Acasa la doamna Frisca si la sora ei, Ciocolata

miercuri, 02 decembrie 1998, 00:00
4 MIN
 Acasa la doamna Frisca si la sora ei, Ciocolata

Prajiturile cu marmelada si cu cit mai putin zahar posibil din epoca trecuta au constituit baza cunostintelor de la care s-a pornit. Din acel moment, principala preocupare a fost aducerea la "Select" a cit mai multi specialisti si in acelasi timp trimiterea angajatilor la o unitate de renume la nivel national. "A fost foarte complicat", se destainuie Mihai Danut. "Am avut marea sansa de a promova un examen la Consiliul Britanic cu sase ani in urma si din acel moment am devenit un preferat al burselor in strainatate pe probleme de patiserie si cofetarie."
Managerul "Select"-ului a cistigat burse la "Institutul american de cercetari in domeniul patiseriei". A fost in tari precum Spania, Suedia, Danemarca, aducind de acolo casete scoala de prezentare a unor echipamente si a diferitelor moduri de pregatire a unor retete.
In paralel, prin intermediul maistrului Busca, om de peste 75 de ani, reprezentant al vechii scoli de cofetarie, a putut fi penetrata cofetaria Hotelului Bucuresti. Aici erau adunati si fostii maistri de la Hotelul Athenee Palace, care, dat fiind renovarea acestuia, au fost nevoiti sa-si gaseasca un alt loc de munca.
Prin pregatiri sustinute atit la Hotelul Bucuresti cit si la locul de munca, angajatii "Select"-ului au ajuns la rezultate remarcabile. Daca acum 8 ani se produceau aproximativ 10-12 sortimente de prajituri si 2-3 de patiserie, in prezent numarul total al sortimentelor a trecut de 280. Aceasta bogata oferta de produse a fost dictata de scaderea continua a puterii de cumparare. "Am fost nevoiti sa apelam la o extindere pe orizontala si sa incercam gasirea unei plaje cit mai largi de consumatori", explica Mihai Danut. Si aceasta in conditiile in care concurenta in domeniu a disparut incet, incet prin desfiintarea laboratoarelor de cofetarie din Braila si absorbirea de catre Select a tuturor maistrilor cofetari din oras.
Faptul ca nu are o concurenta locala in adevaratul sens la cuvintului, ofera posibilitatea firmei "Select" sa se perfectioneze continuu si sa faca din cofetarie si patiserie o arta. Artizanii sint cei 130 de angajati, in mare parte absolventi de licee economice, selectionati, crescuti si scoliti de firma. "Dupa 8 ani de zile in domeniul patiseriei si cofetariei, consideram, fara modestie, ca nu avem o concurenta pe masura. Singura concurenta pe care o promovam este intre meseriasii propriilor mele cofetarii", subliniaza Mihai Danut.
Cu un nucleu de oameni bine pregatiti profesional "Select" a reusit sa se faca binecunoscuta si dincolo de hotarele Brailei.
De un an si jumatate produsele sale sint vindute si pe pietele din Galati, Slobozia, iar 90% din prajiturile comercializate in Macin poarta insemnele firmei brailene.
De asemenea, extinderea activitatii si in domeniul moraritului si panificatiei a oferit noi piete de desfacere. Faina produsa la moara din Cazasu a ajuns la o asemenea calitate incit la ora actuala este cumparata de societati de renume precum: "Mamaia" SA Constanta, "Palace" SA Sinaia, "Poiana Brasov" SA. Mai mult decit atit, in ciuda unei adevarate invazii de faina in vestul tarii, brutarii din Bistrita, Toplita, Tg. Mures solicita saptaminal cantitati insemnate de faina produsa la Braila.
"Eu consider ca in domeniul servirii toate unitatile noastre schioapata"
In ciuda rezultatelor bune si foarte bune obtinute, managerul "Select" recunoaste ca firma pe care o conduce are si unele puncte slabe unde mai este mult de lucrat. "In primul rind ma preocupa deservirea. Eu consider ca in domeniul servirii toate unitatile noastre schioapata. In rest, o carenta poate fi si pregatirea mea in ceea ce priveste managementul modern, pentru ca pina acum noi am facut management mai mult dupa intuitie."
Referitor la acest din urma aspect, Mihai Danut considera ca se datoreaza faptului ca, in permanenta, in Romania a fost o fluctuatie extraordinara a cursului leu-dolar. "Nu poate sa faca nimeni, in acest moment, nici un fel de prognoza, pentru ca este foarte riscant. Ramine totul la nivel de fler, intuitie si sansa."
Este vorba in primul rind de un proiect foarte ambitios ce va fi realizat cu largul concurs al Consiliului Local Municipal. Obiectivul in discutie il reprezinta actualul complex situat pe strada Rosiori, vizavi de Piata Mare. "Select" va realiza la parter un alt restaurant cu autoservire, o brutarie cu simigerie si lacto-bar. In fostul beci al unitatii va fi amenajata o crama a Brailei, iar la etaj va fi amenajat un han.
"Pentru 1999, speram din toata inima ca pina la sfirsitul primului trimestru sa atragem un investitor din Uniunea Europeana si in ajutorul programelor Phare sa aducem niste fonduri care sa insemne transfer de tehnologie – echipamente moderne, ultrasofisticate de certificare a calitatii produselor", a conchis cu optimism in glas Mihai Danut. (Mircea CIUCASU)

Comentarii