Aberatia anularii datoriilor la intretinere

vineri, 17 noiembrie 2000, 00:00
7 MIN
 Aberatia anularii datoriilor la intretinere

Intentia salutara a Guvernului de a ajuta familiile cu posibilitati financiare reduse pentru a putea beneficia de agent termic in aceasta iarna s-a concretizat printr-o decizie a Executivului care, de fapt, este o aberatie uriasa ce nu rezolva cu mai nimic lucrurile. Din contra, in forma in care a fost prezentata, metoda aleasa de Guvern privind criteriile anularii datoriilor la intretinere incurca extraordinar de mult lucrurile si nu da certitudinea ca locatarii vor putea beneficia in aceasta iarna de apa calda si caldura. Dimpotriva, nu vor exista conditii pentru a se asigura agentul termic – principala mare problema, de fapt, ce ar fi trebuit rezolvata. Mai mult, aproape nici un locatar nu va putea beneficia integral de anularea datoriilor – cu toate ca acest lucru era dorit de Guvern. Culmea, cei mai saraci dintre locatari vor trebui sa plateasca acum la intretinere citeva milioane bune odata. E curios de stiut cum a gindit Executivul ca acesti oameni vor putea plati acum ceea ce n-au putut plati de luni de zile.
Mintea cea de pe urma a Guvernului a scornit alaltaieri o metoda de anulare a datoriilor care poate fi considerata – daca ramine in aceasta forma – drept cel mai straniu act normativ emis vreodata, tinind cont de raportul intentie initiala/efect.
Trecem peste aspectul discriminatoriu fata de foarte multi locatari saraci – dar constiinciosi – in special pensionari, care pina acum, dintr-o pensie de citeva sute de mii de lei, si-au rupt de la gura chiar si jumatate din pensie pentru a-si achita la timp intretinerea. Trecem si peste faptul ca o astfel de initiativa va crea un precedent periculos si ca ii va indemna si pe cei care pina acum plateau sa nu o mai faca, daca tot li se plateste restanta de catre stat.
Pentru inceput, ne oprim la principala hiba: decizia Guvernului se refera doar la anularea datoriilor pentru energia termica, nicidecum pentru cea la apa sau celelalte servicii – gaze, energie electrica, gunoi etc. – pe care le plateste orice locatar (sau ar trebui sa le plateasca). Asta inseamna ca, din start, amaritii vor ramine cu datorii girla. La fel si "Aptercol" va ramine cu creante uriase de recuperat de la asociatii – cele pentru apa rece fiind de circa 3 ori mai mari decit cele pentru energie termica. De exemplu, la 31 octombrie, "Aptercol" avea de recuperat de la asociatii 16,6 miliarde pentru energie termica si 46 miliarde pentru apa rece-canal. Iar situatia la nivel de locatar este identica: majoritatea au restante mult mai mari pentru apa rece decit pentru energie termica.
Apoi, trebuie tinut cont ca, in mod cu totul aberant, decizia Guvernului se refera la anularea datoriilor inregistrate la 31 martie 2000, cu conditia achitarii facturilor din perioada aprilie-octombrie 2000, astfel:
– Pentru familiile cu un venit mediu net pe membru de pina la 600.000 lei lunar, datoriile pina la 31 martie se anuleaza integral daca au achitat toate facturile din aprilie-octombrie a.c.; in proportie de 90% daca au platit cel putin jumatate din facturile aprilie-octombrie; 80% din datorii daca au platit cel putin un sfert; jumatate din datorii se anuleaza daca nu au platit nimic pe ultimele 7 luni.
– Pentru familiile cu un venit mediu net lunar de persoana cuprins intre 600.001 lei si 750.000 lei se anuleaza astfel: 95% din datoriile pina la 31 martie a.c. daca au platit integral pe lunile aprilie-octombrie; 75% din datorii daca au achitat cel putin jumatate; 50% din datorii daca au platit un sfert; 40% din datorii daca nu au platit nimic.
– Pentru familiile cu un venit mediu net lunar cuprins intre 750.001 lei – 1.000.000 lei: 90% din datoriile inregistrate la energie termica pina pe 31 martie a.c. daca au achitat integral pe ultimele 7 luni; 70% daca au achitat cel putin jumatate; 40% din restante daca au platit macar un sfert; 20% din restante daca pe aprilie-octombrie nu au platit nimic.
Culmea e ca, de fapt, in prezent nu exista nici un locatar din Braila care sa aiba restante anterior datei de 31 martie a.c., dar care sa fi platit macar vreun leu pentru perioada aprilie-octombrie. Asta, din simplul motiv ca incasarile se fac – cum e si normal – pe principiul: platesti azi pentru prima luna neachitata. Mai concret: de exemplu, un locatar are restante din octombrie 1999. Cind s-a dus sa achite ceva bani la intretinere in septembrie 2000, de exemplu, suma respectiva nu a intrat in casieria asociatiei pentru luna aprilie 2000, ci pentru octombrie ’99 – luna de la care respectivul nu mai achitase intretinerea. Nimeni nu a putut achita la intretinere energia termica pentru perioada aprilie-octombrie 2000 fara sa fi achitat, in prealabil, si datoriile anterioare datei de 31 mai a.c. Nu era posibil asa ceva. Asociatiile, la rindul lor, nu puteau achita o factura pe aprilie 2000 la "Aptercol" fara sa o achite pe cea pentru martie 2000.
