BNS

luni, 06 octombrie 1997, 23:00
2 MIN
 BNS

Filiala Braila a Blocului National Sindical (BNS) se pregateste sa declanseze, in curind, campania de toamna a protestelor sindicale. BNS Braila a remis, zilele trecute, o nota de protest Prefecturii, impreuna cu o lista de zece revendicari ale acestei confederatii sindicale. Deja, in tara, mai multe filiale BNS au pichetat prefecturile judetene saptamina trecuta. La Braila, aceasta prima forma de protest nu a fost practicata.
"Sindicatele noastre componente n-au agreat o masura de protest de genul asta, considerind-o insignifianta. La Bucuresti, astfel de actiuni tin. Aici, ar trece aproape neobservata. Nici eu nu agreez aceasta forma", ne-a declarat Gheorghe Ilinca, presedintele BNS Braila. Acesta a spus ca la Braila se vor pune in practica altfel de forme de protest. "Daca reactia Puterii la formele de protest de la Bucuresti nu va fi cea cuvenita, vom trece la actiuni mai dure. Cit de dure vor fi, vom vedea. Depindem in totalitate de membrii nostri de sindicat", a mai spus Gheorghe Ilinca.
In nota de protest remisa Prefecturii, BNS Braila subliniaza ca pentru Victor Ciorbea, "reforma a insemnat executarea dispozitiilor FMI si ale Bancii Mondiale in schimbul unor imprumuturi si al unor sume de bani cu care sa-i amageasca pe salariati si cu care sa se mentina la putere". BNS considera ca, pentru directori, reforma a insemnat "numai reduceri de personal si afaceri proprii, iar pentru unii – putini la numar – dobindirea unor averi uriase prin furt, escrocherie, sfidarea legii si complicitatea unor politicieni".
"Pentru aproape intreaga populatie, reforma a insemnat lichidare, somaj, distrugerea sectorului privat si al intreprinderilor mici si mijlocii, inflatie, cresterea insuportabila a preturilor, instalarea fricii si nesiguranta in rindul salariatilor si lipsa oricarei sperante de a gasi un loc de munca", se arata in protestul BNS.
Printre cele zece revendicari ale BNS, se numara "implicarea si consumarea intregii raspunderi a statului in procesul de reforma, de tranzitie si de dezvoltare economica si industriala a tarii" si "elaborarea de catre Guvern si discutarea cu sindicatele a unui program de redresare si sustinere a economiei romanesti".
Sindicalistii acuza Executivul ca foloseste intilnirile cu sindicatele in scop publicitar si de dezinformare a populatiei. BNS cere informarea corecta a populatiei asupra problemelor existente si care o afecteaza direct, explicarea acestora, a solutiilor si a sacrificiilor si – la solicitarea partenerilor sociali – organizarea unor referendumuri pe aceste teme.
Sindicalistii din BNS mai solicita implicarea presedintelui Romaniei ca mediator in rezolvarea problemelor economico-sociale ale salariatilor si pentru a determina CDR si USD sa-si respecte angajamentele luate fata de BNS.
BNS mai doreste ca Guvernul sa stabileasca politica de taxe si impozite si a protectiei sociale cu partenerii sociali, in asa fel incit costurile sociale ale reformei sa fie diminuate si sa fie suportate in egala masura de toti cetatenii tarii. (Mircea DOAGA)

Comentarii