Armata de pensionari a directorului general al "Aptercol"

sâmbătă, 17 martie 2001, 00:00
10 MIN
 Armata de pensionari a directorului general al "Aptercol"

Inceputul mandatului de administrator unic al lui Mihail Chirita la regia de interes public "Aptercol" a debutat fulminant. Din programul sau managerial pe 4 ani, verificat de o comisie speciala de consilieri municipali si aprobat de plenul mini-parlamentului local, primul capitol pe care l-a atacat succesorul lui Romeo Findrihan a fost "Organizarea". Angajarea cu conventie, in pragul primaverii, a patru pensionari cu biografii legate – intr-un fel sau altul – de "Aptercol" se inscrie in marja de libertate pe care i-o confera, autorului sau, programul managerial. Stelian Barbu, consilier municipal al PRM si membru in comisia de specialitate nr. 1, care se (auto)sesizeaza pe fond in probleme vizind "Aptercol", dr. Neculai Fratila, consilier al PDSR in legislatura trecuta, Valeriu Bardiganu, subiect al unui dosar penal deschis in vara anului ’99, si Constantin Hrehoret sint specialistii de a caror expertiza noul administrator al regiei nu s-a putut dispensa. Cei patru, la virsta cind ar trebui sa isi plimbe nepotii, muncesc pe rupte pentru a aseza activitatea regiei in tipare capitaliste, de competitivitate si concurenta. Discretia e unul dintre atributele care caracterizeaza activitatea consilierului Barbu, ai carui colegi in comisia nr. 1 si CLM pretind ca habar nu aveau de prestatiile sale in beneficiul "Aptercol". Scandalizarea pe care le-a produs-o vestea reciclarii profesionale a lui Valeriu Bardiganu se datoreaza, insa, discretiei administratorului. Abilitatea cu care acesta a dat impresia ca raspunde intrebarilor membrilor CLM, forul tutelar, ar putea atrage un control serios asupra regiei, asa cum si-a propus comisia nr. 1.
Comunicarea si fatalele ei limite
La sesizarea "Monitorului", consilierul PDSR Alexandru Coada, secretarul comisiei nr. 1, de buget-finante si administrarea domeniului public si particular al municipiului, impreuna cu colegii sai de partid, Traian Comsa, presedintele aceleiasi comisii, si Viorel Cotiga, simplu membru, au descins, acum 2 saptamini, in cabinetul administratorului "Aptercol". "Nu cunosc nimic despre aceste angajari, dar, daca dl. Chirita a facut asemenea treaba cu Bardiganu, e o mare greseala, e scandalos", ne declarase secretarul comisiei, anterior intrevederii cu conducerea regiei. Cu toata hotarirea sa de "a vedea exact care e situatia", din nota remisa redactiei noastre de catre consilierul Coada, reiese ca lamurirea reprezentantilor CLM a fost superficial corecta. Raportindu-se exclusiv la forma intrebarilor, administratorul Chirita a expus modalitatea si circumstantele in care i-a angajat pe Bardiganu si dr. Fratila, fara a sufla vorba despre ceilalti doi.
Spicuim din concluziile la care i-au purtat pe consilieri raspunsurile sefului "Aptercol": "Cu privire la domnii Fratila Nicolae si Bardiganu Valeriu, situatia este urmatoarea. Ambele persoane sint incadrate cu conventie, cu jumatate de norma, pe perioada determinata, astfel: dl dr. Fratila Neculai este pensionar si incadrat medic de medicina generala cu probleme de protectie si medicina a muncii, urmind ca, in perioada urmatoare, sa se organizeze concurs pentru ocuparea postului de catre un medic cu norma intreaga; dl Bardiganu Valeriu este pensionar si incadrat ca economist, coordoneaza Compartimentul Aprovizionare, urmind ca, si aici, sa fie organizat concurs pentru ocuparea postului de catre o persoana cu norma intreaga".
