Traficatii de alcool sint prinsi ca intr-o pinza de paianjen

vineri, 05 martie 1999, 00:00
3 MIN
 Traficatii de alcool sint prinsi ca intr-o pinza de paianjen

Prezentat in premiera de "Monitorul de Botosani", scandalul contrabandei cu alcool a "explodat" in aceasta saptamina la nivel national, in urma dezvaluirilor lui Nini Sapunaru, directorul Directiei Generale a Vamilor. Amploarea fenomenului, anticipata pe baza de date de reporterii nostri, se dovedeste a fi extrem de mare. Mai mult de 20 de societati comerciale romanesti, carora li se adauga alte zeci de firme inmatriculate in Moldova, Ucraina si Bulgaria, sint implicate intr-o forma sau alta in contrabanda cu alcool. Operatiunile ilicite s-au desfasurat cu complicitatea unui numar de lucratori vamali care sint in prezent cercetati penal. In aceasta situatie se afla 11 vamesi de la biroul vamal Albita, alti 7 lucratori vamali din vamile Vaslui, Albita si Giurgiulesti fiind sanctionati administrativ. Amintim cititorilor ca toti acesti angajati ai autoritatii vamale din Romania sint suspectati ca ar fi favorizat cu buna stiinta operatiunile de contrabanda. Mecanismul care a stat la baza "tunurilor" cu alcool, a caror valoare totala se ridica conform datelor descoperite pina in prezent la peste 40 de miliarde de lei, consta in confirmarea in fals de catre vamesii corupti a unor exporturi de alcool de 96 de grade produs in Romania. In realitate, alcoolul raminea in tara, beneficiind insa de scutiri de la plata accizelor si a TVA, scutiri practicate in cazul exporturilor. "Monitorul" a prezentat pe larg cazul societatii botosanene Vinalcool SA, implicata indirect in contrabanda cu alcool. Trei firme straine care au cumparat de la Vinalcool in anul 1998 circa 150 de tone de alcool nu au scos efectiv marfa din tara, aceasta reintrind de fapt in reteaua comerciala interna. Spre deosebire de Vinalcool, SC Emma Star Impex SRL Botosani este in continuare suspectata de catre organele de control de implicare directa in realizarea evaziunii prin exporturi false de alcool. La nivel national, in urma anchetei declansate de Directia Generala a Vamilor, au fost anulate nu mai putin de 158 de declaratii vamale de export de alcool, in toate aceste cazuri marfa raminind in tara.
Tratarea contrabandei cu alcool ca un fenomen general si nu ca o suma de evenimente separate a dus la descoperirea de infractiuni similare al caror "obiect" au fost tigarile si carburantii. Ancheta desfasurata a scos la iveala 27 de exporturi ilegale de carburant de la RAFO Onesti catre Republica Moldova. Ca si in cazul alcoolului, carburantii ramineau in realitate in tara, exporturile realizindu-se numai pe hirtie. Autoritatea vamala a procedat in consecinta la confiscarea a 18 autocisterne, cercetarile derulindu-se in continuare. In cazul tigarilor sustrase de la plata taxelor catre stat, vamesii "au uitat" sa inregistreze mai mult de 100 de transporturi, prejudiciul ridicindu-se la peste 100 de miliarde de lei, numai in anul 1998. In toate aceste cazuri se continua cercetarile, anchetele fiind inca nefinalizate.
Revenind la cazul societatii Vinalcool SA Botosani, directorul Mihai Tibuleac ne-a declarat ca pina ieri nu sosise nici un raspuns la contestatiile adresate Directiei Generale a Vamilor si Garzii Financiare. Va amintim ca Vinalcool a formulat obiectiuni la notele de control ale inspectorilor, in urma carora societatii botosanene i se imputau 4,5 miliarde de lei din pricina nerealizarii efective a exporturilor de alcool. Mihai Tibuleac a prezentat aceasta problema si secretarului de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Banu, care a promis ca va interveni in favoarea SC Vinalcool, considerind ca imputarea celor 4,5 miliarde de lei a fost nelegala. Tibuleac ne-a mai informat ca un caz similar in care a fost implicat un producator de alcool din Focsani s-a rezolvat prin admiterea contestatiilor formulate de respectiva firma. (Dorin BEJENARU)

Comentarii