Goana dupa hotii de curent electric

marți, 27 ianuarie 1998, 00:00
5 MIN
 Goana dupa hotii de curent electric

Saracia cuprinde multe forme. Zeci de mii de braileni stiu ce inseamna saracia. O traiesc pe pielea lor si nu-i nevoie sa le explici ce inseamna. In forma ei absoluta, saracia inseamna mizerie. Mizerie materiala si morala. Mizeria umana nu tine de anotimp. Vara sau iarna ea se manifesta la fel. Vara sau iarna, mizeria ingheata dorinta oamenilor. Ce e mai nou este ca ingheata si speranta oamenilor. Oameni care nu mai doresc nimic. Ei au saracia lor. Mii de oameni care nu mai spera la nimic. Doar isi traiesc viata, in mizerie. S-au obisnuit cu asta. Nu mai gindesc si nu mai simt nimic. Le-au ramas instinctele primare. Simt foamea, durerea, frigul. Frigul. Mii de familii sufera de frig in propria locuinta. Nu au termoficare, gaz metan sau lemne. Doar electricitate. Un semn de civilizatie. Printre putinele. De multe ori, greu de obtinut. Mai ales atunci cind trebuie platita. De aici si pina la furtul de energie nu este decit putin. Foarte putin.
Trei milioane amenda pentru cei ce fura energie electrica
Mii de abonati ai RENEL Braila consuma fraudulos energie electrica. De fapt, o fura. Unii din saracie, altii pur si simplu ca sa nu plateasca tot consumul. Aparatele de incalzit – aproape in majoritate improvizate – sint principalele "sugative" de energie. Caldura data de energia electrica se obtine usor. Dar costa.
Filiala de Distributie a Energiei Electrice Braila a RENEL declanseaza, in fiecare iarna, campanii de combatere si depistare a consumului fraudulos de energie. Echipe de cite 4-5 lucratori ai RENEL iau orasul la scarmanat. Hotii pica, unul cite unul, dar mereu apar altii. Numarul lor chiar se inmulteste. Chiar odata prinsi, multi continua sa fure. Cu ce altceva sa se incalzeasca?, spun ei. Practica e riscanta. Un hot depistat trebuie sa plateasca peste 3 milioane lei ca sa mai primeasca vreodata curent electric. Unii platesc, pentru ca au. Altii nu, pentru ca nu vor, desi pot face si puscarie pentru incapatinarea lor. Iar altii, pentru ca nu-si permit. Mizeria e motivul principal. Oamenii lasati pe intuneric si care fura iar, si iar. Cu ce ar putea ei sa plateasca? Ce sa le ia RENEL? Nu au nimic. Doar mizeria.
De depistarea hotilor de curent se ocupa Centrul de Furnizare Braila. Aproape zilinic, echipe de lucratori cerceteaza orasul. Fie in cursul saptaminii, fie simbata si duminica. De multe ori, orele lucrate in zilele libere de la sfirsit de saptamina nu se platesc. E un fel de munca patriotica. Dar simbata si duminica sint acasa si "hotii". Totul e sa dea drumul la usa. Uneori deschid, dar sar cu bite si cu sabii. Fel de fel de hoti.
Echipele RENEL pleaca de multe ori la sigur. "Hotii" sint turnati fie de rude, fie de vecini. Exista si aparatura de depistat consumul neinregistrat, dar informatiile venite direct din teren sint cele mai des folosite.
Stratagema contorului inaccesibil
Simbata, echipele de control au plecat din nou la treaba. Pentru lucratorii RENEL, nimic deosebit. O alta zi, alti hoti. Nimeni nu stie dimineata cu ce se vor intoarce de pe teren. Un reporter al cotidianului nostru a insotit, simbata, o echipa a Centrului de Furnizare.
Prima descindere: un SRL din Radu Negru, zona Albina. De un an si jumatate, contorul firmei "Romtiti" SRL nu a putut fi citit. De cite ori vine cititorul RENEL, camera unde este amplasat contorul e incuiata, iar patronul plecat.
