"Perle" de la capacitate

marți, 04 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 "Perle" de la capacitate

Ca in fiecare an profesorii din comisiile de corectare a examenului de capacitate s-au distrat pe seama "perlelor" scrise in lucrari de absolventii claselor a VIII-a. Unii profesori si-au notat aceste minunatii, comparindu-le cu cele de anii precedenti.
Seria gafelor a fost inceputa chiar de catre autorii subiectelor pentru limba si literatura romana care au botezat celebra schita " Vizita", noul titlu fiind "D-l Goe a la Caragiale". Dupa acest inceput candidatii au dat friu liber imaginatiei mizgalind foile cu tot ceea ce stiau ei mai bine. Astfel, "poezia Dan, capitan de plai face parte din basmul Calin Nebunul", cei doi eroi fiind oarecum rude. In plus eroul principal Dan "cistiga simpatia turcilor cu care devine prieten", fiind in acelasi timp "un personaj erotic si ureic". Unii chiar au ajuns la concluzia ca "personajele operei nu erau altcineva decit Dan si autorul", iar bataliile au fost purtate in "codrii de arama si padurea de argint". Profesorii au fost impresionati cind au vazut ca in viziunea unui elev la "nunta au participat si doi fluturi care s-au cununat si ei" pentru ca opera sa aiba un final fericit.
Nici scandalurile din presa legate de dosarele informatorilor securitatii nu au trecut netratate de tinerii absolventi care, precauti, au dedus ca "instiintarea despre navalirea turcilor a fost facuta de catre cei doi stejari informatori". Turcii au adoptat de asemenea limbajul de cartier al tinerilor replica lor catre Dan fiind : "Tataie ia calul si te du…".
Caracterizind personajele, imaginatia elevilor a batut cu usurinta scenariile filmelor SF, "Dan avind o virsta stabila si era modern si simplu, avea o chelie in virful capului si ochii bulbucati", iar vestimentatia sa era compusa din "ciocate si purta pe cap o palarie de cowoy". Unele candidate si-au exprimat chiar propria atitudine fata de personaj destainuindu-se profesoriilor corectori: "Dan avea ochii albastrii si m-am simtit atrasa de el". Pe linga toate acestea, saracul Dan, spre final, "a inceput sa vorbeasca cu stejarii nalti la stat, mare la sfat". Profesorii au mai putut constata ca pot exista si "bunuri stricatoare", iar apostroful se foloseste "pentru ivitarea iadului sau ilitarea vocalei", in plus adverbul "iara s-a folosit deoarece are inteles feminin spre deosebire de adverbul iar care este masculin".
Nici politica nu a lipsit din capodoperele de capacitate pentru unii "sfinta tara fiind o inversiune politica" si derivatul de la "a vedea este vedeta". Poetii au fost acuzati "ca au dat o muzicalitate stridenta" poeziilor, iar "rimele primelor strofe sint de imperechere".
Perlele candidatilor constituie ca in fiecare an deliciul profesorilor corectori care pe linga faptul ca-si mai descretesc fruntile citind astfel de ciudatenii, realizeaza adevarate colectii care de la an la an devin mai variate. (Marius PRELIPCEANU)

Comentarii