Tacu trage dupa sine alti sefi de la CASS

duminică, 04 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Tacu trage dupa sine alti sefi de la CASS

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate va recupera cele 250 de milioane de lei cheltuite aiurea de catre fostul director executiv Ionel Tacu in aprilie, dupa incheierea controlului Curtii de Conturi, la sumele respective urmind sa fie aplicate majorarile de intirziere corespunzatoare. Dupa cum stiti deja, controlul cerut de prefectul Costica Macaleti la CASS si care s-a incheiat pe 28 februarie a pus in evidenta faptul ca fostul director executiv a organizat doua selectii de oferte dubioase care au prejudiciat bugetul de asigurari cu jumatate de miliard de lei.
Alaturi de Tacu vor fi nevoiti sa dea socoteala in fata legii seful sau de la acea vreme, dr. Ovidiu Mimor si Ana-Maria Sirbu, directorul economic al CASS, care a pus viza de control financiar preventiv pentru toate achizitiile dubioase facute de Tacu. Dupa cum v-am promis, vom explica pe larg cum a reusit fostul director economic Tacu sa cheltuie nejustificat un morman de bani din fondul pentru sanatate, in conditiile in care sistemul sanitar botosanean se zvircoleste sa supravietuiasca. "Banii vor fi recuperati pina la ultimul, iar cei responsabili de prejudiciile aduse CASS vor trebui sa dea socoteala in fata legii. Sa fie clar pentru toata lumea ca nu ne putem bate joc de banul public. CASS este o institutie publica, care gestioneaza banii de sanatate ai populatiei, este supusa controlului curtii de Conturi si se supune masurilor impuse de aceasta" declara dr. Tanase Banila, directorul executiv al CASS.
In septembrie 1999, CASS Botosani a obtinut aprobare de la Casa Nationala de Asigurari pentru achizitionarea unei masini de teren. Ionel Tacu s-a grabit sa organizeze selectia de oferte pentru cumpararea unui Aro si a primit, conform legii, trei oferte de pret: din partea producatorului Aro din Cimpulung Muscel pentru trei tipuri de masini noi cu preturi intre 164 si 237 de milioane de lei, din partea SC "Parc" SRL din Botosani pentru trei masini cu preturi intre 202,3 si 234 milioane de lei si din partea SC "Cons" SRL pentru un Aro cu anul de fabricatie 1997 in valoare de 184 de milioane de lei. Stiti deja ca masina cumparata de CASS a fost cea oferita de Cons SRL, absolut intimplator firma la care familia lui Ionel Tacu detine 50% din partile sociale. Echipa de control a prefectului a decis ca CASS a oferit ilegal cistig de cauza ofertei Cons SRL si asta nu pentru ca vinzatorul este chiar firma sotiei lui Tacu, ci pentru faptul ca masina este atit de veche, incit in 2001 va fi casata, insa a fost cumparata la pret de masina noua. Cea de-a doua ilegalitate identificata de controlul Prefectului in legatura cu activitatea lui Tacu la CASS se leaga de o dezinsectie care a fost efectuata pe 21-22 septembrie 2000 in ambele sedii ale institutiei si pentru care a fost platit un pret de citeva ori mai mare decit cel oferit de Sanepid.
Daca in cazul achizitionarii Aro-ului macar actele aflate la dosarul selectiei de oferte au fost in regula, in cazul dezinsectiei nici macar actele nu au fost cum trebuie. Cele trei oferte de pret depuse la dosar (SC "Cleopatra" SRL cu 99,8 milioane de lei, SC "Dragero max" SRL si SC "Braisteanu" SRL) nu au nici un numar de inregistrare la CASS, ceea ce ridica serioase semne de intrebare asupra organizarii reale a vreunei selectii de oferte. Cistigatoare a fost desemnata "Cleopatra" care nici macar nu a precizat in oferta unde va face dezinsectia, adica in ce imobil sau pe ce suprafata, iar autorizatia pentru efectuarea activitatilor respective a ridicat-o de la Sanepid o luna dupa ce a fost facuta igienizarea. Mai mult, factura in baza careia CASS a platit banii "Cleopatrei" nu are data. "Dezinsectia si deratizarea nu au fost justificate, o cladire care a fost renovata de un an sau doi nu are nevoie inca de igienizare pentru ca este curata. Daca CASS avea nevoie de dezinsectie, ce sa mai spunem de spitalele care nu si-au mai facut astfel de igienizari de citiva ani", declara dr. Banila.
Interesant este ca dupa efectuarea platii conducerea de la acea vreme a CASS, adica dr. Mimor, s-a prins ca dezinsectia s-a facut pe o suprafata de 12.700 de metri patrati, si nu de 15.862 de metri patrati, fiind achitati nejustificat 19 milioane de lei, bani care au si fost recuperati sub forma de tuburi de substante de dezinsectie. In fine, recentul control al prefectului a scos in evidenta faptul ca CASS a fost prejudiciata cu 64,2 milioane de lei, ca diferenta intre banii platiti Cleopatrei si banii care puteau fi platiti Sanepidului. Partea cea mai interesanta si care nu a fost pusa pina acum in evidenta de nimeni e faptul ca asa-zisa dezinsectie si deratizare au fost efectuate pe 21 si 22 septembrie, adica in doua zile lucratoare, insa angajatii CASS au venit in mod obisnuit la lucru, in conditiile in care macar 24 de ore incintele trebuie tinute inchise si apoi inca vreo 24 de ore aerisite. Daca se va dovedi ca dezinsectia si deratizarea nu au avut loc niciodata nu mai este vorba de cheltuieli nejustificate, ci de delapidare.
Cu toate ca dr. Banila a primit girul Consiliului de Administratie al CASS sa faca publice afacerile semi-legale pe care le-a facut fostul director al CASS Ionel Tacu cu propria institutie, nu a putut intra in posesia procesului verbal de control al Curtii de Conturi efectuat in urma cu un an, pentru simplul motiv ca acesta se afla in biroul directoarei Ana-Maria Sirbu, care s-a invoit de la serviciu pe motive medicale. Pentru ca lipsa cheii de la birorul directoarei economice ne-a impiedicat sa aflam ce amenzi au fost aplicate de Curtea de Conturi sefilor de la CASS, sintem nevoiti sa il credem pe cuvint pe presedintele CASS, dr. Ovidiu Mimor, care a declarat ca el personal nu a primit nici o amenda. (D.B.)

Comentarii