Capul directorului Salvarii, sub ghilotina politica

vineri, 10 august 2001, 23:00
8 MIN
 Capul directorului Salvarii, sub ghilotina politica

Rind pe rind, au fost decapitati sefii de la Directia Muncii, Zona Libera, Protectia Mediului etc., actiune care a culminat cu destituirea sefilor Parchetului, procurorii Ivan si Aghenitei, care, practic, au fost sacrificati pe altarul intereselor politice.
Dupa ce a curs atita "singe" politic sau apolitic si se credea ca «Operatiunea Barda» a fost definitiv incheiata, se aude din nou zgomotul specific al securii ascutite pe tocila intereselor oculte.
Din subteranele politicului, se pregateste o lovitura bine tintita, pusa la cale inca de la inceputul acestui an. Este vorba despre Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ), care, in scurt timp, urmeaza sa ramina fara sef.
"Monitorul" a intrat in posesia unor informatii conform carora dr. Florin Stefan, directorul SAJ, va fi mazilit in maximum doua saptamini. Ancheta demarata de reporterii nostri a scos la iveala aspecte de cinism cu iz de vendetta: unui doctor care, prin priceperea sa, a reusit sa puna pe picioare Salvarea, in citiva ani, si sa schimbe fata asistentei medicale de urgenta, i se pregateste administrarea unei doze de "cianura politica". Pentru ca nu i s-au gasit defecte profesionale, i s-au fabricat unele de morala. Chipurile, dr. Stefan e curvar, betiv, spagar, "spinzura" dupa bunul plac in rindurile angajatilor si "taie" cit vrea din buget, pentru sine. Ancheta politistilor nu a confirmat aspectele penale puse in circa sefului SAJ. Asa ca au ramas valabile cele morale. Cu toate ca nici Consiliul Judetean, nici Casa de Asigurari, nici Colegiul Medicilor nu au sa-i reproseze nimic doctorului Stefan la capitolul profesionalism, schimbarea acestuia pare iminenta.
Seful SAJ este decis sa lupte si sa nu cedeze in fata celor pe care ii numeste "mafioti". Olteanul din el lasa sa se inteleaga ca, daca unii il vor doborit, pentru ca nu le face jocul, desi este doctor si se pricepe la bolnavi, nu la poker politic, va raspunde la forta, cu forta.
Cucuveaua cinta la Salvare
Activitatea Serviciului de Ambulanta al Judetului Braila (SAJ) este bulversata de tot felul de amenintari si zvonuri legate de mazilirea directorului unitatii.
Dr. Florin Stefan, directorul SAJ, este convins ca 80% dintre acestea sint reale, intrucit "gurile rele", deranjate ca nu le-a facut jocul, sint hotarite sa-l schimbe din functie. Hotarit sa nu cedeze in fata manevrelor mafiei locale, directorul SAJ ne-a declarat ca se simte lovit miseleste, dupa ce a transformat Serviciul Judetean de Ambulanta din Braila intr-o unitate etalon pe tara.
Pentru ca, din punct de vedere profesional si managerial, nimeni nu-i poate reprosa nimic sefului SAJ, la ora actuala, nici un factor de decizie nu ne-a putut oferi amanunte exacte cu privire la destituirea din functie a dr. Florin Stefan.
Dupa ce, in urma cu 11 ani, a mai trecut o data prin furcile caudine ale unei astfel de decizii, sub guvernarea aceluiasi partid, dr. Florin Stefan este convins ca amenintarile nu sint doar simple zvonuri, ci vor deveni o cruda realitate.
"Si in 1989, am fost sef de Statie. Am fost schimbat cu tam-tam, in mai 1990, dar, si atunci, am aflat tot pe cai ocolite. Am lucrat la tara, la Vadeni, timp de doi ani, si, la propunerea aceluiasi director al Directiei Sanitare, care ma destituise fara nici un motiv, dar care a realizat ca Salvarea se dusese de ripa in acest interval, am fost readus, in 1993, sa fac ordine la Ambulanta", isi aminteste dr. Stefan.
Altfel spus, acelasi partid de guvernamint l-a destituit din functie in ’90, fara sa-i dea nici o explicatie, aceiasi oameni, constienti de jaful care se produsese intre timp, l-au readus la sefia SAJ, iar acum, acelasi partid ii poarta simbetele, desi dr. Florin Stefan nu s-a inregimentat niciodata in nici un fel de politica decit in cea sanitara.
Din 1993, cind a fost readus la Salvare de catre conducerea Directiei de Sanatate Publica, dr. Florin Stefan a confirmat, practic, proverbul cu omul care sfinteste locul.
Despre acea perioada, toti angajatii SAJ isi amintesc cu groaza. Atunci, Salvarea arata mai rau decit o cocina de porci, iar inspectorii de la "Sanepid" sustin ca baracile in care locuiau lucratorii din Insula Mare a Brailei aratau mai bine decit Ambulanta.
"Ploua peste tot, peretii erau infiltrati cu apa, cu igrasie, geamurile nu se inchideau, pardoselile aveau gropi in ele, doar 30% din cladire era incalzita, iar caloriferele erau sparte", isi amintesc angajatii SAJ.
Dr. Florin Stefan a aratat ca, la venirea sa in functia de director, a ramas ingrozit de ceea ce a gasit dupa sederea la Vadeni: "Curgeau reclamatiile, din 60 de masini, 31 erau praf facute si trebuiau casate, iar salvarea ajungea la solicitare dupa trei ore de la apel. Pentru mine, era de neconceput asa ceva, sa gasesc, in decurs de doi ani, cit fusesem plecat, un jaf peste tot. Era un jaf sa ajunga salvarea dupa trei ore la un bolnav, nu mai avea nici un sens: ori omul era deja mort, ori plecase, intre timp, la spital, cu alt mijloc de transport. In aceste conditii, era normal sa inceapa sa cada multe capete si au picat destule pina acum. Din acest punct de vedere, cred ca sint directorul care a aplicat cele mai multe sanctiuni, din toata Directia de Sanatate Publica Braila", sustine dr. Stefan.
Despre greutatile intimpinate, dr. Florin Stefan ne-a spus ca "mafia din unitate si mafiotii locali s-au luptat pe toate caile" sa nu ajunga la conducerea SAJ. In viziunea sa, "mafie" defineste un amalgam de indivizi din sfera sanitara, politica, sindicala. In octombrie 1993, Directia de Sanatate Publica Braila a organizat un concurs pentru ocuparea postului de sef al Statiei de Ambulanta si, de la 1 ianuarie 1994, dr. Florin Stefan a fost numit oficial in aceasta functie. "La 1 martie 1994, prin Ordinul Ministrului Sanatatii, SAJ a capatat personalitate juridica si am fost numit director, iar anul trecut, am dat si concurs pentru acest post. Atunci, in ’94, a trebuit sa rezolv multe probleme. SAJ nu a fost conceputa ca unitate cu personalitate juridica, fiind, pina atunci, subordonata Spitalului Judetean. A trebuit sa rezolv problema spatiilor, ca sa pot lucra cu toate serviciile necesare, in aceeasi cladire. Am inceput prin a avea intii un acoperis, am refacut sarpanta cladirii administrative si canalul termic, conductele de caldura si apa calda de la Spitalul 3. Nici birouri nu aveau. Banii erau foarte putini, dar, din putinul pe care il aveau, am reusit sa aduc in statie primele trei autosanitare", relateaza dr. Stefan.
Schimbarea la fata a Ambulantei a inghitit 7 ani de munca
Acum, la Serviciul Judetean de Ambulanta, totul este schimbat, de la geamuri si jaluzele din aluminiu, perdele, parchet si covoare, la 13 instalatii de aer conditionat, cite sint in toata unitatea. Centrala telefonica a fost schimbata, dar si mobilierul si salile de asteptare. S-au cumparat calculatoare, combine frigorifice pentru personal, televizoare, in birourile cadrelor medicale si la conducatorii auto, plus aparatura moderna de comunicare: fax, masini de scris etc.
"Atelierele au fost reparate, igienizate si dotate cu strung, masini de sudura si de gaurit, mecanicii, electricienii si tinichigiul au truse ultramoderne, astfel incit toate reparatiile ambulantelor se fac in cadrul unitatii", a precizat directorul SAJ.
In momentul de fata, in parcul de masini, sint 88 de ambulante in functiune, care, lunar, fac 150.000 km, pentru a acorda primul ajutor. Pe linia dotarii medicale, SAJ detine aparatura de inalta performanta, ambulante dotate cu tot necesarul, pentru interventii de urgenta. In plus, in judet, s-au instalat statii "Motorola" in toate localitatile unde exista autosanitare si s-au infiintat puncte de lucru SAJ in cele mai indepartate zone.
