Ramona Corus a murit pentru ca si-a cauterizat o alunita

luni, 30 noiembrie 1998, 00:00
4 MIN
 Ramona Corus a murit pentru ca si-a cauterizat o alunita

La 30 de ani, Ramona Corus a parasit aceasta lume, lasind in urma un copil de 8 ani, un sot si o mama hotarita sa-i pedepseasca pe cei vinovati de moartea singurei sale fete. Elena Curmei, este convinsa ca fiica sa a murit datorita neglijentei si lipsei de profesionalism. In august 1997, Ramona a fost dusa de o colega de liceu la Spitalul din Saveni pentru a i se extirpa o alunita de pe omoplatul sting.
"Fetita mea avea din nastere mai multe alunite pe corp si toata viata am sfatuit-o sa evite plaja, sa nu le zgindarasca. In august anul trecut, cind am vazut-o pe Ramona cu plasturele pe spate, am avut o presimtire urita si am intrebat-o de ce a facut asa o prostie. Ea mi-a zis ca s-a sfatuit cu prietena sa Cristina Balanovici, care este asistenta medicala, iar aceasta a dus-o la Saveni, la dr. Sarateanu, sa i-o cauterizeze", isi aminteste Elena Curmei. Pe 24 mai 1998, Ramona, aflata in tirgul din Stefanesti, cade in mijlocul oamenilor si este dusa de urgenta la spitalul din localitate. "A stat 20 de minute in moarte clinica. Si-a revenit, insa de atunci a inceput sa aiba dureri de cap infernale. Pe 1 iunie, cind m-am intors de la Slanic unde fusesem cu nepoata, am gasit-o pe Ramona in ultimul hal. Legata la cap cu un fular, voma in baie. M-am ingrozit si am dus-o la spital de urgenta. A fost internata imediat la neurologie, iar a doua zi dimineata, dr. Puflea m-a sunat si mi-a spus sa ma pregatesc de drum, pentru ca in jumatate de ora o trimite la Spitalul de Neurochiorurgie Iasi, starea ei fiind critica", spune Elena. De pe 2 iunie si pina pe 4 noiembrie, data la care Ramona s-a stins din viata, Elena Curmei a stat necontenit la capul fiicei sale.
Pe 3 iunie, Ramona intra in coma si este operata de urgenta. Dupa 5 ore si jumatate neurochirurgul care a operat-o pe Ramona o anunta pe mama acesteia ca viata tinerei femei este o chestie de saptamini, in cel mai bun caz luni de zile. "A iesit din sala de operatie din cale-afara de nervos. Mi-a spus: <mama draga, copilul dumitale a avut vreo alunita neagra pe corp pe care a taiat-o?>. I-am spus ca da. <Mama, a recidivat pe creier si s-a facut mare cit un ou. Hai repede la Reanimare s-o vezi, ca nu se stie cit mai rezista>" spune Elena Curmei. A fost o adevarata minune ca Ramona a mai supravietuit inca sase luni de la prima operatie. Pe 17 august sufera, tot la Spitalul de Neurochirurgie Iasi, o a doua operatie pe creier. Dr. Stefan Encean o informeaza pe mama pacientei sale ca i-au fost extirpate 20 de tumori mici, insa nu s-au putut scoate doua tumori mari, situate profund intracerebral. Verdictul medicilor – "Sa nu ne amagim". Reintoarsa la Botosani, Ramona este internata la sectia Oncologie a Spitalului Judetean. La sfirsitul lui septembrie, metastaza ii afecteaza centrii vorbirii. Elena isi aminteste in continuare: "Pe 5 octombrie i-a revenit graiul. Mi-a dat de grija cu ce sa o imbrac la inmormintare, ce sa fac cu fetita. Tot imi zicea <Imi pare rau, mama. Trebuia sa te ascult si sa las alunita in pace>. Pe 4 noiembrie, a fost externata de la Oncologie si la 50 de minute dupa ce a fost adusa acasa a murit".
Pe 14 noiembrie, Elena Curmei depune o plingere la Politia Botosani reclamind manevra dr. Sarateanu de la Spitalul Saveni care a dus la moartea fiicei sale. Dr. Sarateanu, contactat telefonic de reporterii nostri, a negat faptul ca ar fi cauterizat o alunita. "Imi amintesc cazul, nu era vorba de nici o alunita, ci de o tumoreta infectioasa, un botriomicom care nu avea cum sa degenereze in cancer". Specialistii neurochirurgi sint insa de alta parere. Fara sa-si acuze confratele, dr. Stefan Encean ne-a declarat: "Nu am caderea de a face comentarii la adresa competentei colegului meu, pentru aceasta exista Colegiul Medicilor, insa stiu ce am operat. Metastaza de melanom nu apare decit daca a existat un melanom (cancer al pielii-n.r.) primar ce a fost lezat". Respectiva alunita se poate sa fi fost un cancer al pielii, insa de cele mai multe ori aspectul nu arata ca ar fi vorba de un cancer. De regula, medicul care hotaraste o extirpare a vreunei alunite din motive estetice, face intii o biopsie, pentru a fi evitata scoaterea formatiunii in cazul existentei de celule canceroase, manevra care ar duce la recidivarea cancerului in alta zona a corpului.
Elena Curmei ii acuza pe dr. Sarateanu si pe asistenta Cristina Balanovici de neprofesionalism, deoarece au acceptat sa scoata fiicei sale alunita fara sa o avertizeze de urmari. "Chiar daca fiica mea ar fi tinut mortis sa-si scoata alunita, ei, ca si cadre specializate, ar fi trebuit sa o convinga sa renunte la idee, ori macar sa faca o analiza a tesutului care i-a fost scos" spune femeia. Asistenta Cristina Balanovici se disculpa, insa: "M-a rugat sa o duc la Saveni sa-si scoata alunita si am dus-o. Eu am constiinta curata, nu ma simt vinovata cu nimic, nici macar nu am pus mina pe bisturiu". Se pare ca acuzatiile mamei indurerate se refera mai mult la o culpa morala, pentru ca din punct de vedere profesional este putin probabil ca celor doua cadre medicale implicate in extirparea acelei alunite sa fie acuzate de "mal praxis".
Politia instrumenteaza cazul cu seriozitate. Elena Curmei a sesizat de putin timp si Colegiul Medicilor din Botosani si asteapta ca acest organism sa initieze, la rindul sau, o ancheta medicala. "Nu am nevoie de bani, pentru ca acestia nu pot compensa pierderea unicei mele fiice. Ce vreau de la ei e sa raspunda in fata legii pentru inconstienta cu care au tratat acest caz", declara Elena Curmei. (Dana BEJENARU)

Comentarii