Saracii pot scapa de datoriile la asociatie

sâmbătă, 06 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 Saracii pot scapa de datoriile la asociatie

Familiile cu venituri mici care pina pe 31 martie 2000 aveau datorii la intretinere vor fi scutite de plata restantelor catre asociatiile de locatari. Cabinetul Isarescu a promovat, intr-una din ultimele sale sedinte de la Palatul Victoria, o ordonanta de urgenta, 269/2000, care prevede anularea totala sau partiala a datoriilor restante la intretinere pentru familiile ale caror venituri lunare sint mai mici de un milion de lei pe fiecare membru de familie. Potrivit acestui act normativ, vor fi sterse, proportional cu veniturile, doar acele obligatii restante catre furnizorii de servicii care au incheiate contracte cu asociatiile de proprietari. In municipiul Botosani vor fi anulate doar datoriile la energia termica, gaz si salubritate. Datoriile la regia de apa nu vor fi sterse pentru ca RAJ Apa nu are contracte cu asociatiile de locatari, ci cu fiecare familie in parte.
Scutirea de datorii se va face in functie de venituri si de plata cheltuielilor de intretinere
Ordonanta 269/2000, publicata deja in Monitorul Oficial, a fost promovata pentru sprijinirea familiilor cu venituri reduse, care au acumulat obligatii restante catre asociatia de locatari/proprietari, constind in cheltuieli de intretinere si penalitatile aferente (fara a fi incluse si cheltuielile comune la nivelul scarii). Ajutorul acordat de Guvern consta in stergerea integrala sau partiala a datoriilor existente la 31 martie 2000 si neachitate pina acum. Sprijinul financiar va fi acordat familiilor ale caror venituri se situeaza sub un milion de lei. Acordarea acestuia este conditionata de plata a macar un sfert din cheltuielile de intretinere intre 1 aprilie si 31 octombrie 2000, precum si de plata la zi a datoriilor pe lunile noiembrie 2000- martie 2001. Familiile care au un venit lunar de pina la 600.000 lei/membru de familie si care in perioada 1 aprilie- 31 octombrie 2000 au achitat integral datoriile restante la asociatie vor beneficia de o scutire integrala a datoriilor la 31 martie 2000. Daca in perioada 1 aprilie- 31 octombrie 2000 datoriile pe lunile respective au fost platite in proportie de 50% pina la 99%, datoriile existente la 31 martie 2000 vor fi anulate in proportie de 90%, iar daca in perioada 1 aprilie- 31 octombrie 2000 datoriile au fost achitate doar in proportie de 25% pina la 49% datoriile de la 31 martie 2000 vor fi sterse in proportie de 80%.
Familiile care obtin lunar un venit cuprins intre 600.001 si 750.000 lei/membru de familie si care in lunile aprilie- octombrie 2000 si-au achitat integral datoriile la asociatie vor beneficia de o scutire a datoriei existente la 31 martie 2000 in proportie de 90%. Daca datoriile pe aprilie- octombrie au fost achitate doar in proportie de 50% pina 99% scutirea datoriei existente la 31 martie va fi de 80%, iar daca acestea au fost achitate doar in proportie de 25% pina la 49% datoriile la 31 martie vor fi sterse in proportie de 70%.
In sfirsit, in cazul familiilor cu venituri lunare cuprinse intre 750.001- 1.000.000 lei/membru de familie, datoriile la 31 martie 2000 vor fi anulate in procent de 80% daca si-a achitat integral intretinerea pe lunile aprilie- octombrie, 70% daca a platit intre 50 si 99% din facturile pe lunile aprilie- octombrie si 60% daca a platit intre 25 si 49% din datoriile pe lunile aprilie- octombrie. Anularea integrala sau partiala a acestor datorii mai este conditionata, in cazul familiilor debransate de la sistemele centralizate de furnizare a utilitatilor publice, in special de la cel de termoficare, de reconectarea la aceste servicii si incheierea de noi contracte cu furnizorii. Datoriile populatiei vor fi sterse pe parcursul a cinci luni, cel mai probabil incepind cu luna februarie. In fiecare luna va fi anulata o cincime din suma care va fi stabilita pentru a fi stearsa.
Datoriile la apa nu pot fi sterse
Actul normativ promovat de Guvernul Isarescu in luna decembrie nu prevede insa o situatie speciala, existenta la Botosani. In Ordonanta 269 se spune ca vor fi anulate datoriile restante doar fata de acei furnizori de utilitati publice care au incheiat direct contracte cu asociatiile de proprietari sau de locatari. In municipiul Botosani, unul din principalii furnizori de utilitati, RAJ APA, are incheiate contracte de furnizare individale cu fiecare familie in parte si nu cu asociatiile de locatari, asa cum cere actul normativ. Prin urmare, familiile sarace, care se inscriu in plafoanele de venit ale Ordonantei 269, nu vor putea sterge datoriile la apa, care in prezent sint de citeva miliarde de lei. Astfel, singurii furnizori de utilitati publice care au incheiate contracte cu asociatiile de locatari sint Termica, care furnizeaza incalzire si apa calda, Distrigaz Nord, care distribuie gazul metan, si Urban Serv, care asigura transportul gunoiului menajer. Datoriile catre Termica ale populatiei care iarna trecuta a beneficiat de cupoane, adica a familiilor sarace, erau, la 31 martie 2000, de aproximativ 30 de miliarde de lei. Directorul Termica, Bogdan Pantiru, sustine ca actul normtiv promovat de Guvern are o parte buna, aceea ca sterge o parte din datoriile populatiei sarace, dar si una rea, ca va determina populatia sa nu mai plateasca datoriile la intretinere. In luna decembrie, dupa aparitia proiectului de Ordonanta privind anularea datoriilor la intretinere, incasarile Termica s-au redus cu circa 40%. Debitele care vor fi anulate populatiei vor fi preluate de furnizorii de utilitati publice, care la rindul lor vor compensa aceste sume cu datoriile catre bugetul de stat. Adica de fapt tot de la noi toti.
Ordonanta va fi pusa in aplicare in luna februarie
Ordonanta 269 a fost promovata de Cabinetul Isarescu, insa aplicarea ei va cadea direct in sarcina noului Executiv, condus de Adrian Nastase. Printr-o metoda cunoscuta de acum, guvernul care pierde alegerile da o ordonanta care se va aplica atunci cind apar normele metodologice care trebuiesc facute de noul guvern. Si daca e sa ne luam de exemplu dupa celebra hotarire 1007 data de PDSR acum patru ani care facea Botosaniul zona defavorizata respectivele norme metodologice nu au aparut niciodata.
Saptamina trecuta, noul Guvern a abrogat un pachet de ordonante emis de Guvernul Isarescu, fara insa ca printre aceste ordonante sa se afle si cea cu privire la anularea datoriilor la intretinere pentru familiile cu venituri mici. La fel ca si acordarea de cupoane, anularea partiala sau totala a datoriilor la intretinere existente la 31 martie 2000 se va face pe baza de cerere. Formularele tip vor trebui sa fie asigurate de consiliile locale si se vor gasi la fiecare asociatie de locatari sau de proprietari. (Cristian LUPASCU)

Comentarii