Guvernarea actuala este hotarita sa sprijine intreprinzatorii privati

marți, 16 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Guvernarea actuala este hotarita sa sprijine intreprinzatorii privati

Asteptata cu mult interes la momentul respectiv in mediul de afaceri, Legea nr. 133/1999 privind stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii "a sucombat imediat dupa nastere". Sau, mai bine zis, viata i-a fost curmata brusc de chiar cei care au promovat-o, facilitatile prevazute de lege fiind suspendate la scurt timp dupa publicarea respectivului act normativ in Monitorul Oficial.
Fapt imbucurator, Cabinetul Nastase a decis, chiar la citeva zile de la inscaunare, sa readuca in prim plan legea cu pricina. A analizat ce au gindit predecesorii sai, a constatat ca e de bine, iar la sfirsitul anului trecut a aprobat o Ordonanta de Urgenta, nr.297/30 decembrie, prin care a adus si citeva completari Legii nr.133.
Potrivit prevederilor Ordonantei, guvernul, ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si autoritatile locale trebuie sa asigure cresterea ponderii IMM in valoarea contractelor de achizitii publice de bunuri materiale, lucrari si servicii, urmind ca aceasta pondere sa atinga un nivel comparabil cu contributia acestora la realizarea produsului intern brut.
Totodata, IMM beneficiaza de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri si garantiile cerute in achizitiile publice de bunuri materiale, lucrari si servicii. In plus, institutiile publice, societatile comerciale si companiile nationale cu capital majoritar de stat, precum si regiile autonome au obligatia sa organizeze prima licitatie doar pentru IMM.
O facilitate importanta prevazuta de legiuitor o reprezinta scutirea IMM de la plata taxelor vamale pentru masinile, instalatiile, echipamentele industriale, know-how, care se importa in vederea dezvoltarii activitatilor proprii de productie si servicii si care se achita din fonduri proprii sau din credite obtinute de la banci romanesti sau straine. Cota parte din profitul brut reinvestit de catre intreprinderile mici si mijlocii nu se impoziteaza.
O alta prevedere importanta vizeaza stimularea intreprinzatorilor pentru crearea de noi locuri de munca. Astfel, IMM vor beneficia de reducerea impozitului pe profit in proportie de 20%, in cazul in care creeaza noi locuri de munca, daca se asigura cresterea numarului scriptic cu cel putin 10% fata de anul precedent. Reducerea impozitului pe profit se aplica in perioada in care forta de munca nou-angajata ramine in intreprindere si nu se fac alte disponibilizari. De asemenea, IMM-urile pot beneficia de reducerea impozitului pe profit si in cazul in care forta de munca nou-angajata este de cel putin 10% din forta de munca existenta in intreprindere in momentul angajarii.
Ordonanta nr.297/2000 stipuleaza si faptul ca IMM sint scutite de la plata taxelor vamale pentru importul de materii prime necesare pentru fabricarea produselor de catre acesta, in cazul in care produsele respective sint la rindul lor scutite de la plata taxelor vamale de import. Lista cuprinzind produsele scutite se aproba anual prin hotarire de guvern.
O ultima completare adusa Legii nr.133/1999 vizeaza simplificarea sistemului de impozitare pe veniturile persoanelor fizice, ale asociatiilor familiale si ale intreprinzatorilor mici si mijlocii. In aceste cazuri, se va aplica sistemul forfetar de impozitare stabilit in functie de cifra de afaceri din anul precedent. (Mircea CIUCASU)

Comentarii