Spitalele in criza

miercuri, 17 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Spitalele in criza

Spitalele din judet se confrunta cu o criza acuta de medicamente de maxima importanta. Fie ca nu exista bani pentru achizitonarea lor, fie ca unele dintre medicamente "pur si simplu" nu se gasesc, internarea a inceput sa reprezinte o adevarata problema atit pentru pacienti, cit si pentru medicii curanti. Spitalul Judetean "Mavromati" resimte din plin criza fiolajelor, aparuta de mai bine de o luna in urma, cind unicul producator din Romania, Sicomed SA, si-a incetat activitatea. Ieri, in farmacia spitalului multe din medicamente nu se mai gaseau, iar altele erau pe terminate. "Lipsesc in continuare analgezicele, de tipul Algocalminului sau Piafenului, medicamentele de urgenta ca Hemisuccinatul de Hidrocortizon (HHC), Miofilinul, fiolele de Calciu, glucoza 33% si multe alte medicamente ambalate in fiole", a declarat farm.Buzila, directoarea farmaciei spitalului. Daca lipsa Algocalminului sau a Piafenului a putut fi suplinita de Tramadol sau Fortral, care insa nu se recomanda tuturor bolnavilor, fiind analgezice foarte puternice, pentru altele, asa cum este Miofilinul sau HHC nu exista inlocuitori. Povestea Analginului produs in Republica Moldova, care trebuia sa inlocuiasca Algocalminul autohton, a ramas doar inca in plan pentru ca, desi Spitalul Judetean a facut o comanda de 16.000 de fiole. De abia dupa 15 noiembrie exista speranta ca acestea vor veni. In rest, toate medicamentele din fiole au fost inlocuite de pastile, acolo unde desigur exista astfel de inlocuitori. Mai rau este cu cei operati, care cu greu pot inghiti o pastila de algocalmin pentru a-si potoli durerile. "Ne descurcam foarte greu; sintem la cota de avarie. In general, incercam sa asiguram medicatia de urgenta, ca anestezicele, solutiile perfuzabile, cardiotonicele si altele, astfel ca pacientul sa pota fi tratat. Medicatia de intretinere a trecut pe locul doi, pentru ca nimeni nu moare de exemplu daca nu i se administreaza o vitamina. Ne aprovizionam dupa posibilitati pentru ca astia sint banii pe care i-am primit si nu avem ce face", a declarat dr.Radu Malancea, directorul spitalului. Daca o serie de medicamente sint greu de gasit, in schimb altele se gasesc din belsug. Asa este cazul antibioticelor, de care spitalul nu duce lipsa, existind de la cele romanesti pina la cele din import, foarte performante.
Nici materialele sanitare nu sint din belsug, poate cu exceptia seringilor. Exista periodic momente in care nu exista vata, pansamente sau spirt, insa cu efortul cadrelor medicale dar si a pacientilor situatia se rezolva temporar, pina la o noua aprovizionare. Din cauza lipsei acute de medicamente pe care o tranverseaza, pentru a se acoperi "gaurile" se mai apeleaza si la pacienti care, dupa cum spun cadrele medicale, parca s-au obisnuit cu situatia tot mai grea si sint foarte intelegatori. "Exista situatii cind solicitam ajutorul lor sau al rudelor. De exemplu, daca vine un astm bronsic in criza, in a carui medicatie de urgenta intra HHC sau Miofilinul, nu putem decit sa rugam sa faca rost imediat de ele de la farmaciile din oras. Problema cea mare este ca nici acestea nu prea le au. Acelasi lucru se intimpla si in cazul pansamentelor, pentru ca se epuizeaza repede", a mai spus farmacista sefa a spitalului.
In aceeasi situatie se afla si celelalte spitale, fie din lipsa banilor, fie din cauza faptului ca unele medicamente au disparut de pe piata. Spitalul de Pediatrie se descurca din ce in ce mai greu, iar daca in celelalte spitale pacientii "mai ajuta" la tratament, aici copiii nu pot face acelasi lucru. "Ne descurcam foarte greu si am ajuns sa dramuim fiecare medicament. Nici banalul dezinfectant pentru nas nu il avem, pentru ca nu mai exista fiolele de ser fiziologic, iar farmacia nu o sa strice pentru o sticluta o punga intreaga. Laptele praf de abia ajunge, si cum se termina, mai facem rost de 10 -20 de milioane de lei, cu care mai cumparam pentru ceva timp", a declarat dr. Dan Hamza, directorul spitalului.
Pentru situatia prezentata, este greu de gasit vinovatii. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu are mai multi bani sa dea decit cei prevazuti in contractul semnat cu spitalele. Totusi, se anunta o speranta pentru noi toti. Comform celor declarat de dr. Tanase Banila, directorul CJASS, este posibil ca datoriile spitalelor sa fie stinse printr-o ordonanta guvernamentala, asa cum s-a intimplat anul trecut. Atunci, la cota 0, spitalele si-ar permite sa se aprovizioneze corespunzator, iar calitatea actului medical ar creste considerabil, avind in vedere ca platim 7% lunar. (Lucian SIMINIUC)

Comentarii