Platesti mai mult decit ti se anuleaza
Paradoxala situatie face ca, in prezent, nimeni sa nu poata beneficia de o anulare 100% a datoriilor facute anterior datei de 31 martie. Ca sa vi se stearga aceste datorii va trebui sa achitati acum, integral, energia termica pentru sapte luni deodata. Incredibil, nu? Iar daca aveti restante din februarie pina in octombrie a.c., va trebui sa platiti pentru sapte luni pentru a vi se anula restantele pe doua luni. Cum isi imagineaza Guvernul ca un locatar cu un venit de sub 600.000 lei pe luna va reusi sa achite acum, pina da frigul, energia termica pe ultimele 7 luni gramada, pentru a putea primi caldura?! Nu numai ca nu va avea acesti bani – caz in care i se vor anula, totusi, jumatate din datoriile la energie termica de pina la 31 martie, dar oricum nu va primi nici caldura. Din simplul motiv ca "Aptercol" nu livreaza agent termic decit daca este si apa rece achitata. De-a dreptul hilar, exista foarte multi locatari care nu au nici un leu restante la energie termica, dar care nu vor primi caldura. De exemplu, cei care nu au mai avut apa calda si caldura de 1-2 ani incoace. Ei nu au datorii la energia termica din simplul motiv ca nici nu au avut ce sa plateasca. Dar, in schimb, au datorii de zeci de milioane la apa rece. Despre care Guvernul nu sufla o vorba.
Adica, locatarii care nu au avut caldura nici iarna trecuta – si au fost citeva zeci de mii – nu vor avea nici in acest an, pentru ca au datorii uriase la apa rece – practic, catre aceeasi regie. Poate ca in alte orase, unde exista cite doua regii – una pentru apa rece si alta pentru energie termica – situatia va fi mai buna. In Braila, insa, decizia Guvernului nu rezolva mare lucru.
O solutie ar fi ca administratorii sa considere ca platile facute de restantieri in perioada aprilie-octombrie – si trecute initial pentru lunile anterioare datei de 31 mai – sint de fapt pentru energia termica livrata in aprilie-octombrie. Interesant este ca sute de blocuri exact in aceasta perioada nu au avut apa calda in Braila. Tot administratorii ar putea rezolva problema – cu multa bataie de cap, desigur. Sa considere ca platile facute pentru energia termica livrata anterior datei de 31 martie au fost, de fapt, pentru apa rece, iar restantele sa ramina pentru apa calda. Asta, pentru ca majoritatea asociatiilor au achitat exact facturile pentru energie termica si nu pentru apa rece. Dar, chiar si asa, nu stim ce se va intimpla mai departe, in relatia asociatii – "Aptercol". Deoarece cea mai mare parte a facturilor la energie termica emise de "Aptercol" sint achitate si ele asa figureaza si in evidentele regiei. Practic, valoarea facturilor neachitate la energie termica, mai vechi de 31 mai a.c., nu depaseste 10 miliarde lei.
Lucrurile puteau fi mult mai simple daca Guvernul ar fi anulat datoriile cumulate pina la 31 octombrie a.c. cu conditia sa se plateasca integral restantele pina la 31 martie?
Bomboana pe coliva o reprezinta, insa, urmatoarea precizare: familiile care vor primi ajutor banesc se vor angaja sa plateasca integral facturile la energia termica in perioada noiembrie 2000 – martie 2001, in caz contrar ajutorul fiind retras. Adica, daca locatarul nu a putut plati atitea luni intretinerea – si ne referim exclusiv la cei care intr-adevar nu si-au putut permite sa plateasca – va avea acum, dintr-odata, bani sa-si achite integral intretinerea in aceasta iarna. Curios mod de gindire. Si este vorba, iar, tot de energia termica. Asta nu va duce decit la situatia in care oamenii vor neglija total plata apei reci. Deci, datoriile locatarilor catre asociatii vor creste, de fapt – si odata cu acestea si cele ale asociatiilor catre regie. Oricum, un prim efect negativ e simtit deja de citeva zile: oamenii au neglijat total plata intretinerii, in asteptarea hotaririi Guvernului – anuntata inca de acum doua saptamini – incasarile "Aptercol" scazind drastic.
"E extrem de complicata"
Punctul de vedere al "Aptercol" referitor la varianta Guvernului de anulare a datoriilor – totala sau partiala – exprima faptul ca aceasta varianta e extrem de complicata. "Am vazut-o si noi asa cum a aparut in presa. Asteptam sa vedem intreaga hotarire, cind va fi publicata in «Monitorul Oficial». Oricum, se pare ca este extrem de complicata si incurca pe toata lumea. Nu stim cum va iesi, pina la urma", ne-a declarat George Moisescu, purtatorul de cuvint al regiei.
Concluzionind, este incredibil cit de prost gindita a fost aceasta decizie a Guvernului, cit de intortocheata si bizara, in acelasi timp. Pe marginea subiectului legat de anularea datoriilor la intretinere vom reveni in numerele urmatoare ale cotidianului nostru. (Mircea DOAGA)

Comentarii