Filiera medicamentelor anti-SIDA

joi, 13 noiembrie 1997, 00:00
3 MIN
 Filiera medicamentelor anti-SIDA

"In urma unor sesizari trimise la Ministerul Sanatatii care sustineau ca multi copii bolnavi de SIDA nu au primit medicatia necesara la Braila, am ajuns la concluzia ca, de fapt, destinatia celor 30 milioane lei primiti lunar prin programul SIDA ridica mari semne de intrebare, de fapt atribuirea acestor medicamente prin Inspectoratul de Sanatate Publica era in afara legii si se facea practic doar de o singura persoana", ne-a declarat ieri dr. Lavinia Craioveanu, inspector-sef al acestei unitati.
Pina in urma cu citeva luni, pentru cei 112 bolnavi SIDA, din care 102 copii, banii pentru programul SIDA veneau de la Ministerul Sanatatii catre Directia Sanitara Judeteana si erau distribuiti Inspectoratului pentru cumpararea medicamentelor si a vitaminelor necesare. "Copiii erau consultati la Dispensarul Serviciului Sanitar Port, de dr. Delia Risnoveanu, medic epidemiologic si presedinte al comisiei anti-SIDA. Din punct de vedere legal insa, Inspectoratul de Sanatate Publica este o unitate care se ocupa de prevenirea infectiei SIDA, nu de tratarea acesteia. Conform planului de prevenire, Inspectoratul este obligat sa faca testarile la solicitare, sa stringa toate datele privind cazurile pe SIDA si sa le comunice pe fise speciale Ministerului Sanatatii", a precizat dr. Lavinia Craioveanu.
In momentul in care a sesizat acest lucru, dr. Craioveanu precizeaza ca a inaintat Ministerului Sanatatii o nota prin care a specificat ca "nu era normal ca toate aceste medicamente sa fie in gestiunea unui asistent de igiena, avind in vedere ca noi avem un asistent de farmacie care are toata gestiunea produselor biologice".
O discutie pe aceeasi tema s-a purtat, dupa informatiile inspectorului-sef si la Directia Sanitara Judeteana, unde intreg Consiliul de administratie nu a realizat initial ce se intimpla.
"Ulterior, colegii au inteles situatia si in prezent banii care reveneau Inspectoratului pentru programul SIDA ajung acum la Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean si la Spitalul ?Sfintul Spiridon?, la Sectia de Boli contagioase", a precizat inspectorul-sef.
Din informatiile sursei citate, "la nivelul Directiei Sanitare Judetene s-a considerat ca nu a fost vina numanui in aceasta situatie si ca a fost o problema de bucatarie interioara, aceasta fiind o practica veche, desi nelegala", a spus dr. Craioveanu.
La scurt timp de la sesizarile primite la Minister in legatura cu medicamentele pentru bolnavii SIDA, la Inspectoratul de Sanatate Publica a "cazut" controlul Curtii de Conturi, care a descoperit si alte matrapazlicuri. Aflate in vizorul Comisiei Anticoruptie si concretizate intr-un dosar inaintat procurorului financiar, neregulile descoperite la Inspectorat par sa se tina lant.
"In momentul in care am preluat conducerea Inspectoratului am avut unele suspiciuni care, in urma controlului Curtii de Conturi s-au confirmat", a spus dr. Lavinia Craioveanu. Din afirmatiile aceleiasi surse, conectarea unitatii la Internet a fost o investitie din care nu au profitat decit anumite persoane.
"Contractul pentru Internet a fost facut si semnat de doi oameni, dr. Mihaela Lupu (fost inspector-sef – n.n.) si dr. Delia Risnoveanu, fara viza controlului financiar preventiv, cheltuieli care au ajuns la 1.700.000 lei. Paradoxal este insa ca, de aceste servicii unitatea nu a putut sa beneficieze, intrucit amplasarea s-a facut nu in sediul Inspectoratului, ci in Dispensarul Sanitar Port, unde isi desfasoara activitatea dr. Delia Risnoveanu. Practic, beneficiare de informatii nu au fost decit doua persoane, care au de facut o lucrare de doctorat", s spus dr. Lavinia Craioveanu, precizind ca suma respectiva a fost imputata de Curtea de Conturi celor in cauza, dupa ample verificari ale personalului, care nu venise in contact cu Internet-ul niciodata. Dincolo de accesul la informatii platit din banii Inspectoratului, salariatii aceleiasi unitati au facut una si mai si. In timpul orelor de program, diverse persoane au incarcat nota telefonica a unitatii apelind la telefoane erotice, horoscop, jocuri si concursuri in valoare de 1.400.000 lei, in perioada ianuarie-iunie a.c.
"Aici este si vina contabilului-sef", este de parere seful Inspectoratului. In momentul in care a vazut ca factura telefonica a sarit intr-o luna la peste 4.000.000 lei, ar fi trebuit sa se sesizeze.
Nu numai ca nu a facut acest lucru, dar a platit suma din veniturile unitatii. Din aceleasi venituri s-au platit toate datoriile. Atit Internet-ul, cit si convorbirile telefonice erotice si chiar daunele materiale solicitate de fostii angajati care au dat in judecata unitatea. Din cele cinci procese cu angajatii, toate pierdute de unitate, numai unei singure persoane i s-au platit 1.400.000 lei din venituri, in loc sa se recupereze sumele de la persoanele vinovate", a spus dr. Craioveanu. (Tudorita TARNITA)
top Local News

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii