"Jupinul" Danuta isi batea elevii "ca la carte"

joi, 03 septembrie 1998, 23:00
5 MIN
 "Jupinul" Danuta isi batea elevii "ca la carte"

Nici in perioada cit a predat matematica la Liceul Industrial 1, actualul Grup Scolar Constructii de Masini, Mircea Danuta nu si-a dezmintit reputatia. Cunoscut intre colegi si elevi drept "Jupinul", porecla ce i se trage de la imaginea pe care inutil a incercat sa si-o faca de la intrarea in invatamint, Mircea Danuta a lasat un gust amar generatiilor de elevi care i-au trecut prin miini. Amintirea profesorului de matematica Danuta coincide pentru cei mai multi din fostii sai elevi cu a unui botosanean ahtiat dupa vinatoare, mai putin preocupat de predarea matematicii, dar extrem de violent atunci cind era contrazis. Cei care l-au cunoscut pe Mircea Danuta ca profesor ne-au declarat ca demonstratiile ilustrului profesor nu aveau niciodata o finalitate, fiind de cele mai multe ori eronate. Discutiile despre vinatoare acaparau in schimb cea mai mare parte a orelor de matematica, profesorul Danuta folosindu-si corigentii la vinatoarea de bizami. "Ii lua pe cei care se aflau in pragul repetentiei si ii punea sa sape la galeriile in care se ascundeau bizamii. Iar atunci cind animalele ieseau speriate la suprafata, Danuta tragea in ele. Ii alerga pe baieti toata ziua, dar nu spuneau nimic pentru ca era in joc situatia lor scolara", ne-a declarat un fost elev al "Jupinului". Ca element oarecum picant, Mircea Danuta "lucra" intotdeauna la vinatoare cu grupe de exact opt elevi, cifra ce rezultase probabil din calculele matematicianului ca fiind optima pentru reusita actiunii. Bataia administrata elevilor sai se repeta la fiecare ora de clasa, cei mai multi dintre cei care ii cadeau in miini incasind o mama buna de bataie doar pentru ca profesorului Danuta nu ii convenea atitudinea "prea libertina" a elevilor sai. "Danuta ni se lauda mereu la ore ca este vicecampion pe tara la box si ca a practicat cu mare succes si luptele. El facuse intr-adevar putin box in tinerete, dar nici vorba de vreun titlu de vicecampion. Aveam un coleg, Benone Melinte care facea pe atunci box. Cind Danuta l-a lovit in fata clasei pentru ca nu i-a placut cum rezolvase exercitiul pe tabla, din obisnuinta, Benone a luat pozitia de la antrenamente. Atit i-a trebuit, ca l-a batut Danuta jumatate de ora in fata clasei. Era epuizat si nu mai putea sa spuna nimic cind a terminat cu el", isi aminteste unul din fostii elevi ai Jupinului.
Pentru ca inainte de ’89 liceenii faceau regulat practica la cimp, Danuta isi ducea si el elevii la munca ogorului. Practica agricola nu era insa tocmai neavenita pentru profesorul de matematica care, potrivit fostilor sai elevi, obisnuia sa isi umple portbagajul cu porumb pentru nutriile de acasa. Impatimit al jocurilor de noroc, Danuta trecea in colectivul de profesori din care facea parte drept un mare amator de pocher, dispus sa faca "o partida" la orice ora daca la mijloc era vorba de bani. Actualul politician de frunte al tarii (vicepresedinte national al PSDR) era celebru si prin limbajul "colorat" pe care il folosea in timpul orelor sau in recreatii. "Dobitocule", "vita cornuta", "talalaule", "bovina" si alte asemenea "cuvinte de alint" faceau parte din limbajul curent al dascalului. Brutalitatea cu care isi trata elevii reiese extrem de clar si din urmatorul episod, ce ne-a fost relatat de unul dintre fostii elevi ai "pedagogului" Danuta: "Din cauza ca nu stia cum se face un exercitiu, Jupinul l-a batut pe unul din colegii mei, in fata clasei, pina l-a umplut de singe. Toata clasa priveam cu groaza cum Liviu Pancu o incasa de la Danuta".
In alta ordine de idei, "Jupinul" nu ezita sa solicite de fata cu toata clasa plocoane de tot felul, indeosebi de la elevii de la tara. Unii dintre elevii din mediul rural cu probleme la matematica "se specializasera" deja in diferite produse agreate de Danuta. Nu ca ar fi refuzat vreodata ceva, insa vinul, brinza, carnea si alte produse alimentare ii satisfaceau in buna masura preferintele. Cu asa o baza alimentara solida, nu-i de mirare ca vocea Jupinului pur si simplu bubuia la ore, dar si in recreatii, pe holurile liceului. Si, cum avea printre elevi "clienti" din toate mediile, cei de la oras aveau o alta datorie de onoare fata de el. "Un plin de bezina putea rezolva si cea mai grea situatie scolara la matematica", isi aminteste un alt fost elev al Jupinului. Pentru Mircea Danuta, un farmec deosebit aveau primele zile de scoala, atunci cind isi "interoga" noii elevi in privinta locurilor de munca ale parintilor si chiar rudelor mai indepartate. Iar placerea provenea din descoperirea viitoarelor "surse" de produse si servicii din cele mai diverse, ma rog, cam tot ce-i trebuie omului la casa lui.
Un episod aparte in cariera de "profesor" al lui Mircea Danuta a fost perioada in care "i-a aranjat apele" feciorului sau, Viorel. Acesta din urma, fiind elev la Liceul A.T. Laurian, s-a suparat pe unii dintre dascalii sai si a procedat original. Asa se face ca inginerul Poplauschi, care preda discipline de specialitate la Liceul "A.T. Laurian", s-a trezit intr-o dimineata cu masina rasturnata. Ce-i drept nu era decit un biet Trabant. Tot in acea perioada, profesorul de fizica Marchievici si-a gasit autoturismul personal minjit cu rahat in alta dimineata, dar nu s-a demonstrat niciodata ca autorul "gravurii" ar fi fost tot Viorel Danuta. Au ramas numai suspiciunile. In tot cazul, pravalirea Trabantului lui Poplauschi a fost suficienta pentru sanctionarea lui Danuta junior. Acesta a fost mutat disciplinar taman la Liceul Industrial nr.1, unde "jupin" se stie cine era. Gurile rele spun ca fara interventia lui Mircea Danuta, fiul sau ar fi ramas pe dinafara oricarei forme de invatamint.
Se cuvine sa precizam, desi este lesne de inteles, ca toate sursele care ne-au furnizat informatiile folosite in prezentul material au solicitat pastrarea anonimatului. Toti cei cu care am vorbit sint oameni la casele lor si parerea lor, aproape unanima, este: "N-am chef sa-mi amintesc de tipul ala". (Viorel SURUGIU)

Comentarii