Dosar de coruptie la Insuratei

vineri, 25 ianuarie 2002, 00:00
6 MIN
 Dosar de coruptie la Insuratei

De aproape trei luni de zile, in scriptele Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Braila, figureaza ca incheiat un dosar de coruptie. Practic, la IJP, nu mai exista decit "urma" acelui dosar si, evident, citeva cópii ale principalelor probe care au stat la baza intocmirii acuzarii. Culmea, dosarul cu pricina, pe cit a fost de greu de instrumentat, pe atit de mult s-a plimbat intre institutiile Ministerului Public. Dosarul a fost dificil, sint politistii de parere, fiindca surprinde relatia dintre un grup de indivizi din comunele apartinind Insurateiului si presedintele Judecatoriei Insuratei, Ovidiu Macarenco. In octombrie 2001, un anume Gheorghe Caraman, din satul Mihai Bravu, comuna Victoria, a fost deferit magistratilor de la Parchetul de pe linga Tribunalul Braila, sub acuzatia de trafic de influenta. Materialul probatoriu intocmit in cauza a relevat faptul ca, potrivit politistilor, pe parcursul a trei ani, Caraman a "rezolvat" contra-cost mai multe probleme penale si de natura juridica, uzind de presupusa lui prietenie cu judecatorul Ovidiu Macarenco. Initial, s-ar crede ca judecatorul nu are nici o legatura cu speta. Si, totusi, exista la dosar citeva hotariri de anulare a unor amenzi contraventionale, multe dintre ele pe numele acelorasi persoane, toate semnate de presedintele Judecatoriei Insuratei. Ieri, patru dintre indivizii scapati de sanctiunile contraventionale, prin sentinte date de judecatorul Macarenco, au fost arestati pentru furt calificat.
Drumul amenzilor date de politisti se incheia la Judecatorie, cu "achitare"
La data de 26 octombrie 2001, Serviciul de combatere a coruptiei, din cadrul IJP Braila, a dat unda verde, spre Parchet, dosarului ce-l avea ca inculpat pe Gheorghe Caraman, un pensionar din satul Mihai Bravu, comuna Victoria, fost sofer, acum administrator al magazinelor copiilor sai. "Acest Caraman avea, la un moment dat, doua societati in custodie, SC «OK Trade» SRL si SC «Trade Toros» SRL, care functionau fara autorizatie de la Primaria Victoria. El era cunoscut in sat ca «tipul care rezolva tot», de la amenzi contraventionale, pina la dosare penale, fiindca «este prieten cu judecatorul Macarenco». Bineinteles, individul rezolva totul, insa pe bani", ne-au relatat politistii de ancheta.
In cauza, au fost audiate mai multe persoane. Vreo 20 dintre acestea au spus la Politie ca, in schimbul rezolvarii unor probleme, i-au dat bani si produse lui Caraman. Exista, insa, si persoane care sustin ca s-ar fi dus personal, la indicatiile lui Caraman, acasa la judecatorul Macarenco si, asa, si-au "rezolvat problemele".
Concret, conform datelor detinute de Politie, la mijlocul anului 1998, un anume Ionel Olteanu, 25 de ani, din Insuratei, care a avut un dosar penal, s-a dus la Caraman si l-a rugat sa-l ajute. "Daca nu-mi dai 5.000.000 lei si doua oi, nici nu stam de vorba", i-ar fi spus Caraman. Si Olteanu s-a conformat. Rezultatul a fost acela ca a scapat de dosarul penal, printr-o sentinta data de un complet condus de judecatorul Ovidiu Macarenco. Un alt caz demn de luat in seama este acela al lui Tudor Cojocaru, zis "Duculita", fost prieten cu Gheorghe Caraman, care, la rindu-i, cunostea "relatia" acestuia cu judecatorul. Din actele politienesti, reiese ca "Duculita" a vrut sa-si ajute o cunostinta, profitind de mai vechea lui amicitie cu Gheorghe Caraman, si a apelat personal la Ovidiu Macarenco.
Culmea, problema s-a rezolvat, oamenii recunoscind ulterior ca "i-au cumparat si inminat" cite ceva judecatorului: o sticla de bautura scumpa, un cartus de "Kent"… De Craciunul lui ’98, alte citeva persoane au apelat, dupa cum sustineau, direct la judecator, trimise de Caraman. Este vorba despre niste indivizi care s-au judecat cu "Orezicola" Giurgeni pentru a obtine plati compensatorii. Ca au facut sau nu escala acasa la judecator, numai ei stiu. Cert este ca au cistigat procesul. Interesante sint, insa, alte spete. In decurs de un an, prin hotariri favorabile contravenientilor, judecatorul Macarenco a anulat mai multe amenzi aplicate de Politie, pentru incalcarea Legii 61/1991, privind ordinea si linistea publica.
