Vadul ucigas al riului Siret

sâmbătă, 14 martie 1998, 00:00
4 MIN
 Vadul ucigas al riului Siret

Finul lui Ceausescu era sa se inece
O serie incredibila de accidente, care s-au soldat cu inecul a sase cai si internarea in spital a unui copil de 10 ani, s-au petrecut intr-un interval de timp de numai citeva zile, pe riul Siret, in apropierea comunei botosanene Corni. Mai multe persoane au vazut moartea cu ochii, luptind minute in sir cu furia apei, pentru a scapa de la inec. Mircea-Ionut Olaru, finul in virsta de 10 ani al fostului presedinte comunist Nicolae Ceausescu, a scapat ca prin minune de la inec. Evenimentul s-a produs duminica, 8 martie, atunci cind caruta in care se afla Ionut Olaru, impreuna cu tatal sau, Mircea Olaru, si viceprimarul comunei, Marin Brichiseala, a fost luata de curent, in timp ce traversa prin vad riul Siret. Cei trei au inotat imbracati aproape o ora in apa tulbure, pentru a reusi sa se smulga din suvoiul ucigas. Copilul a fost scos in stare de inconstienta din apa, inghetat, dupa inhalarea mai multor guri din apa riului. In aceeasi stare, el a fost transportat la Spitalul Judetean Botosani, unde i s-a acordat asistenta medicala. Ulterior, a fost transportat la un spital din Iasi, starea sanatatii sale fiind in continuare grava. In accidentul petrecut duminica la Corni, cei doi cai care erau inhamati la caruta lui Mircea Olaru s-au inecat. In ultima saptamina, nu mai putin de sase cai au avut aceeasi soarta, in acelasi loc, cinci dintre ei apartinind unor sateni din comuna Corni, iar al saselea unui locuitor al satului Corocaiesti, din judetul Suceava.
Stapinii celor sase animale care s-au inecat in Siret au solicitat RADIJP despagubiri
Toate accidentele s-au petrecut identic cu cel descris anterior, dupa un scenariu desprins parca dintr-un film de groaza. Explicatia seriei de evenimente petrecute in acelasi loc in mai putin de o saptamina este aceea ca a fost modificata artificial conformatia fundului riului, in zona unui vad arhicunoscut de localnici. Un excavator al Regiei Autonome Judetene de Drumuri de Interes Judetean si Poduri (RADIJP) Botosani a sapat citeva zile fundul apei, pentru a extrage pietrisul din zona. Zeci de camioane au fost incarcate cu balast, adincimea apei crescind sensibil in imediata apropiere a vadului ucigas. Restul "lucrarii" l-a facut curentul de apa, care a carat in gropile subacvatice sapate de excavator pietris din zona vadului, vechi de sute de ani. Trecind apa prin locul considerat sigur dintotdeauna, carutasii au avut surpriza de a fi luati de apa cu tot cu cai si carute, salvindu-si cu greu viata. Stapinii celor sase animale care s-au inecat in Siret au solicitat RADIJP despagubiri. Simultan, conducerea regiei a declansat o ancheta pentru stabilirea celor care se fac vinovati de punerea in pericol a mai multor vieti omenesti.
"Legal, ei n-au voie sa traverseze prin vad"
Ieri, directorul RADIJP, Eugen Oniciuc, a fost chemat la Prefectura de secretarul general Mihai Elvadeanu, pentru a da explicatii privind situatia de la Corni. Oniciuc sustine ca "legal, ei n-au voie sa traverseze prin vad. Asa prevede Legea Apelor". Directorul regiei de drumuri recunoaste totusi ca o mare parte din vina apartine si angajatilor institutiei pe care o conduce. "In primul rind, vina noastra este ca n-am anuntat primaria din Corni sa avertizeze oamenii sa traverseze numai ziua. Acum, nu stim daca accidentele s-au petrecut ziua sau noaptea, cum nu stim daca conducatorii atelajelor erau treji sau beti", a declarat Eugen Oniciuc. Tinind cont de faptul ca, de o parte si de alta a Siretului, pina la vad, exista un drum vechi de tara, pe care angajatii RADIJP care lucreaza in zona nu se poate sa nu-l fi remarcat, ei se fac raspunzatori de faptul ca nu au semnalat in nici un fel faptul ca executa sapaturi in zona. Oniciuc spune ca "trebuia montat un indicator cu inscrisul "Atentie! Proaspat sapat. A nu se circula!", iar locul mai trebuia marcat si cu movile de balast. In urma anchetei pe care am declansat-o in interiorul regiei, vom stabili cine se face vinovat de aceste deficiente".
Directorul RADIJP crede ca principalul vinovat de aceasta situatie este cel care lucra pe excavatorul instalat in albia Siretului, Paul Daniliuc.
Pericolul unor viitoare accidente a fost astfel eliminat
Referitor la despagubirile ce vor fi acordate persoanelor ai caror cai au murit inecati, Eugen Oniciuc s-a consultat cu Mihai Elvadeanu si a ajuns la concluzia ca pagubasii trebuie sa actioneze in instanta regia de drumuri: "Ei ne dau in judecata si probabil vor cistiga procesul. In urma unei hotariri judecatoresti, vom avea posibilitatea sa-i despagubim. Pina la urma, paguba va fi suportata de cei pe care ii vom descoperi vinovati in urma anchetei noastre". Sapaturile efectuate in zona din preajma comunei Corni au avizul Agentiei Nationale a Resurselor Minerale. Aceasta insa nu-i absolva de vina pe cei care au uitat sa mai monteze indicatoarele de avertizare asupra pericolului de a intra in apa riului. Dupa seria de accidente din ultimele zile, care au culminat cu cel in care a fost implicat si copilul Mircea-Ionut Olaru, RADIJP a amenajat pe cheltuiala proprie o trecere peste Siret din pontoane, in zona vadului ucigas. Si, daca pericolul unor viitoare accidente a fost astfel eliminat, cei care au avut deja de a face cu forta apelor Siretului linga Corni vor trebui sa mai astepte o buna bucata de timp pina cind vor fi despagubiti. (Dorin BEJENARU)

Comentarii