S-au gasit citiva vinovati de producerea accidentului de la Hudesti

miercuri, 12 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 S-au gasit citiva vinovati de producerea accidentului de la Hudesti

Desi au trecut mai mult de doua luni de la producerea accidentului de munca de la exploatarea de nisip din Hudesti, nici pina la aceasta data nu s-a putut stabili cu exactitate modul in care s-a produs nefericitul eveniment. Ancheta procurorilor botosaneni, menita sa elucideze imprejurarile in care 15 kilograme de dinamita au explodat la suprafata, curmind viata a sapte mineri si ranindu-l grav pe al optulea, treneaza, fara a se fi formulat o explicatie oficiala a tragediei. Mai mult decit atit, dupa toate aparentele, rezolvarea cazului ar putea fi aminata alte citeva saptamini, nefiind deocamdata sigur ce eroare – umana sau tehnica – s-a produs, declansind explozia ucigasa.
Ioan Popa, minerul in virsta de 54 de ani care a supravietuit evenimentului, se afla inca internat la Spitalul Judetean. Piciorul care i-a fost sfirtecat de schije este acum fixat cu ajutorul unor tije metalice, iar vindecarea completa va mai dura luni bune. Oricum, Popa nu va mai putea merge niciodata normal. Dincolo de suferinta fizica, asupra sa mai planeaza inca riscul de a fi gasit vinovat de tragedia care a pus capat vietilor a sapte oameni. Unul din putinele lucruri pe care Ioan Popa le-a declarat in mod constant pe parcursul anchetei este acela ca a scapat deoarece se afla mai departe de locul exploziei, misiunea sa fiind de a actiona heblul de la tabloul electric. In aceste conditii, este firesc ca el sa fie suspectat ca a provocat accidentul, alimentind cu curent circuitele electrice conectate la "torpila" formata din cele 15 kilograme de dinamita.
Probele materiale descoperite de procurori la locul tragediei nu au fost suficiente pentru formularea unei concluzii finale. Ceea ce a rezultat din analiza lor este ca mai multe norme de protectie a muncii au fost ignorate de minerii de la Hudesti, favorizind producerea accidentului. Circuitele electrice fusesera inchise inainte ca incarcatura exploziva sa fi ajuns in fundul sondei, la circa 100 de metri adincime. "Torpila" urma sa fie coborita in adincuri cu ajutorul unui troliu actionat electric, desi normele tehnice prevad ca aceasta operatiune sa fie efectuata manual. Detonatorul incarcaturii, care trebuia sa fie actionat de la cel putin 50 de metri distanta, a fost gasit la doar 3,8 metri de put. In fine, in baraca din apropierea locului exploziei au fost gasite recipiente goale in care fusese vin, consumat de mineri in acea zi. Cu toate aceste indicii, plus rezultatele expertizelor efectuate la fata locului de specialisti, formularea unei concluzii intirzie de doua luni. Procurorul desemnat sa se ocupe de caz, Mihai Chirosca, se afla la aceasta data in concediu, asa incit finalizarea anchetei va mai dura. In aceeasi situatie este si procurorul Aurel Simion, si el implicat in solutionarea cazului Hudesti.
O singura ancheta a fost finalizata in aceste zile, cea intreprinsa de Inspectoratul de Munca Bucuresti si Inspectoratul Teritorial Suceava. Concluziile unui dosar de 600 de file se refera insa numai la normele de protectie a muncii nerespectate, fiind stabilite sanctiuni impotriva celor considerati vinovati. Inspectorii de specialitate au descoperit ca persoanele imputernicite sa coordoneze activitatea de impuscare la exploatarea miniera Hudesti, care apartine SC Mindo SA Dorohoi, nu aveau pregatirea miniera necesara. De asemeni, instructiunile de protectie a muncii nu fusesera actualizate in conformitate cu ultimele modificari legislative in domeniu. Nu a fost efectuata nici verificarea cunostintelor celor responsabili cu exploziile, iar dispozitia scrisa de impuscare nu fusese intocmita corespunzator. Alte nereguli constatate se refera la faptul ca SC Mindo nu a achizitionat echipament de lucru corespunzator pentru artificieri, iar explodoarele si cablurile de impuscare nu fusesera verificate periodic, conform normelor in vigoare.
Responsabili de toate aceste abateri de la legislatia muncii au fost gasiti urmatorii angajati ai SC Mindo: Gheorghe Anita, tehnician la compartimentul de Protectie a Muncii, Ioan Bitu, director de productie si exploatare, Adrian David, director tehnic si Neculai Oanea, directorul general al societatii. Cei patru au fost amendati cu sume cuprinse intre 500.000 si 3,5 milioane de lei. In finalul raportului, inspectorii bucuresteni si suceveni recomanda inceperea urmaririi penale impotriva lui Oanea, Bitu si Anita, sistarea activitatii de torpilare la exploatarea din Hudesti pina la remedierea deficientelor constatate si examinarea si atestarea pe post a tuturor angajatilor SC Mindo. Analiza celor 600 de file ale dosarului nu duce insa la formularea unui scenariu explicit privind modul in care s-a produs explozia de la Hudesti. Stabilirea acestor detalii ramine in continuare in sarcina procurorilor aflati, asa cum am vazut, in concediu.
Cu cit elucidarea misterului in care este invaluit evenimentul va intirzia mai mult, cu atit va fi mai dificil sa se formuleze o varianta apropiata de adevar. Deocamdata insa, pina ca familiile celor sfirtecati in urma cu doua luni sa poata afla cine e vinovat de moartea celor dragi, ele sint nevoite sa astepte ca procurorii botosaneni sa-si termine concediile de odihna. (Dorin BEJENARU)

Comentarii