Fetita cu stomacul lipit de inima

joi, 21 iunie 2001, 23:00
5 MIN
 Fetita cu stomacul lipit de inima

O fetita de trei ani, care avea stomacul incarcerat in zona inimii, a fost salvata de la moarte de medicii Spitalului Judetean. Dupa mai multe luni de investigatii medicale si internari in spitalele brailene, Andra Loes a fost readusa la viata, printr-o interventie chirurgicala de exceptie, prin care i-au fost extrase, din cavitatea toracica, doua spline, iar stomacul i-a fost asezat in cavitatea abdominala, unde-i era locul. La trei ani, fetita are o greutate de aproape noua kilograme, din cauza malformatiei care nu ii permitea sa se alimenteze normal.
Inconjurata de papusi si jucarii de tot felul, micuta Andra Loes este, de citeva zile, cea mai alintata pacienta a Sectiei de Anestezie-Terapie Intensiva, din Spitalul Judetean. Medicii, asistentele si infirmierele o ingrijesc cu profesionalism, dar si cu multa dragoste.
Pentru salvarea ei, halatele albe ale Spitalului Judetean au intrat in alerta de gradul zero, iar rezultatele au fost pe masura eforturilor depuse. Nascuta prematur, la sapte luni, cu o greutate de 900 grame, Andra are acum, la trei ani, aproape noua kilograme. S-a dezvoltat defectuos, pentru ca minca foarte putin si, de fiecare data, dupa masa, acuza dureri de stomac, aratind in zona inimii.
Fetita a ajuns in Sectia de Reanimare, simbata seara, cu insuficienta respiratorie acuta, adusa pe brate de dr. Chiriacescu, de la Pediatrie.
Dr. Stancu Dinisoaie, medicul chirurg de garda, cel care a primit-o pe Andra, ne-a spus ca, daca mai intirzia putin aducerea fetitei la urgenta, Andra ar fi murit.
"Fetita a fost tratata la Pediatrie, la Chirurgie Infantila, in Spitalul «Sfintul Spiridon», la Spitalul TBC, si adusa, din nou, la Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean, cu diagnosticul pneumotorax. In urgenta, fetita a ajuns cu insuficienta respiratorie acuta, iar stomacul nu putea fi scos, din interiorul toracelui, decit prin operatie. Impreuna cu dr. Diomid Gulea, medic specialist in chirurgia toracica, am reusit sa readucem stomacul fetitei in pozitia anatomica", ne-a spus dr. Dinisoaie.
"Copilul spunea cel mai bine diagnosticul"
Dupa cum am aflat de la dr. Olga Popescu, sef Sectie Anestezie Terapie Intensiva, diagnosticul micutei Andra Loes a dat mare bataie de cap medicilor din Braila.
"In urma cu o luna de zile, a fost internata la Chirurgie Infantila, in Spitalul 3, unde a fost diagnosticata, initial, cu pneumotorax; apoi, s-a ajuns la concluzia ca este vorba despre un chist seros pulmonar suprainfectat, a fost drenata pleural in cavitatea asa-zisului chist seros suprainfectat, iar dupa doua saptamini, s-a ajuns la concluzia ca are tuberculoza pulmonara si a fost trimisa la Spitalul de Pneumologie Infantila, unde a fost tratata pentru tuberculoza. Starea fetitei s-a alterat si a fost trimisa la Pediatrie, la Spitalul Judetean. Dr. Chiriacescu, medicul de garda, i-a facut toate analizele si o radiografie pulmonara, la care toata aria toracica stinga aparea opaca. I s-a facut o punctie pleurala, i s-a scos un lichid dubios, care parea sa aiba granule de Sinerdol, i s-a repetat radiografia. Starea fetitei era, insa, foarte grava, era cianotica si dependenta de oxigen si nu mai era timp de asteptat", ne-a spus dr. Olga Popescu.
Intrati in alerta, medicii Spitalului Judetean au incercat toate metodele pentru salvarea micutei Andra.
In Sectia de Reanimare, i s-a mai facut o punctie si i s-a extras un lichid cu aspect la fel de ciudat, tulbure.
"Vazind aspectul respectiv, am solicitat, de la domiciliu, chirurgul toracic si medicul de chirurgie infantila", ne-a spus dr. Popescu.
Pe de alta parte, dr. Stancu Dinisoaie este de parere ca toate inconvenientele ar fi fost depasite, daca, in timp, medicii ar fi tinut seama de simptomele fetitei.
"Copilul spunea cel mai bine diagnosticul, punea mina in dreptul inimii, pe clavicula, si spunea ca o doare stomacul. Nimeni nu a avut, insa, timp sa asculte acest lucru. Tinind cont de acest aspect, am scos stomacul din interiorul toracelui, prin interventie chirurgicala", ne-a declarat dr. Dinisoaie, adaugind ca este primul astfel de caz operat la o virsta atit de frageda.
"Tot stomacul si doua spline mici erau in torace"
In sala de operatie, echipa de medici inca nu cazuse de acord cu privire la diagnosticul pe care il avea micuta Andra. Medicul chirurg de garda, medicul de chirurgie toracica si seful sectiei ATI din Spitalul Judetean sustineau ca este vorba despre o hernie gastrica intratoracica, in timp ce medicul de chirurgie infantila, venit de la Spitalul nr. 3, era de o cu totul alta parere.
"Am insistat sa intram in operatie in echipa, intrucit, in Spitalul Judetean, nu sint specialisti in chirurgie infantila, dar chirurgul infantil a ajuns la concluzia ca e vorba de un chist seros pulmonar suprainfectat si a refuzat sa intre in operatie. In aceste conditii, au intervenit chirurgical dr. Stancu Dinisoaie si dr. Diomid Gulea. Intr-adevar, s-au gasit tot stomacul si doua splinute mici, in torace; era, intr-adevar, o relaxare diafragmatica mare, cu hernie intratoracica a intregului stomac. Practic, stomacul era fixat in torace, iar plaminul sting era normal, dar era impins in dreapta, ca si cordul, iar copilul avea o arie de schimburi gazoase extrem de redusa, fapt pentru care se si cianoza dupa ce minca", a explicat dr. Olga Popescu.
Dupa citeva ore de stare tensionata si emotii pentru viata fetitei, medicii au eliberat stomacul din torace si l-au pus in cavitatea abdominala, au extirpat cele doua splinute, au suturat diafragmul si au drenat cavitatea pleurala. Diagnosticul era clar: hernie diafragmatica congenitala, cu incarcerare de stomac.
Partea a doua a operatiei a constat in suturarea perforatiilor mici, de la nivelul stomacului, drenarea lojei splenice, dupa care copila a ramas intubata si protezata respirator, pina a doua zi, sub supravegherea atenta a medicilor.
Acum, Andra Loes se simte bine. Se bucura de jucariile pe care le primeste de la cadrele medicale, maninca, fara sa mai spuna ca o doare stomacul si fara sa mai arate in dreptul inimii. Ea este tratata atit de medicul pediatru care a adus-o pe brate in Sectia de Terapie Intensiva, cit si de medicii anestezisti si chirurgi. La numai trei ani, fetita este constienta ca oamenii in halate albe, care n-o scapa nici o secunda din priviri, i-au salvat viata si, drept multumire, le zimbeste, stringind papusile la piept. (Tudorita TARNITA)

Comentarii