Stilul sec al informarii s-a inviorat pe 13 martie, cind, intr-o discutie telefonica, Alexandru Coada ne-a precizat ca, auzind de Bardiganu, primarul Anton Lungu si-ar fi exprimat dezacordul. "I-a spus (lui Chirita, n.n.) sa renunte intr-o saptamina la conventia cu Bardiganu". Despre angajarea consilierului PRM Barbu si cea a lui Hrehoret, secretarul comisiei nr. 1 nu aflase nimic oficial de la administratorul regiei. Alaturarea numelui colegului sau de comisie la duetul despre care se facuse vorbire nu l-a uimit insa intrutotul. "Am impresia ca functioneaza la regie de mai multa vreme, cred ca a fost angajat de cind George Moisescu, actualul deputat PRM, era acolo sef de personal. Probabil s-a mers tacit cu angajarea, in virtutea unei intelegeri". Fata in fata cu faptele, lui Alexandru Coada nu i-a picat bine sa vada ca administratorul – aflat in relatii contractuale cu CLM, unic actionar la regia de interes public local – una spune si alta fumeaza. "O sa ii intrebam in comisie pe directorul «Aptercol» si pe directorul de personal cu ce prerogative au facut angajarile astea, daca sint conforme cu Regulamentul de Organizare si Functionare al regiei, daca aveau prevazute surse pentru plata lor. O sa sugerez in CLM sa facem un control de fond in legatura cu ce se intimpla acolo."
Bardiganu, specialist in afaceri cu fier vechi si iz penal
Pentru improspatarea memoriei, sa vedem cu ce s-a ocupat, din ’97 pina prin vara anului 1999, Valeriu Bardiganu. Potrivit procesului verbal intocmit, la solicitarea Politiei, de catre Directia Finantelor Publice, in urma controlului la sediul IMB SA, directorul comercial al societatii – nimeni altul decit Valeriu Bardiganu, specialistul indispensabil, azi, regiei de apa-canal-termoficare – si fiul sau, angajat la sectorul "Nave", se faceau vinovati, la acea data, de producerea unui prejudiciu de peste 53 de milioane de lei, exact contravaloarea a 156 tone de fier vechi. Fierul provenea din dezmembrarea mai multor nave din gestiunea Insulei Mari, care, scufundate sau in semiimersie, amenintau securitatea traficului fluvial. Potrivit contractului incheiat intre SC IMB SA si sereleul brailean "Marnisa Com" si derulat intre septembrie ’97 – septembrie ’98, Insula a scapat de epave in greutate de 209 tone, insa la jumatate din pretul stabilit, cu un an inainte, de Corpul Expertilor Tehnici. De asigurarea derularii optime a contractului s-a ocupat Bardiganu jr., Adrian. Cind IMB a refuzat prelungirea contractului, "Marnisa" nu s-a intimidat si, cum-necum, a mai obtinut doua transe de fier vechi din navele IMB, in ’98 si ’99, de vreo 326 tone, la acelasi pret. Concluziile controlului – in afacerea despre care "Monitorul" a relatat pe larg, in epoca – nu s-au sfiit sa-l responsabilizeze pe Valeriu Bardiganu. In calitate de sef serviciu administrativ, ulterior director comercial, el raspundea direct de derularea contractului cu sereleul brailean. In consecinta, au aratat inspectorii financiari, "avea obligatia sa interzica prezenta reprezentantilor «Marnisa» la locul de dezmembrare a navelor dupa data expirarii contractului, mai ales ca IMB refuzase prelungirea acestuia". Cit despre Bardiganu jr., delegat cu derularea contractului, rolul sau a fost apreciat ca "simbolic" si asezat in relatie de cauzalitate cu neregulile din actele contabile ale Insulei.
La solicitarea "Monitorului", nimeni din Politie nu ne-a putut furniza informatii de data recenta despre soarta acestui dosar penal.
In vara lui ’99, aparusera deja zvonuri despre incercarea de musamalizare a acestei afaceri cu fier vechi, tentativa asociata relatiilor care i-ar fi apropiat pe Bardiganu si familia fostului lider taranist, Ion Diaconescu.
De altfel, numele Bardiganu rezoneaza cu trei firme si, indirect, cu doua dosare penale: "Ellit Import Export" SRL, "Lucemy Trading" SRL, unde Valeriu era asociatul lui Mircea Barsan, ex-manager al "Transcar", judecat pentru doua capete de acuzare, si "Non Stop Pas Impex" SRL, unde Adrian era asociat impreuna cu sotia, fiica lui Ion Novac, ex-director al IMB, condamnat cu suspendare pentru afaceri ilegale derulate prin Insula.
