Un bolnav de lombosciatica nu s-a putut interna pentru ca nu avea o stampila

joi, 18 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Un bolnav de lombosciatica nu s-a putut interna pentru ca nu avea o stampila

In mod normal cind se imbolnaveste, omul nu ar trebui sa aiba alta grija decit sa isi vada de sanatate, mai ales cind stie ca este la zi cu plata contributiei de asigurari pentru sanatate. Odata ce esti angajat si ti-au fost retinuti cei 7% pe statul de plata nu ar trebui sa iti mai bati capul daca patronul vireaza banii la Casa de Asigurari ori daca adeverinta ta de salariat este sau nu asa cum o doresc cei din sistemul de asigurari. Daca te-ai imbolnavit, te internezi, arati adeverinta de salariat si astepti ca medicul sa te faca sanatos. Vorbim aici doar de asigurati, pentru ca cei care nu platesc asigurari de sanatate e treaba lor cum o scot la capat. Ei bine, scenariul de mai sus pare logic pina cind bolnavul da piept cu situatia concreta. Cei care au avut nesansa sa se imbolnaveasca in ultimii doi ani stiu despre ce vorbim, cunosc drumurile interminabile si aparent inutile pe care trebuie sa le bata de la spital la CASS, de la CASS la angajator si inapoi la CASS pentru ca in final sa obtina o stampila pretioasa pe adeverinta de salariat cu care sa poata fi internat in spital.
"Eu pe CASS sint suparat"
Vasile Cujba, angajat al SNP Petrom, sucursala Petromar Constanta a avut ghinionul sa faca o criza de lombosciatica in timp ce se afla acasa, la Dersca. "Eu lucrez 15 zile si 15 zile sint liber, asta e programul meu. Cind sint liber vin la familia mea la Dersca, in Botosani am si medic de familie, aici ma tratez. Cind m-au luat durerile joia trecuta m-am prezentat la medicul meu de familie care m-a trimis in policlinica la Spitalul Judetean, la reumatologie. Dupa ce am stat o gramada la coada, m-am trezit ca nu sint primit la consultatie pentru ca nu am adeverinta de salariat", povesteste Cujba. Intepenit de spate, petrolistul a ajuns la redactia Monitorului, de unde a obtinut prin fax adeverinta de salariat de la Petromar si o copie a ordinului de plata din decembrie prin care societatea a virat 800 de milioane de lei la fondul de asigurari. Cu documentele respective Vasile Cujba s-a reintors in policlinica, la dr. Stela Enache care i-a recomandat internare urgenta, data fiind starea sa de sanatate. Vineri insa, cind s-a prezentat la Spitalul de Specialitate pentru internare, Cujba a aflat cu stupoare ca nu poate sa se interneze pentru ca nu are toate documentele in ordine. "Mi-au spus de la spital ca mai trebuie o stampila de la CASS, dar era deja vineri dupa-amiaza si pina luni nu mai lucra nimeni. Am incercat sa explic celor de la spital ca nu am cum sa fac rost de stampila pina luni dar degeaba," povesteste barbatul. Stampila ceruta de spital este, ce e drept, foarte importanta si se aplica de CASS pe adeverinta de salariat ca dovada a faptului ca banii pe care un angajator spune ca i-a virat la fondul de asigurari au ajuns efectiv in conturile Casei.
Barbatul s-a intors la spital simbata dimineata, unde s-a enervat si mai tare, pentru ca a aflat ca nu este un caz urgent si daca nu are actele in ordine nu poate fi internat. "M-am enervat groaznic, eu platesc zece milioane de lei pe an pentru sanatate si cind am nevoie de tratament nu pot sa il primesc pentru ca nu am o stampila? In ce tara traim?". Dupa a treia incercare de internare, Vasile Cujba a fost primit in Spitalul de Specialitate simbata pe la prinz, pe raspunderea proprie a medicului de garda care a incalcat "consemnul" pentru ca omul trebuia sa beneficieze cit mai repede de tratament recuperator. "Sint foarte bine tratat in spital, nu am nimic sa le reprosez, am inteles ca medicii trebuie sa faca ce li se spune de la CASS. Eu pe CASS sint suparat, pentru ca dupa ce ca imi ia banii, ma mai poarta si pe drumuri", spune bolnavul.
Munti de hirtoage pentru orice fleac
Directorul general executiv al CASS dr. Tanase Banila explica insa ca in lipsa unui sistem informatic care sa faca legatura intre casele de asigurari si furnizorii de servicii medicale, si unde sa existe evidente cu numele tuturor asiguratilor din tara, dovedirea calitatii de asigurat poate fi un lucru greoi pentru bolnav. Pe de alta parte, "spitalele sint obligate sa interneze toti bolnavii si sa se preocupe ulterior de obtinerea dovezilor de asigurat. Un om bolnav nu poate fi lasat sa astepte pentru ca nu are toate actele in regula, el poate sa faca rost de documentele necesare pina la externare," explica dr. Banila.
Cu toate acestea, Vasile Cujba nu a fost internat de Spitalul de specialitate pentru ca nu a fost un caz urgent. Dupa cum ne-a declarat o asistenta de la serviciul de internare, urgentele se interneaza fara sa fie nevoie de documente care sa justifice calitatea de asigurat. In schimb, pacientii care nu sint cazuri urgente trebuie sa prezinte toate documentele care sa-i ateste calitatea de asigurat in momentul internarii, caz in care se gaseste Vasile Cujba. Dupa cum vedeti, toata lumea are dreptate, ca in povestile arabesti cu califul: bolnavul are dreptate pentru ca nu trebuie purtat pe drumuri, CASS are dreptate pentru ca nu poate sa plateasca servicii medicale unui neasigurat, iar spitalul are dreptate pentru ca in cazul in care interneaza neasigurati nu primeste bani de la CASS. Situatia lui Cujba a fost rezolvata pina la urma tot de catre CASS, care a obtinut de la institutia paralela din Constanta dovada faptului ca bolnavul este asigurat si ca poate beneficia de spitalizare gratuita. Nu insa fara telefoanele si faxurile de rigoare, pentru ca asa-i romanul, trebuie sa adune munti de hirtoage pentru orice fleac. (Dana BEJENARU)

Comentarii