Principalul martor in acest caz este Iulia Oancea, fosta Croiescu. Aceasta lucrat ca gestionar la unul dintre magazinele lui Caraman. "In perioada septembrie-decembrie 2000, am facut, pentru mai multe persoane, contestatii impotriva amenzilor Politiei si i le-am dat lui Gheorghe Caraman. Oamenii care erau amendati de politistii din comuna veneau la Caraman, cu cite 100.000 lei si 20 de oua, le lasau la mine, iar eu le faceam contestatiile, asa ma invatase dl. Caraman. Toata lumea stia ca banii si ouale ajung la dl. Macarenco. Intr-o zi, chiar dinsul a venit la magazin si le-a luat. Dupa aceea, am vrut sa plec de la magazin, iar Caraman m-a scos datoare in gestiune si m-a hartuit cu problema asta pina acum, incoace", a declarat Iulia Oancea. Timp de citeva luni, Oancea a intocmit zeci de contestatii, cele mai multe pe numele a patru dintre prietenii lui Gheorghe Caraman. Scandalagii de elita, Danut Dan, Rica Dermengiu, Ionel Anghel si Paraschiv Albu aveau la activ cite 10-20 de amenzi. Toate procesele verbale de sanctionare a acestora au fost anulate prin hotariri semnate de judecatorul Macarenco. Saptamina trecuta, acestia au provocat scandal in discoteca din Victoria, iar la fata locului s-au deplasat luptatori din trupele Detasamentului de Politie pentru Interventii Rapide. Si de aceasta data, indivizii au fost amendati. Insa n-au mai avut timp sa scrie contestatii, fiindca, ieri, au fost arestati pentru o alta cauza: furt calificat. Informatiile ne-au fost furnizate de catre ofiteri din comanda Inspectoratului Judetean de Politie Braila.
Dosarul s-a intors la Parchetul Insuratei
Cazul Iuliei Oancea este, la rindu-i, foarte ciudat. Dupa ce a fost scoasa datoare cu suma de 3.015.000 lei, iar in decembrie 2000 a incetat orice colaborare cu firmele lui Caraman, pe 8 ianuarie 2001, femeia a primit acasa o somatie de plata. Un executor judecatoresc ii punea in vedere ca a fost obligata sa achite suma respectiva. De frica, desi spunea ca este nevinovata, femeia i-a dat, fara nici un act, suma de 4.000.000 lei lui Gheorghe Caraman. Culmea, sentinta prin care Iulia Oancea era obligata sa plateasca suma respectiva dateaza din 30 mai 2001 si poarta numarul 525. Presedintele de complet a fost, si in acest caz, judecatorul Macarenco. Actiunea de obligare la plata, deschisa de una dintre fiicele lui Caraman, nu este datata nici in ziua de astazi. "Ne-am saturat de acest Caraman. Noi sintem oameni amariti, nu vrem sa mai avem de-a face cu el. Si acum, chiar daca i-am platit, atunci cind trimitem copiii la magazin, sa ia de mincare, le ia banii, ii bate… Iulia este si gravida si, de curind, iar au chemat-o la cercetari. Ne-au trimis, pina acum, zeci de citatii false, fara numar, fara data, numai sa ne intimideze, sa ne sperie probabil. Stiu ca Iulia a facut cu mina ei acele contestatii si probabil ca vor s-o faca sa taca", ne-a relatat Dumitrel Oancea, sotul Iuliei.
In dosarul instrumentat de Politie, au mai fost si alte cazuri de indivizi care au sustinut ca, prin ’93, ’94, pe cind judecatorul Macarenco era la Faurei, si-au rezolvat o serie de treburi, cotizind cu ceapa, cartofi, bani. Este vorba despre Dumitru Albu, Matei Nanau si Gigel Matei. Ultimul a sustinut ca a avut un dosar pentru vatamare corporala, pe care l-a "radiat" prin intermediul lui Caraman, contra unei sume consistente, pentru acea data. In fine, ultimul caz cunoscut ca rezolvat de judecatorul Macarenco este cel al lui Petru Clisu. Acesta a avut o amenda de 1.800.000 lei, pentru tulburarea ordinii si linistii publice. Cum, necum, prin sentinta civila nr. 608 din 20 iunie 2001, instanta, prezidata de insusi presedintele Judecatoriei Insuratei, a anulat amenda, scotindu-l basma curata pe Clisu. Asa cum spuneam la inceputul acestui material, in octombrie 2001, Politia a trimis dosarul de trafic de influenta la Parchetul Braila. Parchetul Braila si-a declinat competenta, catre Parchetul Curtii de Apel Galati, fiind vorba despre un judecator. De la aceste institutii, n-am reusit, vreme de citeva zile, sa obtinem nici o declaratie. Culmea, saptamina trecuta, cei peste 20 de indivizi care au depus plingeri in acest caz au fost chemati la Parchetul Insuratei. Dosarul a fost trimis acolo, iar oamenii au intrat din nou la audieri. Gheorghe Caraman a fost si el audiat. Am incercat sa luam legatura cu el, insa nu a fost de gasit.
De negasit a fost si judecatorul Ovidiu Macarenco. Timp de o saptamina, l-am cautat la serviciu si am primit acelasi raspuns: "Nu este, nu poate!" Ieri dimineata, i-am transmis presedintelui Judecatoriei o nota telefonica, prin intermediul grefierei Mariana Antohe, prin care ii solicitam un punct de vedere asupra acestui subiect si l-am rugat sa ne contacteze la unul dintre numerele noastre de telefon. Pentru orice eventualitate, am inregistrat acea nota telefonica. Judecatorul nu ne-a cautat. Inca mai asteptam opinia dumnealui referitoare la acest caz. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii