Vedeta la 11 ani

duminică, 08 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Vedeta la 11 ani

Cind, in urma cu numai citeva luni, scriam despre Bianca Gavrilas ca este "un nume de care, cu siguranta, vom mai auzi", nu credeam ca vremea consacrarii ei este atit de aproape. Parasit de sponsori, ignorat de institutiile statului, folclorul romanesc este pe cale de a-si da obstescul sfirsit sub povara manelelor si a altor ritmuri de prost gust. Iata ca pina si acesta situatie dificila prin care trece folclorul autentic este dispusa de a da nastere unor valori, ca o dovada ca spiritualitatea romaneasca este nepieritoare.
Ei bine, una dintre aceste valori – si nu ma sfiesc sa-i spun asa – este si Bianca Gavrilas, din comuna Rachiti, o fetita de numai 11 ani. De aproape un an, adica de la debutul ei pe scena o urmaresc in fiecare spectacol, iar vocea ei, tinuta vestimentara, prezenta scenica si celelalte amanunte care tin de evolutia artistica ma fascineaza. Este un talent autentic si merita incurajat.
Am vizitat-o acasa, in apartamentul ei dintr-un bloc din Rachiti, si m-a surprins s-o vad la joaca, alaturi de ceilalti copii. Ma asteptam s-o gasesc in casa, cintind ori exersind dansuri populare in fata oglinzii, pentru ca nu-mi inchipuiam ca un copil atit de talentat nu-si cultiva vocatia cu habotnicie. In afara scenei insa Bianca este un copil ca oricare altul, are timp de joaca, de lectii iar pregatirea pentru viitoarea ei cariera o face in cadru organizat, cu taraful "Datina" al carui membru este.
Cum a simtit Bianca atractia catre muzica populara? Simplu. Cind era mica, tatal ei, Sorin, obisnuia sa-si repare masina in orele ei de somn. Ca sa doarma fetita, mama ei, Magda ii punea in priza magnetofonul, fiindca muzica populara era, orice s-ar spune, mai acceptabila decit huruitul masinii. de la o vreme copilul s-a obisnuit cu muzica populara si nu numai ca ii placea, dar nici nu mai vroia sa adoarma daca ii inchidea magnetofonul. Si parintilor le placea acesta muzica, chiar daca nici unul din ei n-a stralucit in domeniu. Au fost insa placut impresionati de vocatia fetei si au incurajat-o.
A fost descoperita insa la Scoala 8, unde studiaza si in prezent. La o serbare de 8 martie, invatatoarea Angelica State a remarcat-o si i-a propus sa urmeze cursurile Scolii Populare de Arta si cele de la Palatul Copiilor, cu care a participat si la primul concurs din viata ei. La Gura Humorului, unde a avut loc festivalul "Doina, doina, cintec dulce". Juriul a fost impresionat de vocea ei, dar nu i-a putut acorda marele premiu fiindca nu avea in repertoriu nici o doina, cum cerea regulamentul. L-a obtinut insa la urmatoarea ei participare la un concurs national, la Vorona, unde a avut loc festivalul "Mostenite din batrini".
Profesoara Maria Trociu a recomandat-o pe micuta interpreta lui Constantin Lupu pentru taraful "Datina". Abia aici si-a impus Bianca Gavrilas calitatile ei vocale de exceptie. A participat la spectacole importante, a cintat alaturi de solisti cunoscuti precum Sofia Vicoveanca, Laura Lavric, Matilda Pascal Cojocarita, Veta Biris si altii. Matilda Pascal Cojocarita chiar i-a si spus: "Cind te vad pe tine parca ma vad pe mine cind eram de aceeasi virsta". Apoi a mai participat la concursuri de la care s-a intors de fiecare data cu premii, a avut inregistrari la radio si televiziune. Insa consacrarea ei definitiva a venit abia in vara acestui an, de 1 iunie. Fiind Ziua Copilului, emisiunea Elizei Stan de pe Tv Romania international "O vedeta populara", care de regula prezinta valori autentice, consacrate ale folclorului romanesc, a fost dedicata in totalitate copiilor. Cu acesta ocazie Bianca Gavrilas a capatat statutul de vedeta cu elogiile ce i se cuvin. Alaturi de ea, si spre mindria botosanenilor, celelate vedete erau tot de pe meleagurile noastre: Iustina Irimia, din Flaminzi si Georgiana Mihai, din Copalau. "Am avut asa niste emotii cind am facut inregistrarile la melodii. Dar dupa aia mi-a trecut. Am zis ca sint pe scena si n-are de ce sa-mi fie teama", povesteste Bianca.
Interpreta ei preferata? Puteam sa jur: Sofia Vicoveanca, pe care o admira si ar vrea ca macar s-o egaleze. Iar mentorul ei este nimeni altul decit profesorul Constantin Lupu, cel care i-a facut de altfel si repertoriul, a sustinut-o si, putem spune, chiar a si lansat-o in lumea muzicii populare. Cu toatea astea el nu-si aroga nici un merit: "Singurul merit apartine parintilor sai, ca au nascut-o, au crescut-o si au educat-o in directia asta". (Florentin FLORESCU)

Comentarii