In cautarea conflictului pierdut de interese
Contactat telefonic spre a ne explica in ce fel suporta situatia in care se afla – si reprezentant al proprietarului regiei, si angajat al acesteia -, consilierul PRM s-a imbatosat brusc. Dintru inceput, Stelian Barbu a negat rolul comisiei nr. 1, acela de a se sesiza pe fond in legatura cu activitatea "Aptercol", pentru ca, apoi, sa accepte ca si regia intra in obiectul specific de activitate, conciliindu-si, astfel, pozitia cu cea a secretarului comisiei, Alexandru Coada. Atingerea subiectului sensibil – conventia incheiata cu "Aptercol" – l-a declansat brusc. "Ce ma interogati pe mine asa? Ce, eu va intreb pe dv. unde si cu cine lucrati? Nu dau socoteala la nimeni pentru unde ma duc si ce fac. Am incheiat discutia!" Clicul receptorului trintit in furca a suspendat explicatiile noastre cum ca, prin CLM si reprezentantii sai, platiti din taxe si impozite, brailenii cred ca au un oarecare control asupra activitatii furnizorului de apa-canal-canalizare.
Apelul nostru la seful sau de partid, deputatul George Moisescu, a primit doua raspunsuri. Cel initial: "Nu este asa, am mai auzit treaba asta, nu e nici unul din consilierii nostri angajat. Ceea ce vreau eu sa va spun, m-am intilnit intr-o zi cu directorul regiei, nimeni nu era angajat. Stelian Barbu nu e angajat consilier personal, nu e angajat cu carte de munca."
Cu nuantarile operate si dupa ce s-a interesat, Moisescu a revenit cu informatii mai proaspete. Da, Barbu colaboreaza cu regia, dar "in calitatea lui de expert, c-a fost angajat ca director al IGLAC, apoi al IJGCL, cum era inainte regia, prin ’70 a fost director, cum a fost si la ILF, si la IGLAC, apoi a iesit la pensie de la Consiliul Judetean, unde era cam ce e acum dl Marian Vrabie (director Programe, Prognoze, n.n.)." Nici prin gind nu-i trece parlamentarului sa accepte ideea conflictului de interese in cazul consilierului sau, care, da, a activat in cadrul regiei si cind "eram eu acolo sef de personal". Nu exista incompatibilitate intre statele de plata pe care figureaza Stelian Barbu. Nu incape indoiala pentru liderul PRM ca, dintre "toti din comisia aia, cel mai expert e dl Barbu pe probleme de apa-canal". Si, pentru ca tot fusese mentionat cuvintul "imoralitate", parlamentarul a parat: "Dar consilierii din AGA si CA-uri? Dar faptul ca s-ar putea ca unii din consilierii nostri sa fie reprezentanti ai unor firme din Bucuresti sau cei care sint patroni?"
"Pensionar, sigur ca da!"
Clarificarile ferme le-am primit chiar de la administratorul "Aptercol". Experienta de neinlocuit a celor patru, trecutul lor care s-a intersectat cu cel al regiei au atirnat hotaritor in balanta tinuta, la angajare, de Mihail Chirita. Nici unul nu a fost angajat pe pozitia de consilier personal, cum precizasera sursele noastre -, si, cu toate ca programul managerial i-ar fi permis, a preferat sa ii angajeze cu conventie, pe perioada determinata. Nu putem sa nu amintim remarca unui jurist: "Consilier personal inseamna ca este platit din buzunarul dlui Chirita, ceea ce nu cred ca se intimpla."
Valeriu Bardiganu coordoneaza, in prezent, Compartimentul Contractare-Desfacere al regiei – si nu Compartimentul Aprovizionare, cum stiau membrii comisiei nr. 1. El a detinut, vreme de 5 ani, functia de director al regiei. Pentru ca, acum 2-3 luni, seful compartimentului a iesit la pensie, pe locul vacantat i-a succedat de la 1 februarie Bardiganu, tot pensionar. Principala sa atributie este, metaforic descrisa, cea a unui recuperator. Domnia sa aduna, 3 ore zilnic, banii datorati regiei de asociatiile de locatari/proprietari, iar administratorul Chirita a tinut sa remarce impactul benefic al prezentei lui Bardiganu pe acest sector.