De aceea, i se tarifeaza un consum pus din oficiu, pe care il plateste. RENEL banuieste insa ca ceva nu e in regula. In chioscul firmei, functioneaza un radiator. Si de data asta, camera cu pricina e incuiata. Intram in curtea din spate, la firida. De acolo nu se fura nimic. Banuiala ramine asupra contorului. "Nu putem sparge usa. Asta e." Si de data asta, RENEL ramine doar cu banuiala. Nu se poate concluziona nimic.
Mergem mai departe. Tinta: centrul vechi al orasului. Furturile cele mai frecvente se inregistreaza aici. De cele mai multe ori la case. Si tot de cele mai multe ori, la casele fostului IGLAC. In acestea isi au domiciliu stabil saracia.
Strada Balcescu, numarul 3 bis. Aici locuiesc vreo trei familii in acelasi imobil. Apa de la canalul din curte curenteaza. Un motiv in plus sa se banuiasca un furt de energie. Vizata este familia Gheorghe. Sunam la usa, dar nimic, nu ni se raspunde. Contorul e insa in hol: noroc. Curentul in zona, insa, este intrerupt: ghinon. Nu se poate verifica nimic. Plecarea.
Vinatoare fara vinat
Strada Militara, numarul 9. Cinci familii intr-un imobil. O camera – cel mult doua – pentru fiecare familie. Din strada se intra direct in dormitor. Probabil, dormitorul fusese initial un antreu. Desi sint improvizatii, nu sint nereguli in ceea ce priveste inregistrarea consumului. Intram in curte, in fund, doua familii nu au curent electric. Au fost deconectate, mai demult, dar nu au platit pina acum nimic. Se spune, insa, ca, in continuare, la una din familii este consum. O camera si un hol, mizerie la superlativ. O tinara femeie, trei copii si o batrina. Nu protesteaza nimeni ca se face control. Contorul pare in regula. Echipa RENEL banuieste ca se consuma direct din firida. Nu exista insa flagrant. Si daca ar exista, ce? I-ar mai deconecta o data. Se fac chiar si conectari direct de la firele aeriene sau de la stilpi. Acum, insa, e in ordine. In casa e intuneric, rece si miroase urit. La gemuletul camerei, trei copii privesc curiosi, cu nasucurile lipite de geam, la lucratorii veniti in control. Trei perechi de ochi inocenti. Nu realizeaza saracia. Doar s-au nascut in ea.
Urmatoarea adresa, undeva pe strada Neagra. Nu e nimeni acasa sau se face ca nu e. Vine la rind strada Golesti, numarul 1. O batrina se sperie de numarul mare de oameni intrati in curte. Se dumireste ce este cu noi si ne invita in casa. E cald, dar a facut focul cu lemne. Contorul e blocat, dar a anuntat-o pe "fata care citeste lumina". Contorul a fost defect, deci pierderile le suporta RENEL.
"Mama, nu-mi trebuie sa umblu eu acolo. Doamne fereste! Consumam si noi cu becul si cu televizorul, si platim." In aceeasi curte, in alta cladire, o femeie. Evita sa ne deschida. E banuita de RENEL si stie asta. A mai fost controlata si inainte. Intirzie citeva minute pina sa dea drumul la usa. Oare sa fi ascuns "probele"? Ne legitimeaza. Miinile ii tremura. De ce ii este atit de frica? Nu ne lasa sa intram intr-o anumita camera. Vrea mandat de la Procuratura. Cind vede ca nu e de gluma, schimba tonul. Vorbeste respectuos, "gudurindu-se" pe linga lucratorii veniti in control. Ii pare rau ca nu are nimic cu care sa ne "cinsteasca". Foloseste vorbe lingusitoare. Ba cica a fost ruda apropiata cu un fost comandant al Politiei. Ce-o fi avind de ascuns? E controlata si nu se gaseste nimic in neregula. Daca o fi fost ceva, a scapat. Crede ca vecinii o "toarna" pentru ca sint invidiosi pe ea. Asta e. Asa e lumea.
Raidul de simbata se incheie. Fara succes, ce-i drept. Nu-i nimic. Zilele friguroase mai sint destule, si hoti la fel. Controlul nu a scos la iveala consumul fraudulos de energie. Doar mizeria.
Lucratorii RENEL o stiu, o vad de fiecare data. Vor mai fi controale. Si va mai fi mizerie. Si frig. "O luam de la capat!" (Mircea DOAGA)

Comentarii