Salariile secrete

joi, 02 august 2001, 23:00
2 MIN
 Salariile secrete

Salariile unor cadre militare vor fi tinute, de acum incolo, in secret. Veniturile realizate de angajatii din structurile informativ-operative ale Ministerului de Interne, ale Ministerului Apararii Nationale, ale Ministerului Justitiei, precum si angajatii Serviciului Roman de Informatii, ai Serviciului de telecomunicatii Speciale, ai Serviciului de Protectie si Paza si ai Serviciului de Informatii Externe nu vor mai fi cunoscuta, nici macar de angajatii Directiei Generale a Finantelor. Guvernul a adoptat recent o Hotarire care prevede ca institutiile publice cu atributii in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale nu vor mai depune fisele fiscale ale angajatilor la organele fiscale in perimetrul carora se afla, ci la un organ fiscal constituit la nivelul fiecarei institutii militare. De asemenea, angajatii acestor institutii militare nu vor depune la administratiile financiare de pe raza teritoriala a carora se afla, nici declaratiile de venit global, asa cum procedeaza celelalte categorii de persoane. Hotarirea de Guvern, care a fost aprobata pe 17 mai 2001 si care poarta numarul 469, nu a fost si nici nu va fi publicata in Monitorul Oficial, ci va fi "transmisa numai institutiilor interesate".
Fisele fiscale 1 si fisele fiscale 2, care contin datele de identificare ale angajatorului, precum si datele personale ale angajatilor, au fost depuse la administratiile financiare pina la 31 martie, insa noul act normativ da dreptul acestor institutii de a le restrage si de a le inainta organelor fiscale proprii. Pe baza fiselor fiscale depuse la administratiile financiare, sint calculate impozitele datorate de o persoana in raport cu veniturile acesteia.
Conducerea Directiei Generala a Finantelor Botosani sustine ca nu cunoaste motivele pentru care unitatile militare trebuie sa isi constituie propriile institutii financiare, insa admite ca s-ar putea ca prin aceasta masura sa se urmareasca pastrarea unor informatii cu caracter secret, cu privire la numarul de angajati.
Seful Comandamentului Judetean de Jandarmi, col. Costica Chitac, a refuzat, la rindul sau, sa comenteze deciziile Guvernului. El a spus ca deocamdata a trimis la Bucuresti doar declaratiile de venit global ale angajatilor sai, nu si fisele fiscale ale acestora. "Noi nu avem nimic de ascuns. Am depus fisele fiscale la Administratia Financiara Botosani si nu cred ca le vor lua de acolo pentru a le trimite la Bucuresti. Am trimis la Bucuresti doar declaratiile de venit global, care nu au nici o legatura cu fisele fiscale. Noi nu comentam ordinele, ci le executam. Daca imi cer sa trimit fisele fiscale la Bucuresti, le trimit la Bucuresti. Repet, noi nu avem nimic de ascuns, pentru ca salariile noatre sint mai mici decit ale femeii de serviciu de la RENEL. Noi nu avem vile sau masini luxoase. La noi soldatii umbla cu bocancii rupti", a declarat col. Costica Chitac.
Unitatile militare din judetul Botosani au in acest moment 1.749 de angajati. Dintre acestia, doar 247 au obtinut anul trecut venituri din mai multe surse si au avut obligatia de a depune declaratii de venit global. (Cristian LUPASCU)

Comentarii