Constantin Hrehoret, fost sef in "Aptercol", a pierdut indemnizatia de conducere chiar inainte de pensionare, odata cu instalarea administratorului unic. Compensatoriu, noua conducere l-a reangajat cu conventie, cu jumatate de norma. Printre rezultatele prestatiilor acestuia, Mihail Chirita a evidentiat, fara sa clipeasca, o propunere de realizare a unor investitii publice pentru apa-canal-termoficare pe perioada 2001-2010.
Stelian Barbu – "sigur ca e pensionar", a precizat aproape vexat administratorul – se ocupa de un punct important din programul managerial: restructurarea-reorganizarea activitatii regiei, inca dinainte de alegerile locale, in angajarea sa contind si buna colaborare, pe cind era oficial al CJ, cu Mihail Chirita. Reducerea personalului regiei cu 200 de oameni i s-ar datora consilierului PRM.
In fine, ultimul pe lista, dr. Neculai Fratila, "pensionar, sigur ca da", a fost angajat cu conventie, in contextul unui vid de medici interesati sa lucreze cu norma intreaga la dispensarul unitatii si al presiunii institutiilor de control pe linie de protectia sanatatii muncii. In prezent, dr. Fratila consiliaza conducerea "Aptercol" si la elaborarea unei tematici pentru scoaterea postului la concurs.
"Ma credeti ca nu m-am gindit la asa ceva in momentul acela?"
Caracteristic celor patru angajari e ca, pentru posturile vacante, conducerea "Aptercol" nu a anuntat in presa organizarea de concursuri pentru ocuparea lor. Cind tinerii nu-si gasesc loc de munca, Mihail Chirita spune ca a optat pentru solutii tranzitorii pina "voi gasi pe cineva, din cadrul regiei, care sa demonstreze ca poate face fata", intrucit apelul la solutia "aducerii de oameni din afara" in organigrama si ierarhia regiei este cel din urma. "Nu voi scoate la concurs posturile d-lor Barbu si Hrehoret, pentru ca sint posturi la care voi renunta intr-o luna-doua."
Mihail Chirita spune ca a preferat sa il angajeze pe dr. Fratila – care a facut parte, pina in ’99, din CA al "Aptercol" – pentru ca "ar fi fost oneros sa spun eu, daca se organiza concurs, care medic e bun sau nu". Asa ca, dupa telefoane pe la Directia Sanatatii, i-a fost recomandat fostul consilier municipal al PDSR. Pentru concurs, conducerea regiei va solicita aceleiasi directii numirea unei comisii de medici care sa se pronunte asupra lucrarilor prezentate de participanti. Intrebat de ce nu a procedat astfel, in loc sa angajeze pe cineva cu conventie, Chirita ne-a spus, privindu-ne drept in ochi: "Ma credeti ca nu m-am gindit la asa ceva in momentul acela?" La fel, nu s-a gindit sa il intrebe pe Valeriu Bardiganu despre biografia sa, pentru ca "pe mine ma intereseaza cum isi face treaba, nu sa il intreb altceva, ca eu nu sint organ de ancheta". La acest capitol, administratorul regiei ne-a dat asigurari ca "dl primar nu mi-a solicitat niciodata sa pun sau nu pe cineva pe un scaun, angajarile sau desfacerile de contracte de munca tin exclusiv de competenta administratorului, nu a CLM".
Mihail Chirita nu vede de ce calitatea de consilier municipal a lui Stelian Barbu ar fi inadecvata semnaturii sale pe statul de plata al regiei. "El a fost angajat inainte de a fi ales consilier", a fost remarca administratorului, care a promis "ca o sa ma mai gindesc la asta (conflictul de interese, n.n.)".
Potrivit spuselor sale, cei patru au primit, lunar, cite 2,5 milioane lei, in medie, bani alocati din bugetul de cheltuieli al regiei, aprobat modo grosso, anul trecut, de CLM. (Cristiana APOSTOLESCU)

Comentarii