Siretul Bucecea e pe cale de diparitie

sâmbătă, 18 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Siretul Bucecea e pe cale de diparitie

Ca de obicei directorul Gheorghe Anton va fi demis daca nu recupereaza miliardul pierdut. Muncitorii de la fabrica vor ca distrugerea fabricii sa fie oprita.
"Teapa" de aproape un miliard de lei trasa in urma cu o luna fabricii de zahar Siretul Bucecea ar putea duce in cel mai scurt timp la inlocuirea din functie a managerului Gheorghe Anton. Directorul filialei botosanene a Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova, Gheorghe Marcu, ne-a declarat ca Anton va fi inlocuit daca nu recupereaza cele 922 de milioane de lei de la societatea timisoreana Peace Company SRL. Amintim ca firma banateana a preluat de la Bucecea pe 1 si 2 noiembrie a.c. 120 de tone de zahar, in valoare de 922 de milioane de lei, "achitind" marfa cu o fila de cec fara acoperire. In acest mod, intregul profit realizat de fabrica buceceana in urma prelucrarii a 7000 de tone de zahar brut s-a dus pe apa simbetei. Contractul incheiat de Siretul cu Peace Company a fost semnat de managerul Gheorghe Anton, in ciuda recomandarii exprese a principalului actionar, SIF Moldova, de a nu livra zahar decit cu plata pe loc.
Pentru Anton, pacaleala timisorenilor este a treia dintr-o serie neagra care a pus pe chituci industria zaharului din judet. Precedentele doua au dus la inchiderea fabricii Zatrus Trusesti si la pierderea a 1,4 miliarde de lei de catre Siretul Bucecea in anul 1997. Esecurile consecutive ale lui Anton "Ghinion" vor provoca, asa cum am spus, demiterea sa din functia de director la Siretul, intrucit recuperarea miliardului datorat de Peace Company este improbabila. La inceputul acestei luni, un reprezentant al societatii din Bucecea si doi ofiteri din cadrul Politiei Economice Botosani s-au deplasat la Timisoara pentru a ancheta la fata locului conducerea SRL-ului banatean. Surse din conducerea Politiei Economice ne-au informat ca patronii arabi ai societatii timisorene nu au putut fi gasiti, existind suspiciunea ca ei ar fi parasit Romania, cel putin pentru o perioada. In aceste conditii, singurul care a putut fi interpelat de politisti a fost administratorul firmei, Zenovie Dorian Popa, care nu a fost in masura sa spuna daca si cind va putea SC Peace Company sa faca platile catre Siretul Bucecea. Este foarte probabil ca, pina la sfirsitul anului, Politia sa finalizeze ancheta si sa inainteze dosarul catre Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani. Recuperarea miliardului pare deocamdata imposibila, ceea ce provoaca importante dificultati financiare fabricii din Bucecea. Siretul are datorii de ordinul miliardelor catre Distrigaz Suceava si Banca Comerciala Romana, iar lipsa lichiditatilor face imposibila plata esalonata a acestora. Deja in acest moment BCR Botosani a actionat in judecata fabrica buceceana in vederea executarii silite. Sfirsitul de an este critic pentru Siretul Bucecea deoarece si in interiorul fabricii exista tot mai multe voci care contesta vehement capacitatea managerului Gheorghe Anton.
Nu mai putin de 42 de angajati sau fosti angajati ai fabricii au semnat un memoriu trimis redactiei noastre dupa publicarea primului material referitor la ultima "teapa" primita de Anton. In scrisoare se arata ca pacaleala cu Peace Company nu este singurul lucru ce i se poate imputa actualului manager: "Ing. Gheorghe Anton, ing. Rusu Vasile, tehnicianul Duta Dumitru au vindut peste 80% din parcul auto, mijloace fixe amortizate si neamortizate, pacura la un pret derizoriu, sectia de sucuri, descompletind atelierul mecanic, atelierul de timplarie, vinzind bunurile sub forma de fier vechi, sub pretul lor real, si bineinteles fara licitatii (…) Anton isi face momentan damblaua ca un dictator, vinzind orice bunuri din societate fara aprobarea proprietarului. Judecatorul sindic si procuratura Botosani ar trebui sa se autosesizeze de aceste lucruri si sa declanseze o ancheta intrucit comisia mentionata mai sus (domnii Anton, Rusu, Duta) a inceput lichidarea societatii (in conceptia lor, relansare) inaintea unei hotariri judecatoresti".
Reale sau nu, acuzatiile de mai sus demonstreaza ca atmosfera de la Siretul Bucecea este in prezent extrem de tensionata, punind sub semnul intrebarii capacitatea de a derula contractul cu o firma din Bucuresti de prelucrare a inca 8000 de tone de zahar brut, incepind cu data de 20 decembrie. Desi inlocuirea lui Gheorghe Anton este in acest moment previzibila, directorul SIF Botosani, Gheorghe Marcu, ne-a informat ca este extrem de greu de gasit o persoana capabila sa conduca destinele fabricii. Riscul major este acela ca perioada absolut nefasta pe care o parcurge acum Siretul sa nu se finalizeze altfel decit cu inchiderea si lichidarea societatii. (Dorin BEJENARU)

Comentarii