Asasin in libertate

miercuri, 12 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Asasin in libertate

Petrea Ghita, de 45 de ani, originar din Voinesti – Braila, a facut pentru prima data cunostinta cu arestul IPJ in ’89, dupa ce a ultragiat un lucrator de militie. Proaspat eliberat din detentie, Petrea a ajuns din nou la puscarie in ’92, fiind condamnat pentru vatamare corporala. Anii petrecuti dupa gratii l-au transformat pe acest individ in fiara. In ’93, Petrea si-a varsat furia chiar pe unul dintre fostii angajati ai Penitenciarului Braila, in care a infipt cutitul fara sa clipeasca. Pentru aceasta ultima piesa a palmaresului sau, soldata cu moartea victimei, Petrea a fost condamnat la 16 ani de temnita, cu executarea pedepsei chiar in inchisoarea braileana.
Petrea a luat viata unui angajat al penitenciarului
Sentinta Penala 81/’99 si mandatul 157/’99 al Tribunalului Braila i-au semnat lui Petrea "biletul" de punere in libertate. Pe motiv ca sufera de ulcer, puscariasul a cerut instantei intreruperea executarii pedepsei pentru o perioada de trei luni, in intervalul 14.05.1999 – 13.08.1999, pentru a-si opera tumoarea maligna de la stomac.
In baza unui raport intocmit de o comisie formata din medici legisti si specialisti din cadrul Directiei Generale a Penitenciarelor (DGP), Petrea a fost pus in libertate. Dupa operatie, el a solicitat prelungirea perioadei de "invoire" pentru alte trei luni, pina la 27 noiembrie 1999, fapt ce i-a fost aprobat prin sentinta penala 204/20.08.1999 a Tribunalului Braila. La expirarea termenului de intrerupere a executarii pedepsei, criminalul si-a luat talpasita. Imediat dupa disparitia asasinului, conducerea Penitenciarului a sesizat Politia, care l-a dat pe Ghita Petrea in urmarire generala.
Fapta pentru care Petrea a primit 16 ani de temnita a fost savirsita in decembrie ’93 asupra lui Florin Matei, fostul magaziner al Penitenciarului. Recidivistul, inarmat cu un cutit, i-a taiat victimei artera femurala, aceasta decedind in scurt timp din cauza hemoragiei puternice. Despre aceasta abominabila fapta, cadrele Penitenciarului isi amintesc si acum. "Fostul nostru angajat, Florin Matei, se intorcea de la o nunta. In noaptea aceea plouase. Petrea Ghita, la volanul unei masini, a trecut prin Chercea, pe strada Comunei din Paris si a stropit un grup de persoane in care se afla si Matei. Probabil, Matei l-a injurat pe Ghita care a coborit de la volan si l-a luat la scaltoace pe magaziner. In cele din urma i-a infipt un cutit in picior si Matei a murit in drum spre spital, pierzind mult singe", ne-a relatat inginerul Ionel Chivu, seful Biroului "Evidenta si Organizarea Muncii", din cadrul Penitenciarului Braila.
Client vechi al puscariei brailene, Petrea a fost prins imediat, arestat in 28 decembrie ’93 si condamnat pentru omor. Pentru ucigas a urmat un sir de transferuri prin mai multe gherle de trista amintire din Romania, detinutul fiind plimbat pe traseul Braila- Bucuresti- Jilava- Poarta Alba- Braila.
Ulcerul de care suferea Petrea s-a agravat in timpul detentiei, boala recidivind si transformindu-se intr-un ulcer gastric cu potential malign. Practic, Petrea era cu un picior in groapa: maladia sa nu era altceva decit un cancer la stomac. Pentru a fi salvat, detinutul a fost operat, prima data, la spitalul Penitenciarului Jilava, interventia chirurgicala soldindu-se cu un esec.
"O comisie de la Medicina Legala a examinat fisa medicala a lui Ghita si a ajuns la concluzia ca acesta trebuie liberat pe caz de boala. In consecinta, Tribunalul Braila a emis acea sentinta penala de liberare, pentru 3 luni, a detinutului", a declarat col. Vasile Stegarescu, loctiitorul directorului Penitenciarului Braila, din Serviciul "Paza si Siguranta Detinerii".
Pe data de 2 august 1999, Penitenciarul Braila a luat urma detinutului, internat intre timp in Spitalul "Sf. Spiridon" Braila, solicitind rearestarea acestuia. Raspunsul Tribunalului Braila a fost: "Prin sentinta penala nr. 204 din 20.08.1999, se prelungeste intreruperea arestarii pina la 27.11.1999."
In tot acest timp, nimeni n-a stiut ce face criminalul. Nimeni nu l-a cautat la adresa declarata in dosar, str. Plantelor, bl. 7, sc. 5, ap. 90, unde, de fapt, Petrea locuise o buna bucata de vreme, mutindu-se, apoi fara forme legale intr-un imobil de pe strada Tecuci.
In 10.12.1999, 20.01.2000 si 4.04.2000, Penitenciarul Braila a repetat, catre Politie, adresa de rearestare. Ucigasul n-a putut fi, insa, gasit.
"Din cite am auzit noi de la alti detinuti, deci neoficial, Petrea ar fi plecat in strainatate. Unii, care il cunosteau, spun ca e prin Austria iar altii ca e in Olanda", a afirmat magistratul Mircea Ionescu, directorul Penitenciarului Braila.
Un fapt cel putin bizar este ca din dosarul de penitenciar al lui Petrea a disparut fotografia acestuia. Explicatia directorului Ionescu referitoare la pierderea bucatii de hirtie care imortaliza fizionomia ucigasului a fost aceea ca "e posibil ca poza sa se fi pierdut pe traseu, in plimbarea dosarului de la Braila, la Poarta Alba, Jilava si tot asa".
Petrea Ghita are opt clase, este necasatorit, dar are o fiica de 21 de ani. El este inalt de 1,74 m cu o structura atletica, fata ovala, frunte inalta, ochi caprui, barbie rotunda, sprincene arcuite, nas rectiliniu, gura potrivita, par saten. Nu poarta barba si nici mustata.
Modul in care a scapat Ghita Petrea din Penitenciar este similar cu cel in care un alt criminal, brailean si el, a scapat din aceeasi puscarie, cam in aceeasi perioada. Pe 18 august ’99, tiganul Marcel Toader, care omorise, cu 10 ani in urma, o octogenara pentru a-i fura 35.000 lei, a uitat sa se mai intoarca la puscarie, dupa ce fusese "invoit" pentru a-si trata o tuberculoza galopanta. In acest fel, art. 453 din Codul de Procedura Penala, referitor la intreruperea executarii pedepsei, a parafat "evadarea" din institutia cu sirma ghimpata a doi criminali deosebit de periculosi. Se pare ca asasinul Marcel Toader, care a reusit sa fuga in Franta, este urmarit de Interpol. (Nicoleta BUTNARU, Nicu MATEI)

Comentarii