Din cauza caldurii, a crescut numarul de apeluri la Salvare

luni, 09 iulie 2001, 23:00
2 MIN
 Din cauza caldurii, a crescut numarul de apeluri la Salvare

Dispeceratul Serviciului Judetean de Ambulanta (SAJ) a fost luat ieri cu asalt de numarul crescut al apelurilor la Salvare. Pina la ora prinzului, s-au inregistrat peste 70 de chemari, astfel incit telefoanele SAJ sunau aproape fara intrerupere. In timp ce unele dintre solicitari erau, pe buna dreptate, intemeiate, fiind cazuri urgente, multi dintre braileni au chemat ieri salvarea pentru afectiuni minore, care puteau fi tratate de catre orice medic de familie. Rascoliti de efectele caldurii, cardiacii, hipertensivii si persoanele virstnice au intrat in panica, sunind de cite doua-trei ori la dispecerat, sa ajunga salvarea mai repede. In Statia de Salvare, insa, doar noua masini acopereau toate solicitarile, pentru a nu se depasi numarul de kilometri stabilit de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Ceilalti soferii stateau pe dreapta, incercind sa se incadreze in graficele impuse pentru un consum minim de combustibil.
In cursul diminetii, una dintre ambulantele SAJ, care transporta o bolnava, la Galati, a fost accidentata grav pe dig si a fost adusa in statie bucati. Intre timp, telefoanele se incinsesera in dispeceratul Salvarii. Solicitantii unei ambulante isi pierdusera rabdarea. Unii dintre ei si-au pierdut orice control. Intre timp ce redactorii nostri asistau la disperarea celor de la Salvare, care nu puteau ajunge pe cit de repede ar fi dorit la o urgenta, dispecerii SAJ erau injurati si jigniti la telefon, pentru ca nu trimisesera o masina, de circa o jumatate de ora. Cu opt ambulante in traseu, ar fi practic imposibil sa se rezolve toate solicitarile, in timp optim. Disperati de inceputul de saptamina incendiar, lucratorii SAJ erau intr-un du-te-vino continuu. De la capatul celalalt al telefonului, insa, la fiecare jumatate de ora, voci disperate intrebau ce se intimpla de nu mai vine salvarea.
"Serviciul de Ambulanta nu poate sa acopere toate solicitarile, daca ni se impune de catre CJAS sa respectam un anumit numar de kilometri. Salvarea nu este o uzina, sa fie programata pentru un anume numar de piese, aici e vorba de vietile oamenilor, iar acest lucru trebuie sa-l inteleaga cei care au decis sa plateasca doar 9-10 salvari pe zi", sint de parere lucratorii SAJ. (Tudorita TARNITA)

Comentarii