Subventii doar pentru agricultorii care au folosit seminte certificate

miercuri, 14 martie 2001, 00:00
2 MIN
 Subventii doar pentru agricultorii care au folosit seminte certificate

La inceputul acestei saptamini au aparut normele metodologice de aplicare a Ordonantei 30 care face referire la subventia acordata producatorilor agricoli ce au infiintat culturi de paioase in cursul anului trecut. Vor putea intra in posesia unui milion de lei toti agricultorii care si-au insamintat terenurile cu plante paioase indiferent daca au folosit seminte certificate sau nu. Acest lucru trebuie privit ca o derogare de la actul normativ care spune ca pe viitor vor putea intra in posesia subventiei doar agricultorii care au infiintat culturi pentru care au folosit seminte certificate. Totodata Ordonanta 30 mai face referire la faptul ca toate culturile de paioase infiintate toamna trecuta trebuie sa aiba o densitate de peste 250 de plante pe metru patrat in cazul griului, orzului si orzoaicei si de peste 100 de plante pe metrul patrat in cazul culturilor de rapita. Daca aceasta conditie nu este indeplinita producatorii agricoli nu vor putea intra in posesia subventiei acordate de stat.
Tarlalele insamintate in cursul toamnei trecute vor fi verificate de o comisie de specialitate formata dintr-un reprezentant al primariei si un specialist agronom, care vor intocmi procese-verbale de constatare si receptie. Ei vor intocmi si liste pentru fiecare teren insamintat pe care le vor trimite catre Directile Agricole. Si producatorii agricoli vor intra in posesia unuui proces verbal de constatare pe care vor trebuie sa-l prezinte la ghiseul CEC atunci cind isi vor ridica banii si vor trebui sa aiba asupra lor si buletinul de identitate.
Dupa datele Directiei Agricole, in judetul Botosani au fost insamintate 39 de mii de hectare cu paioase. In contul subventiei acordate de stat pentru lucrarile agricole ce vor fi executate in primavara acestui an producatorii agricoli isi pot procura seminte certificate de la Agrosem care vor putea fi platite pina cel tirziu pe 6 iunie. "Am cerut ca fiecare primarie din judet sa intocmeasca liste cu persoanele din localitatile arondate ce doresc seminte certificate pentru ca producatorii agricoli sa nu se mai deplaseze la Botosani. In cazul in care agricultorii au declarat suprafete mai mari decit cele lucrate si reprezentantii comisiei de specialitate sesizeaza acest lucru amenzile sint cuprinse intre 5 si 10 milioane de lei", a spus Ioan Toma, directorul Directiei Agricole Botosani.
Pe masa de lucru a parlamentarilor se mai afla inca trei proiecte de lege care doresc sa vina in sprijjinul agriculturii. Este vorba de legea zootehniei, a exploatarilor agricole si a asigurarilor pentru culturile vegetale si zootehnie. Statul doreste sa incurajeze practicarea agriculturii productive iar produsele obtinute sa poata fi valorificate atit pe piata interna cit si pe cea externa. Totodata executivul are in vedere sa sprijine agricultorii care doresc sa-si asigure culturile pentru seceta. "Deocamdata societatile de asigurari nu pot despagubi producatorii agricoli in caz de seceta chiar daca acestia sint dispusi sa plateasca asigurarea. Statul va interveni printr-o lege speciala pentru ca si acest lucru sa fie pus in practica", a mai spus Ioan Toma. (Dragos V.)

Comentarii