Despagubiri pentru culturile calamitate

duminică, 02 iulie 2000, 23:00
5 MIN
 Despagubiri pentru culturile calamitate

Ministrul Agriculturii s-a convins de dezastrul de pe cimpurile brailene. Muresan a vizitat vineri terenurile afectate de grindina. El a promis ajutoare grabnice
Ministrul Agriculturii, Ioan Muresan, s-a convins vineri, 30 iunie, ca grindina a facut ravagii pe suprafete insemnate din judetul Braila si a dat asigurari ca se vor gasi resurse de la bugetul statului pentru despagubirile solicitate de Directia Agricola si Prefectura. Dupa cum se stie, evaluarile au aratat ca au fost afectate 32.197 ha, iar pagubele sint estimate la 159 de miliarde lei.
Muresan a promis ca saptamina aceasta vor ajunge la agricultorii afectati cele citeva zeci de miliarde lei necesare pentru reinfiintarea rapida, acolo unde se mai poate, de culturi de porumb si floarea soarelui din soiuri extratimpurii. Ministrul a "batut" drumurile pline de hirtoape atit de pe terasa judetului cit si din incinta Insulei Mari. Pe unde s-a oprit sa vada terenurile ravasite de grindina, el a fost intimpinat de agricultori care au profitat de ocazie pentru a se plinge de multele lor necazuri. S-au incins astfel discutii foarte aprinse iar mai marele agriculturii romanesti a facut promisiuni si declaratii care mai de care mai interesante.
Avalansa de probleme
Ministrul a avut in programul vizitei cam opt opriri, inainte de a trece in IMB. Insa agenda dinainte stabilita n-a putut fi respectata pentru ca discutiile cu cei veniti sa-l intimpine s-au prelungit peste masura. Chiar si asa, alaiul oficial a facut escale pe cimpurile lovite de grindina de pe raza localitatilor Filipesti, Surdila Gaiseanca, Batogu si Liscoteanca.
Dupa cum v-am mai informat in editia precedenta a cotidianului nostru, Muresan a fost insotit pe tot parcursul vizitei de Gheorghe Voicu, directorul Directiei Agricole, de prefectul Teodor Caprita si de inspectorul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului, col. Traian Jipa. Pe linga acestia s-a aflat in permanenta in preajma sa si omul de afaceri Gheorghe Caruz, iar pina la intrarea in Insula si Costica Bratu, directorul "Farmas" SA si Maria Marin, directorul "Farina" Ianca. Ultimii doi se numara printre agricultorii braileni cel mai puternic afectati de caderile de grindina. Cea mai lunga oprire s-a desfasurat pe un cimp de linga Filipesti. Acolo ministrul a fost inconjurat de zeci de tarani care l-au asaltat cu fel de fel de probleme. Pe linga faptul ca grindina i-a lasat fara speranta unei recolte cit de mici, satenii s-au plins si de felul in care s-au impartit cupoanele sau de modul in care se repartizeaza terenurile agricole in cadrul reimproprietaririi.
Incercind sa vorbeasca in numele tuturor agricultorilor braileni, Linca Engleza, presedintele nou infiintatei Asociatii a Producatorilor Agricoli Braila, s-a referit la preturi avantajoase pentru cereale, la facilitati legate de depozitarea grinelor, la credite subventionate pentru repunerea in functiune a sistemelor de irigatii si la eliberarea actelor normative legate de prime sau cupoane in timp util, nu cu intirziere, cum s-a intimplat in ultimii ani.
La Filipesti si oriunde a gasit prilejul, Gheorghe Caruz a tinut sa-i aminteasca ministrului ca, data fiind seceta actuala, ar fi cazul sa se opreasca exportul de cereale. Asta pentru a se veni in sprijinul producatorilor autohtoni de carne, care au de infruntat invazia produselor de import, aduse din state care acorda subventii importante.
Aratindu-se oarecum agasat de insistenta omului de afaceri brailean ce solicita un sprijin mai consistent din partea statului, Muresan a exclamat la un moment dat: "Hai dom’le, ca nu-i chiar atit de greu. Da’, asa-i romanul, plingacios!"
Pe de alta parte, in fata avalansei de probleme cu care era asaltat, ministrul s-a plins la rindul lui de piedicile care i se pun, de diverse forte politice, atunci cind vrea sa promoveze masuri de ajutorare a agricultorilor. "Se doreste ca Romania sa devina o piata de desfacere!" a remarcat el, pe parcursul discutiei avute cu agricultorii din Liscoteanca. Solicitat mai tirziu, la sfirsitul vizitei, de catre ziaristi, sa explice cine doreste sa distruga agricultura romaneasca, Muresan si-a mai imblinzit atitudinea, afirmind ca s-a referit, de fapt, la pozitia delicata a tarii noastre, aflata in postura de a incerca sa se integreze in Uniunea Europeana, care promoveaza subventiile avind totodata nevoie de bani de la FNI, care este impotriva subventionarilor.
Muresan are incredere in viitorul IMB
La ora 15.00, ministrul a trecut cu bacul in Insula Mare, pe la Gropeni. Pe malul celalalt a fost intimpinat de Gratiela Momescu, directorul interimar al IMB si Liviu Titianu, directorul tehnic.
In incinta Insulei au fost inspectate culturi de griu si rapita de toamna distruse de grindina. Opririle s-au facut pe teritoriile fermelor Seicuta si Dimuleasa. IMB a suferit pagube pe 4.082 ha, pierderile estimate ridicindu-se la valoarea de 12,5 miliarde lei. Pe linga lanurile afectate, lui Muresan i s-au aratat si culturi de soia foarte frumoase care promit recolte insemnate.
Dupa ce si-a incheiat periplul pe cimpuri, ministrul le-a acordat putin timp si ziaristilor care l-au insotit. El a spus ca a tinut neaparat sa vada care mai e situatia din IMB si ca e convins ca aceasta societate a putut merge mai departe doar datorita echipei pe care ministerul a numit-o la conducere anul trecut. Muresan si-a reafirmat sprijinul pentru fostul director Gheorghe Balan, declarind ca un ultim raport al Curtii de Conturi anuleaza toate acuzele care i se aduc acestuia referitor la modul in care a gestionat productia IMB.
"Cu toate acestea, presiunile la adresa d-lui Balan continua si vreau sa anunt aici, in premiera, ca in scurt timp il voi actiona in judecata pe Ovidiu Grecea (cel care a intocmit raportul acuzator – n.n.) si pe toti cei care nu isi opresc atacurile", a spus ministrul.
Acum un an, tot cu prilejul unei vizite in IMB, Muresan a declarat ca in cel mai scurt timp terenurile Insulei vor fi concesionate. Intrebat de catre reporterul nostru de ce nu s-a intimplat asa nici pina acum, el a raspuns ca actul normativ legat de concesionarile agricole a fost adoptat foarte greu. "Este clar ca aceia care lucreaza in regim privat au interes major sa obtina eficienta economica. IMB poate deveni o suprafata de pe care sa se aprovizioneze cu seminte o mare parte din agricultura tarii. Procesul de concesionare a terenurilor sale ar putea fi declansat in vara asta de catre Agentia Domeniilor Statului. Noi vrem ca pina la sfirsitul anului sa avem cel putin 250.000 ha concesionate, si avem in vedere 50 dintre cele mai mari foste IAS, printre care se afla, bineinteles, si IMB", a declarat ministrul agriculturii.
Promisiuni…
La capitolul promisiuni, ministrul Ioan Muresan, a spus ca se vor acorda, cu siguranta, compensari pentru culturile distruse de grindina. De asemenea, s-a facut referire si la o prima pentru griu, de 500 lei/kg, una pentru lapte, de 500 lei/l, la facilitati privind depozitarea cerealelor si protejarea patrimoniului genetic si la ridicarea subventiei pentru achizitionarea de utilaje si animale de la 15 la 25%. Pentru toate aceste ajutoare date agricultorilor ar fi nevoie, pe plan national, de 6.000 de miliarde lei. Ministrul a identificat o sursa: banii care ar intra in bugetul statului in urma micsorarii dobinzilor la datoriile externe, masura convenita cu FMI.
Muresan a spus ca in anii trecuti ordonantele privind primele si facilitatile pentru agricultori au fost emise tirziu din cauza ca au fost blocate de oponentii sai politici. El a precizat ca anul acesta va incerca sa obtina adoptarea lor de catre Guvern inca din luna iulie. (Florentin COMAN)

Comentarii