimurile mioritice. Partea proasta e ca toate povestile astea cu genialitatea romanilor sint pe cale sa devina legenda, pentru ca de vreo zece ani incoace psihologii, dascalii si chiar medicii recunosc un declin incredibil al potentialului intelectual al romanilor. Celebra "speranta de miine" a natiunii se reduce la o serie de generatii de tineri din ce in ce mai putin educati, care renunta la scoala dupa doua sau trei clase primare sau care ajung sa faca un liceu, chiar o facultate, fara sa citeasca mai mult de zece carti serioase. Tinerii de valoare de regula pleaca din tara dupa ce s-au burdusit de specializari, asa ca e destul de greu de imaginat cam cine va conduce Romania in UE si in NATO in urmatorii ani, destinatii la care ne incapatinam sa tinjim.
Degradarea intelectului tinerelor generatii este cel mai usor de sesizat la incorporare. In ultimii ani la Centrul Militar Botosani se prezinta din ce in ce mai multi flacai analfabeti sau care, daca au absolvit citeva clase primare, abia stiu sa se semneze sau sa numere corect banii. In ultimul an unul din trei tineri care s-a prezentat la incorporare a fost clasat pe motive medicale, cel mai important dintre motive fiind intelectul sub limita. Cei mai multi dintre baieti sint din mediul rural si din cauza saraciei ori a lipsei de preocupare a parintilor nu apuca sa faca mai mult de citeva clase primare, si acelea chinuite, sub indrumarea cite unui suplinitor. "De multe ori noua, membrilor comisiei de recrutare, ne este jena de nivelul intelectual pe care il afiseaza tinerii. Multi nu stiu sa raspunda la intrebari simple, de genul <cum preferati sa va petreceti timpul liber> pentru ca la virsta de 18-19 ani nu inteleg ce inseamna a prefera. Cit priveste coeficientul de inteligenta stabilit pe baza testelor, situatia e dramatica, un procent din ce in ce mai mare se afla sub limitele acceptate pentru normalitate", declara Carmen Galan, psiholog in cadrul Comisiei de recrutare de pe linga Centrul Militar Botosani.
De la inceputul anului s-au prezentat pentru incorporare la CMJ Botosani aproape 1.800 de tineri din generatia 1982 si din din generatiile mai vechi care nu au apucat sa faca armata. Dintre acestia 600 au fost trimisi acasa, majoritatea din cauza analfabetismului si a nivelului intelectual sub limita. Botosaniul ocupa de altfel un trist loc trei in topul judetelor care claseaza cei mai multi tineri veniti la recrutare pe motive de retard mintal. Cum ar veni, ne pregatim sa intram in NATO, bagam bani in exercitii militare sofisticate si in armament de ultima generatie, dar dispunem de o armata de soldati indobitociti de saracie si de lipsa crasa de educatie. Este adevarat ca la recrutare se prezinta foarte multi tineri din mediul rural, orasenii incercind prin orice mijloace sa fenteze serviciul militar obligatoriu. Sa nu va imaginati insa ca prostia care paraziteaza din ce in ce mai multi flacai de tara ocoleste tinerii de la oras.
Din luna octombrie Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica din Botosani a initiat un studiu amplu de testare a elevilor din clasele a IV-a si a VIII-a in vederea stabilirii gradului de pregatire pentru continuarea studiilor. Asupra elevilor sint efectuate teste de inteligenta si de personalitate, iar rezultatele sint sub orice asteptari. "Eu personal sint ingrozita de nivelul intelectual al copiilor testati. Pornim cu totii in viata cu un bagaj genetic aproximativ egal, important este sa il cultivam. Din pacate din ce in ce mai multi copii sint lipsiti din partea parintilor, a scolii chiar, de orice forma de comunicare, de orice forma de educatie", explica Gabriela Barbacaru, psiholog in cadrul Centrului Judetean de Asistenta Psihologica. Cum ar veni, creierasele tinerilor botosaneni seamana din ce in ce mai mult cu niste ogoare paraginite, pe care nu mai are cine sa le curete si sa le cultive, pentru ca parintii sint prea ocupati cu necazurile si alcoolul, iar profesorii prefera sa faca educatie serioasa doar in particular, pe bani.
In cursul anului trecut Compartimentul de Promovare a Sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica a efectuat un studiu in scolile si liceele botosanene care a dorit sa puna in evidenta modul in care isi petrec timpul liber tinerii botosaneni. Sondajele au pus in evidenta un lucru trist: elevii citesc din ce in ce mai putina literatura de calitate, in schimb se sufoca de telenovele si de bingo-uri televizate. "In clasele primare copiii mai citesc citeva carti de povesti pe an, obligati probabil de invatatori, in ciclul gimnazial si in cel liceal insa sint extrem de putini tineri care se declara pasionati de lectura, majoritatea recunosc cu seninatate faptul ca nu citesc decit reviste si ca prefera sa se uite la telenovele", spune Angie Straticiuc, filolog in cadrul DSP.
Nu mai e nevoie sa va spunem ca situatia e albastra rau, si ca peste o generatie, cel mult doua, vom intra intr-un cerc vicios care ne va catapulta la periferia civilizatiei. Tinerii de astazi care nu pot sau nu vor sa invete vor ajunge miine niste adulti limitati care vor fi in imposibilitatea logica de a genera crestere economica, adica vor impinge societatea si mai adinc in marasmul saraciei. La rindul ei saracia va impiedica accesul in masa populatiei la educatie de calitate si tot asa. Pe linga cresterea nivelului de trai, lucru dificil si probabil imposibil in viitorul foarte apropiat poate doar mult trimbitata reforma a invatamintului sa mai rezolve ceva, pentru ca rezultatele scolare ale multor tineri difera substantial dupa cum ati vazut de cunostintele lor reale. Pentru ca si cei care au venit la armata in virsta de 18-19 ani au prins citiva ani de scoala pe vremea odiosului cind scoala era obligatorie. Deci conform scriptelor au absolvit macar patru clase, asta inseamna ca ar trebui sa stie sa citeasca si sa scrie macar. Si deoarece foarte multi dintre ei nu stiu ar trebui sa ne intereseze macar cum au absolvit si prin ce mijloace. (Dana BEJENARU)

Comentarii