Comemorarea eroilor Revolutiei – dupa noua ani

miercuri, 23 decembrie 1998, 00:00
2 MIN
 Comemorarea eroilor Revolutiei – dupa noua ani

Familiile brailenilor cazuti in Revolutia din decembrie ’89, oficialitatile locale si militarii din garnizoana Braila s-au adunat ieri, la troita din fata Palatului Administratiei pentru a comemora implinirea a noua ani de la acest eveniment. Dupa slujba de pomenire a celor 43 de morti, oficiata de catre un sobor de preoti, cei prezenti au depus cite o coroana de flori la monumentul eroilor.
Primii care si-au adus omagiul au fost reprezentantii Uniunii Nationale a organizatiilor Revolutionarilor din Romania. Au urmat prefectul Constantin Bran, presedintele si vicepresedintele Consiliului Judetean, Aurel Simionescu, respectiv Adrian Ritzinger, din partea administratiei locale.
Din rindul partidelor politice au depus coroane de flori reprezentantii PD, PDSR, si PAR. Acestora li s-au alaturat delegatii Politiei, SRI, Corpului 8 Armata, ai Inspectoratului Scolar Judetean, Inspectoratului pentru Cultura, DJTS, SC "Sanab" SA.
La comemorare au fost prezente familiile a doar 10 din cei 43 de braileni ucisi in decembrie ’89. Plinsul disperat al mamelor a atras atentia a doar citiva curiosi care s-au oprit sa priveasca.
Lipsa oricaror discursuri oficiale a punctat atmosfera sobra in care s-au desfasurat in acest an manifestarile de comemorare. Prefectul Constantin Bran ne-a declarat ca regreta hotarirea unor asociatii de revolutionari de a nu participa la evenimentul de ieri.
"Dinsii cer cu insistenta sa fie identificati cei care au tras in decembrie ’89. Aceasta ancheta nu este definitivata. Cu cit ne indepartam in timp, acel adevar pe care il asteptam cu totii se estompeaza pentru ca si amintirile nu mai sint atit de vii. Din pacate noi nu putem sa intervenim in justitie pentru ca dosarele sa fie definitivate cu o mai mare rapiditate", a afirmat Constantin Bran.
In mesajul sau adresat familiilor celor morti, prefectul le-a asigurat de tot sprijinul in greutatile cu care se confrunta: "Eu le doresc ca Dumnezeu sa-i ajute sa treaca peste aceste momente dureroase in care-si reamintesc de cei pe care i-au pierdut. Din partea mea, au tot sprijinul in greutatile cu care se lupta", ne-a declarat seful Executivului local.
Mama unui tinar de 22 de ani, Aurelian Apostol, primul revolutionar ucis in fata Palatului Administratiei ne-a spus, printre lacrimi ca nu mai spera sa afle vreodata cine a tras in fiul sau.
"Nu se va mai afla vreodata cine a tras. Acum nu au fost in stare sa puna niste beculete sa arda la cruce. Se uita totul. Daca nu era armata nu era nimeni pe aici. Cei care au murit s-au jertfit pentru cei care traiesc acum bine. Aurelian a fost primul ucis, probabil pentru ca era cel mai inalt dintre toti. Mi l-au adus acasa in doua paturi. Era casatorit, dar nu avea copii", a ingaimat mama lui Aurelian Apostol. (Camelia RADU)

Comentarii