Grenade "revolutionare" in Parcul Monument

vineri, 30 iunie 2000, 23:00
4 MIN
 Grenade "revolutionare" in Parcul Monument

Joi, pe la ora 19, un batrin pensionar s-a inarmat cu un hirlet si a plecat in Parcul "Monument" pentru a-si aduna rime sa dea la peste. Nu mica i-a fost uimirea cind in loc de nada pentru baboi a descoperit, chiar in locul in care sapa de doi ani, o cutie metalica ce adapostea trei grenade de razboi pregatite, parca, pentru utilizare. Focoasele grenadelor erau scoase, unse cu vaselina si ambalate intr-o cirpa alba, apoi intr-o punga din plastic si asezate alaturi de grenade intr-o cutie metalica de halva, din vremea strabunicilor. Pensionarul Vetu Dima a crezut ca a dat peste o comoara, dar cind a vazut grenadele a intrat in panica si a alertat agentii Serviciului de Paza si Interventii si Politia. Parerea unanima a martorilor este ca doua dintre grenade sint ofensive, iar una defensiva si ca acestea, avind origine romaneasca, dateaza de la Revolutie, fiind ascunse, de o mina criminala, de putina vreme, in rezervatia naturala a parcului, ingropate la numai 20-25 de centimetri adincime.
La 19.35, Vetu Dima, 61 de ani, din Braila, sapase cam un metru patrat cind hirletul s-a izbit de cutia metalica. "Am crezut ca am dat peste o comoara si am continuat sa rascolesc pamintul in jurul cutiei pentru a o scoate la suprafata. Am desfacut-o si am vazut intr-o punga din plastic, destul de noua, cele trei grenade si, separat, intr-o cirpa alba, unse cu vaselina, focoasele. A inceput sa tremure carnea pe mine si mi s-au inmuiat picioarele", povesteste Vetu Dima. Omul a parcurs aproape zburind cei 20 de metri dintre locul descoperirii si aleea parcului si a alertat agentii SPI, din cadrul Cony- Sat SRL, aflati in zona. Acestia, Florin Albu si Neagu Chitulescu, au chemat echipa de interventie a serviciului si Politia. Dupa cinci minute, zona se umpluse de agenti si de curiosi care cu greu puteau fi tinuti la distanta. Insusi directorul Cony-Sat, Antonel Bunu, si seful SPI, Catalin Doxan, s-au deplasat la fata locului pentru mentinerea ordinii in locul cu pricina. Dupa cum povestesc martorii, un ARO cu trei politisti a venit in tromba iar cu o Dacia a ajuns un politist civil, de la "Arme si Munitii", din Politia Judetului. Acesta din urma a fost singurul care a purces in zona sapaturilor. Dupa ceva timp, el a dat verdictul: "Nu-i nici un pericol. Sint demontate."
Grenadele sint bine conservate
"Eram pe aleea dintre stadion si cazino, impreuna cu celalalt agent, cind din rezervatie a iesit batrinul acela care gesticula catre noi. Ne-a spus, tinindu-si rasuflarea, ca acolo sint grenade. Am mers toti trei si le-am vazut. Am chemat echipa de interventie si politistii. Grenadele fusesera ingropate la mica adincime, 20-25 de centimetri sub pamint. Cred ca n-au un an de cind sint acolo, fiindca oamenii sapa mereu dupa rime in zona aceea. Se si vede ca groapa respectiva are vreo trei metri patrati" , a declarat agentul SPI Neagu Chitulescu. Un punct de vedere identic a avut si agentul Florin Albu. Acesta ne-a relatat ca grenadele aveau un grad foarte mic de uzura si ca nu par a fi fost ascunse acolo de multa vreme, ci de cel mult citeva luni in urma. "Grenadele erau atent pregatite, parca gata de utilizare. Si foarte bine conservate. In mod sigur, acestea dateaza de la Revolutie, sint grenade din dotarea armatei noastre, asa cred", a adaugat directorul Cony- Sat, Antonel Bunu.
Omul care a dezgropat munitia, Vetu Dima, isi aminteste ca, in copilarie, pe la sase ani, a fost martorul unei explozii provocate de grenade si ca de aici i se trage frica: "Eram pusti cind o masina in care s-a aruncat o grenada a explodat, la citiva metri de mine. Au fost multi morti atunci, eu insumi puteam sa mor fiindca ma jucasem ceva vreme linga acea masina. Desi m-am speriat, tot voi mai cauta rime. Fiindca microbu-i tot microb!" Grenadele au fost ridicate de acel politist civil ce s-a prezentat a fi de la "Arme si Munitii", care le-a pus cu tot cu punga, cirpa si cutie in portbagajul masinii.
Ieri, incercind sa luam legatura cu politistii de la "Arme si Munitii", pentru a afla date tehnice despre grenadele cu pricina, am fost informati ba ca "Serviciul respectiv nu prea mai functioneaza", ba ca sa sunam luni intre 8.30-9.00, pentru detalii. Cert este ca, asamblate, grenadele prezinta un pericol iminent, iar scoaterea cuiului si explozia unei de grenade ofensive ar putea rade tot pe o raza de 20 de metri. "Descatusarea" unei defensive ar reduce la tacere orice fiinta, pe o raza de 50 de metri. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii