Chiriasii Primariei datoreaza miliarde la intretinere

vineri, 11 august 2000, 23:00
7 MIN
 Chiriasii Primariei datoreaza miliarde la intretinere

Asigurarea serviciilor de apa-canal-termoficare catre populatie a devenit o problema deosebit de grava in municipiul nostru, cu atit mai mult cu cit sezonul rece se apropie infricosator de repede, iar situatia nu pare a avea nici o cale de rezolvare concreta si imediata. Aceasta din cauza, bine stiuta deja, a incasarilor sub orice asteptari pe care "Aptercol" le realizeaza de la asociatii. In prezent, datoriile asociatiilor catre regie se situeaza in jurul a 85 miliarde lei, ceea ce pune aproape in imposibilitate "Aptercol" de a mai putea asigura servicii pentru ca, la rindul sau, nu-si mai poate achita furnizorii de gaze, apa, energie termica si electrica etc. Multe dintre asociatii fac tot posibilul sa recupereze de la rau-platnici restantele. O problema majora pe care acestea o intimpina o reprezinta chiriasii Primariei.
Inainte de 1989, majoritatea celor care locuiau la bloc erau chiriasii statului, adica ai celebrei IGLAC. Dupa Revolutie, oamenii vrednici si seriosi si-au cumparat apartamentele in care locuiau, avind si posibilitatea de a le achita in rate, in termen de 10 ani, la preturile de atunci – o suta si ceva de mii de lei – fara dobinda. In anii aceia, dupa cum multi stiu, doar daca nu voiai sau nu-ti pasa, nu-ti cumparai apartamentul, neexistind pe atunci probleme financiare majore: somajul era nesemnificativ, puterea de cumparare era alta, iar pretul unui apartament contractat de la stat nu reprezenta un efort prea mare la salariile de atunci, comparativ cu pretul apartamentului care ramasese cel din 1989.
Au existat, insa, destui pierde-vara care au preferat sa ramina pe mai departe chiriasi, convinsi fiind ca Primaria nu-i va da niciodata afara din apartamente, indiferent care va fi situatia.
Convingerea lor a fost sporita si de atitudinea autoritatilor locale care, de-a lungul anilor, nu au facut nimic pentru a-i tine sub control pe chiriasi in raport cu obligatiile acestora si in primul rind ne referim la plata intretinerii si la pastrarea locuintei ce apartinea statului.
Chiriasii DSP – campioni la restante
Anii au trecut si situatia s-a agravat. Astfel, incet-incet, cei mai multi dintre chiriasi au inceput sa acumuleze la intretinere datorii tot mai mari, fara sa le pese ca vor pati ceva daca neglijeaza acest aspect. Dimpotriva, multi au dat dovada de o nesimtire crasa in atitudinea lor fata de asociatii si ceilalti locatari, de ani de zile neachitind nici un leu la intretinere.
Conducerile asociatiilor se pling ca o pondere importanta din rau-platnici o reprezinta exact acesti chiriasi care, culmea, ca numar sint foarte putini, comparativ cu restul celor care locuiesc la bloc.
Chiriasii Primariei au devenit, cu timpul, campionii restantelor la intretinere, dominind detasat topurile intocmite de fiecare asociatie care are ghinionul sa-i gazduiasca. Acestia au adunat restante de nivelul a 7, 8, 10, 12 sau chiar 15 milioane lei, doborind orice record in materie.
Directia Serviciilor Publice (fosta IGLAC) – subordonata direct Primariei – are in evidente circa 1.500 de familii de chiriasi la bloc, adica mai putin de 3% din numarul total al familiilor care locuiesc la bloc. Si, cu toate acestea, ponderea datoriilor acestora in fiecare asociatie depaseste 10% din totalul restantelor locatarilor.
In total, conform unor estimari primare, chiriasii Primariei datoreaza asociatiilor circa 8-9 miliarde lei. Exista asociatii in care exista doar 2 familii de chiriasi – din peste 300 de familii – care cumuleaza restante echivalente cu o zecime din suma totala pe care asociatia o are de recuperat.
Un astfel de caz concret este cel al Asociatiei de proprietari 463 din Hipodrom. AP 463 cuprinde 4 blocuri – H5, D1, 140 si T5 – cu un total de 320 de apartamente. Doar doua dintre acestea sint locuite de chiriasi, dar acestia au de platit la intretinere 24 de milioane de lei – exact 10% din totalul datoriilor asociatiei.
DSP nu da doi bani
"Problema majora a asociatiilor de proprietari o reprezinta colectarea banilor de la locatari. E foarte greu sa incasezi tot, din trei motive: 1 – saracia; 2 – reaua vointa a unora care ar avea din ce sa-si plateasca intretinerea si 3 – chiriasii Primariei si tolerarea acestora de catre proprietar, adica Directia Serviciilor Publice. Noi, ca sa ne referim concret la acest ultim punct, avem 2 chiriasi: Craciunescu Costica – 15 milioane lei restante si Hemes Gheorghe – cu 9 milioane lei. Si, desi am incercat sa-l determinam pe proprietar – DSP, in aceste cazuri – sa rezolve situatia, ne-am lovit de indiferenta acestei institutii. Am solicitat DSP-ului sa rezilieze contractele de inchiriere – pentru ca asa trebuie sa procedeze, conform legii – dar nici nu s-au sinchisit sa le trimita macar o somatie de evacuare", ne-a declarat Ion Ungureanu, presedintele AP 463.
Acesta spune ca a inaintat catre Directia Serviciilor Publice – condusa de Emilena Huiu – o adresa oficiala, inregistrata la DSP cu nr. 8.644 din 19 iulie a.c., dar ca pina acum nu a primit nici un raspuns in scris. "Eu sint presedintele asociatiei de la 1 iunie si am incercat sa rezolv, printre multe altele, si aceasta problema. In adresa catre DSP am solicitat acesteia, conform art. 24, litera c, din Legea 114/96 a locuintei sa rezilieze contractele de inchiriere a celor doi chiriasi, dar am primit un raspuns verbal, din partea doamnei Rascanu, ca DSP nu are alte obligatii decit sa incaseze chiria. «Daca omul si-a platit chiria, pe noi nu ne mai intereseaza altceva. Daca nu sinteti multumiti, actionati-i in judecata» – asta ni s-a raspuns. Pai, DSP se face ca nu stie ca, in conformitate cu aceeasi lege a locuintei, proprietarul apartamentului este raspunzator fata de achitarea obligatiilor chiriasilor catre asociatie!", spune Ion Ungureanu.
Intr-adevar, legea locuintei prevede clar ca membrii asociatiilor de proprietari sint, logic, proprietarii. Prin urmare, achitarea obligatiilor catre asociatii intra in obligatiile proprietarului, deci si a DSP in cazul de fata. Asadar, Directia Serviciilor Publice raspunde in fata asociatiei, si nu chiriasul, asociatia putind actiona in instanta chiar DSP-ul pentru recuperarea banilor.
DSP va fi data in judecata de AP 463
"Ei se fac ca nu stiu si incearca sa-i imbrobodeasca pe presedintii si administratorii de asociatii ca numai pe chiriasi trebuie sa-i actioneze in judecata. Ei bine, eu sint hotarit ca, daca nu-si rezolva problema cu propriii chiriasi, sa actionez in instanta, pentru recuperarea celor 24 de milioane, chiar Directia Serviciilor Publice.
Asa prevede legea si asa am sa procedez. Dupa aceea, n-are decit DSP-ul sa-si recupereze banii de la chiriasii sai", spune presedintele AP 463.
Asa si este normal sa se procedeze. Indiferenta DSP si a Primariei – care, vezi, Doamne, se arata ingrijorata de situatia asigurarii serviciilor "Aptercol" catre populatie – trebuie sanctionata. De altfel, acesta ar fi primul caz in care DSP este chemata in instanta pentru plata restantelor unor chiriasi. Este de neinteles, totusi, de ce Primaria a tolerat si tolereaza in continuare aceasta situatie. Daca o face in scop electoral, pentru cele 1.500 de familii, Primaria ar trebui sa realizeze ca, de fapt, protejindu-le pe acestea lovesc in alte zeci de mii de familii care nu beneficiaza de apa calda si caldura si din cauza acestor chiriasi. De asemenea, Primaria se face ca uita ca mii de tinere familii cauta cu disperare o locuinta, chiar cu chirie – una decenta, cum e cea perceputa de DSP – si cu siguranta s-ar achita de toate obligatiile stiind ca risca sa piarda contractul de inchiriere daca nu-si platesc intretinerea.
Raspunsul dat Asociatiei de Proprietari 463 l-am primit si noi din partea Elenei Rascanu – din cadrul compartimentului "Chirii" al DSP. Directoarea institutiei, Emilena Huiu, nu era prezenta la birou ieri, atunci cind reporterul nostru a mers la DSP sa afle raspunsul acestei directii cu privire la problema ridicata de AP 463. Nu pe noi trebuie sa ne dea in judecata, noi n-avem nici o treaba cu intretinerea daca ne primim chiria, avem sute de procese cu chiriasii care nu si-au achitat chiria si sint citeva cazuri si de evacuare. N-au decit sa ne dea in judecata – cam acesta a fost, in esenta, raspunsul angajatei DSP.
Cazuri sint girla
Cazuri de asociatii cu chiriasi sint foarte multe in Braila si mai toate se pling ca acestia sint cei mai mari restantieri la plata intretinerii. Foarte multe asociatii au facut aceleasi demersuri ca si AP 463, dar tot fara rezultat.
"De ani de zile ne chinuim sa lamurim Primaria de situatie. Am vorbit si cu domnul Lungu si cu doamna Huiu, dar tot degeaba. Aproape ca nici nu ne-au bagat in seama. Nu stiu ce sa mai facem", ne spune si Nicuta Constantin, administrator al blocului E4 din Viziru III. In acest bloc, din 396 de apartamente, circa 40 sint ale DSP.
Familiile chiriase datoreaza peste 150 de milioane de lei, din care 3 familii au restante de peste 15 milioane fiecare: Anghel Georgeta, Mardare Petre si Sisu Gheorghe. "Plus ca multe dintre apartamente au fost deteriorate de catre chiriasi, carora nu le prea pasa, ca doar nu sint ale lor", a mai spus sursa citata.
Si "Aptercol" e nemultumita de atitudinea DSP
Si conducerea "Aptercol" a atras atentia, inca din anii trecuti, asupra situatiei create de DSP cu proprii chiriasi. Semnalele de alarma si atentionarile vechii conduceri a regiei, dar si a actualei, au ramas fara vreun efect, DSP si Primaria necatadicsind sa-si schimbe atitudinea.
"Am solicitat oficial DSP-ului inca de anul trecut – atunci cind trebuiau sa se innoiasca toate contractele de inchiriere ca urmare a cresterii chiriei – sa nu reinnoiasca aceste contracte fara a cere chiriasilor sa aduca, de la asociatii, o adresa prin care sa prezinte situatia lor la plata intretinerii. Nu au facut-o si au incheiat din nou contracte cu miile fara a tine cont de asta. Ca pe ei nu-i intereseaza decit sa-si incaseze chiria. In schimb, pe cei care locuiesc in case de stat, ii trimit la noi sa le dam asemenea adeverinte. Trebuia sa faca asta si cu cei care locuiesc la bloc, dar nu au facut-o", ne-a declarat Tinca Durdoiu, sef Serviciu Contractare – Desfacere al "Aptercol". "Adresa trimisa de regie era semnata de mine si de fostul director Marcel Motoc. Totul a fost degeaba, pentru ca situatia este cea care este", a aratat sursa citata.
"Eu nu stiu cum se poate impaca Primaria cu situatia asta. Pe de o parte, stie ca «Aptercol» incaseaza greu banii de la populatie dar, pe de alta parte, acolo unde poate si trebuie sa actioneze, nu face nimic. Nu e bine deloc ce se petrece", trage o concluzie cit se poate de corecta Ion Ungureanu, presedintele AP 463. (Mircea DOAGA)

Comentarii