Societatile de constructii au ramas fara comenzi

miercuri, 10 iunie 1998, 23:00
3 MIN
 Societatile de constructii au ramas fara comenzi

Situatia societatilor comerciale specializate in constructie tinde sa devina critica. Majoritatea patronilor societatilor de constructie din judet au declarat ca acest an este unul din cei mai slabi din perioada de dupa revolutie. Pentru ca majoritatea lucrarilor de constructie pe care le executa sint finantate de la bugetul de stat, patronii botosaneni acuza intirzierea cu care s-a votat bugetul de stat pe anul in curs. Astfel, in prezent S.C. Rotconi lucreaza la 30% din capacitatea maxima. Stefan Corocaescu, directorul tehnic al acestei societati a declarat: ”in aceasta prima jumatate a anului lucrarile contractate de societatea Rotconi au fost in proportie de 99% finantate de la bugetul de stat. In prezent lucram la citeva blocuri de locuinte din Botosani si Saveni. Totodata lucrarile se afla intr-un stadiu mai avansat la centrul pilot de linga noul sediu al Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala. Pentru lucrarile prestate acolo trebuia sa incasam inca din decembrie trecut o suma ce depaseste cu mult 2 miliarde de lei. Pina in prezent nu am primit decit 800 de milioane. Asemanator stau lucrurile si in cazul constructiei de locuinte la ordonanta 19, unde sumele de bani care ne sint alocate sint extrem de mici". Direcorul tehnic de la S.C. Rotconi a mai precizat ca, in ceea ce priveste lucrarile din sectorul privat, situatia este disperata: "cifra lucrarilor in sectorul particular pentru acest an este undeva foarte aproape de zero".
La S.C. Ascon directoarea Alexandrina Alexa a declarat ca societatea lucreaza la numai doua obiective mai importante: "este vorba de Liceul Agricol Sendriceni, unde ritmul lucrarilor este chiar bun si de Liceul Teoretic A.T.Laurian. Se mai executa lucrari si la blocurile de locuinte conform ordonantei 19, dar si in acest caz banii pe care societatea ii primeste sint insuficienti. Daca in aceeasi perioada a anului trecut primeam pentru lucrarile de la blocurile de locuinte in jur de 2 miliarde de lei, in prezent valoarea sumei incasate a scazut practic la jumatate". Si la S.C. Ascon marea majoritate a lucrarilor efectuate in acest an au fost finantate de la bugetul de stat. Din aceasta cauza, directoarea Alexa acuza, la rindul sau, tergiversarile ce au existat pina in momentul promulgarii bugetului pe anul in curs, insa isi exprima indoiala ca sumele ce vor fi alocate acestui sector vor fi semnificative.
Si S.C. Doc&Dova se confrunta cu aceleasi probleme. Ovidiu Daniliuc, unul din directorii firmei amintite este nemultumit de ritmul in care Primaria municipiului plateste lucrarile prestate la Pietonalul Unirii. "Societatea noastra poate pava pietonalul in cauza intr-un ritm de 1.000 de metri patrati pe luna, situatie in care lucrarea ar putea fi finalizata pina la sfirsitul anului. Insa Primaria nu are bani si intirzie plata lucrarilor efectuate. Valoarea de productie incasata pe 1997 si 1998 se cifreaza in jurul sumei de 400 de milioane, existind inca plati restante pe care Primaria ni le datoreaza. In afara acestui obiectiv societatea lucreaza si la constructia sediului unic de finante , precum si la sediul Directiei Agricole". La S.C. Dova in acest an, din cauza lipsei de banilor, "lucrarile merg in ritm de melc", dupa cum declara directorul Daniliuc. "Raportata la anii trecuti activitatea firmei se inscrie pe o curba descendenta. Cel mai bun an pentru societatea noastra a fost anul 1996. Anul trecut s-a muncit practic pe degeaba, pentru creditele de care am beneficiat am platit dobinda in jur de 700 de milioane de lei", afirma directorul Doc&Dova. Si opinia lui Ovidiu Daniliuc se inscrie pe aceeasi linie cu cea a majoritatii patronilor societatilor de constructie din Botosani: lipsa banilor ca o conditie principala a declinului acestei activitati. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii