Doctorul Pintea spune adio spitalului "Sf. Spiridon"

joi, 04 februarie 1999, 00:00
3 MIN
 Doctorul Pintea spune adio spitalului "Sf. Spiridon"

Ca o palma la adresa sistemului sanitar, cel mai batjocorit de toate guvernele Romaniei, dr. Gabriel Pintea, medic primar cardiolog si seful singurei sectii de Cardiologie din Braila, a parasit sistemul de stat. Renuntind la serviciile puse in slujba pacientilor internati la Spitalul "Sfintul Spiridon" pentru un salariu de un milion si jumatate de lei, dr. Pintea lucreaza de la 1 februarie, sase zile pe saptamina aproape non-stop, la cabinetul sau particular, fiind primul medic brailean care s-a rupt de sistemul de stat.
"Cu siguranta este o palma data sistemului sanitar si cred ca sint in asentimentul tuturor colegilor mei, de orice specialitate, ca tagma medicala este desconsiderata in Romania si chiar batjocorita. Ma refer atit la medici, dar si la cadrele medii, la asistente si la intreaga institutie a Sanatatii, care este batjocorita de factorul politic. Spun acest lucru ca reprezentant al societatii civile, pentru ca se stie ca eu nu sint un om politic", ne-a declarat ieri dr. Pintea.
Plecarea doctorului Pintea din Spitalul "Sfintul Spiridon" si de la conducerea Sectiei de Cardiologie s-a facut prin desfacerea contractului de munca cu art. 129 din Codul Muncii, care stipuleaza acordul partilor. Dupa opinia sa, seful Sectiei de Cardiologie a beneficiat in acest sens atit de intelegerea conducerii spitalului, cit si de cea a dr. Bogdan Minescu, director al Directiei de Sanatate Publica si titularul functiei de sef de sectie Cardiologie.
Ca o concluzie a deciziei de a parasi sectorul de stat, dr. Pintea este de parere ca statutul de medic particular este acela de partener al celor din spital.
"Pot sa va asigur ca relatiile mele cu toti colegii sint si in continuare dintre cele mai bune. In primul rind, pentru ca nu au existat si nu exista stari conflictuale, pentru ca relatiile noastre au fost strict profesionale si amicale si intentia mea este ca in continuare sa colaborez cu toti colegii, in primul rind cu cei de la Cardiologie catre care ii voi trimite pe toti pacientii mei care au nevoie de spitalizare", am aflat de la dr. Pintea.
Dupa opinia sursei citate, in toti anii in care a lucrat si in spital si la cabinetul particular a fost nevoie de eforturi extraordinare pentru asigurarea unui serviciu medical cardiologic de calitate.
"In plus, incepind de la 1 februarie, s-a luat hotarirea sa se faca o garda separata pe Cardiologie, unde urma sa fiu implicat, asta insemnind ca mai multe zile si nopti sa le petrec in spital, ca medic de garda. Acest lucru a fost lovitura de gratie a vietii mele si m-a determinat sa iau aceasta decizie. Am reevaluat situatia impreuna cu sotia mea, care este asistenta la cabinetul particular, si avind in vedere ca urmeaza sa ne dezvoltam in continuare ca baza de investigatii la cabinet, era practic imposibila raminerea mea in sistem dublu", a precizat dr. Pintea.
Pentru ca in Braila nu a mai existat o asemenea situatie, primul medic care s-a hotarit sa paraseasca sistemul de stat este de parere ca nu va fi si singurul. "Probabil ca multi colegi se gindesc cu seriozitate la acest pas, dar le lipsteste acel dram de curaj care sa-i puna in situatia de a se rupe de sistemul de stat si de a activa pe propriile picioare. In orice caz, cind un medic cistiga un milion si jumatate pe luna la stat, adica un salariu mai mic decit cel mediu pe economie, asta era singura cale de ales", a conchis dr. Gabriel Pintea. (Tudorita TARNITA)

Comentarii