Toate realizarile, facute din putinii bani alocati, sub 14 miliarde pe anul trecut, au cotat SAJ Braila drept una din cele mai bune Ambulante din tara.
Unde este vina?
Din informatiile pe care le detinem, doctorului Florin Stefan au inceput sa-i bata clopotele la inceputul acestui an. Un sofer pe care directorul SAJ l-a concediat in urma unor abateri disciplinare a facut o plingere la Politie, in care, printre altele, se arata ca: seful Salvarii angajeaza soferi si asistenti, preferential, pe baza de spagi grase, constind in bani, porci si bijuterii din aur, invirte smecherii cu piese auto, combustibili si aparatura medicala, ca dispune dupa bunul plac de salariile unor angajati, din care ciupeste sume importante. Ancheta Politiei nu a confirmat acuzatiile aduse doctorului Stefan.
Intrucit, prin tirg, umbla zvonul ca directorul SAJ a fost reclamat ba la Prefectura, ba la Consiliul Judetean, ba la alte institutii, am contactat persoane cu functii de conducere in aparatul administratiei publice locale. La intrebarea daca lui Florin Stefan i se poate imputa ceva din punct de vedere profesional, am primit urmatoarele raspunsuri:
Dr. Mariana Tarachiu, seful Colegiului Medicilor: "Nu am primit nici o reclamatie impotriva lui Florin Stefan, legata de contestarea lui, ca profesionist, si nici legata de Salvare, in general."
Dr. Gheorghe Tudorache, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si marcant membru al PSD: "Relatia Casei cu Ambulanta este buna. Nu am auzit sa fie probleme si nu cunosc sa se fi discutat, in PSD, cazul doctorului Stefan, in sensul ca trebuie schimbat."
Aurel Simionescu, presedintele Consiliului Judetean, vicepresedinte al PSD: "Nu cunosc exact acest caz. De doi ani, de cind SAJ primeste fonduri de la CJAS, nu au existat plingeri impotriva Ambulantei sau a dr. Stefan."
Didina Stanescu, subprefect (PSD): "Nu stiu despre vreo posibila demitere a dr. Stefan, dar, daca s-ar face, ar trebui sa existe si o motivatie. La Prefectura, nu exista nici o sesizare impotriva acestui medic care conduce SAJ."
Asadar, mai marii urbei sustin ca nu stiu ca dr. Florin Stefan ar fi un soi de tartor la Salvare. Pe de alta parte, unul dintre liderii de frunte ai PSD Braila a afirmat, neoficial, ca un fost angajat al SAJ l-a informat ca dr. Stefan ar fi mester in "curvasarie", bea de zvinta, da afara si angajeaza oamenii dupa cum vor muschii lui si ca, in general, ar avea un comportament neadecvat din punct de vedere profesional.
In ceea ce-l priveste, directorul SAJ ne-a declarat ca acel sofer, pe care l-a concediat, il strezeaza zilnic, cu telefoane de genul: "Mai esti, ma, in fotoliul de director? Sa stii ca, la mine, in buzunar, sint cuiele de la scaunul tau!"
Forta unui oltean impotriva puterii de guvernamint
Referitor la sapaturile care ii pun in pericol scaunul, dr. Florin Stefan a declarat: "I-am deranjat pe unii, pentru ca nu le fac jocul. Gurile rele spun ca se vrea demiterea mea. Mi s-a spus ca, in proportie de 80%, e stabilita deja doborirea mea. Dar nu voi ceda de buna voie, la atacuri miselesti. Sint oltean si, daca sint lucrat cu forta, voi raspunde in forta. Dupa sapte ani de munca in Salvare, nu ma las eu doborit de un sofer, chit ca el se lauda ca are in spate o forta politica." Dr. Stefan a precizat ca, in spatele acestor manevre, se afla presiunile unui lider cu greutate, din PSD, care i-ar fi solicitat imperativ reangajarea, pe acelasi post, a soferului concediat pe motive de indisciplina. Potrivit directorului SAJ, soferul cu pricina este cercetat sub aspectul savirsirii mai multor infractiuni cu caracter penal. (Tudorita TARNITA, Nicu MATEI)

Comentarii