Intretinerea ne ameninta din nou

miercuri, 09 august 2000, 23:00
3 MIN
 Intretinerea ne ameninta din nou

Scumpirile din acest sezon cald la principalele servicii catre populatie – aplicate deja sau in curs de aplicare – vor duce la un salt spectaculos al costurilor intretinerii – problema numarul 1 cu care se confrunta orice cetatean care locuieste la bloc. Astfel, cresterile de preturi din luna august si cele anuntate deja pentru septembrie vor face ca locatarii sa scoata din buzunar, pentru o luna de vara sau toamna – deci fara a primi caldura – cam aceeasi suma pe care au platit-o asta iarna la intretinere, mai ales daca beneficiaza si de apa calda.
Cel mai mult vor avea de platit, desigur, cei fara apometre care, daca au ajuns minoritari in blocul in care locuiesc, deja platesc din primavara cit plateau si in iarna trecuta. In acestia va lovi cel mai tare noul pret al apei, intrat in vigoare la jumatatea lunii trecute: 7.086 lei metrul cub, plus 958 lei metrul cub de apa canalizata.
De asemenea, energia termica urmeaza a se scumpi in septembrie – dupa cum s-a anuntat deja – de la 230.000 lei/Gcal in prezent la circa 300.000 lei/Gcal. In plus, nici gazul metan nu va fi scutit de majorari de pret. Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor a anuntat, tot pentru septembrie, o majorare cu circa 25% a gazului metan, un metru cub urmind sa coste in jur de 1.350-1.400 lei. Cum si CONEL ne ameninta cu noi preturi la energia electrica si tinind cont ca si celelalte servicii destinate asociatiilor vor costa tot mai mult – intretinere lift, gunoi, salariile personalului asociatiilor etc. – e clar ca, pentru intretinerea pe luna septembrie va trebui sa incepeti sa face economii inca de pe acum.
Sute de mii de lei de persoana
Tinind cont de noile preturi enumerate mai sus, intretinerea pentru o persoana va ajunge sa coste luna viitoare de la circa 100.000 lei – in cazul unui apartament contorizat, la un consum de 3 metri cubi pe luna – pina la 500.000 sau chiar peste in cazul celor care locuiesc in apartamente necontorizate si care, ca numar, sint mult inferioare celor contorizate.
Sa luam un exemplu concret de consum pentru o persoana dintr-un bloc care beneficiaza si de apa calda. Astfel, pentru 3 metri cubi de apa, locatarul respectiv va avea de platit 23.413 lei (3 mc apa x 7.086 lei/mc plus 2,25 mc apa canalizata x 958 lei/mc). Apoi, inca 11.200 lei pentru gazul metan, la un consum de 8 mc de persoana (8 mc x 1.400 lei/mc), plus 42.000 lei pentru energia termica folosita la prepararea apei calde (0,14 Gcal – consum mediu lunar – x 300.000 lei/Gcal). La aceste costuri se mai adauga cele cu salubritatea, energie electrica de pe scara si celelalte spatii comune, intretinere lift, salariile personalului asociatiei, cheltuieli gospodaresti, etc. adica circa 20.000 lei de persoana. Rezulta, astfel, aproximativ 97.000 lei pentru fiecare locatar, in cazul celor cu contoare in apartamente.
Pentru cei care nu au contoare si care locuiesc in blocuri in care numarul apartamentelor necontorizate este mult mai mare decit al celor contorizate, se inregistreaza, in medie, un consum de apa de 20 mc/ luna de persoana. In acest caz, costurile cu intretinerea vor creste cu circa 130.000 lei de persoana, urmind sa ajunga la circa 228.000 lei lunar. "Grosul" cheltuielilor nu il reprezinta energia termica, ci apa, care la fiecare 10 metri cubi consumati inseamna inca 78.000 lei in plus. Sint insa si blocuri in care apartamentele necontorizate reprezinta sub 10% din numarul total. In aceste cazuri total nefericite, locatarii fara contor ajung sa "consume" 50-60 metri cubi de persoana – pentru ca toate pierderile si furturile de apa din bloc li se pun acestora in circa – astfel ca acestia vor trebui sa plateasca, fiecare, aproape 500.000 lei de persoana sau chiar si mai mult, adica peste 2 milioane lei pentru o familie de 4 persoane. In aceste cazuri, este mai mult decit recomandat ca si cei care inca nu au apometre sa-si monteze imediat, deoarece nu i-ar costa mai mult decit intretinerea pe o singura luna. Desigur, intr-un bloc odata contorizat integral, diferenta dintre indexul inregistrat de contorul de bloc si totalul cantitatii de apa inregistrata in fiecare apartament se va imparti in mod egal la toti locatarii (cel putin asa ar fi logic), dar oricum costurile cu intretinerea vor scadea drastic. Pe marginea acestui subiect vom reveni, insa, intr-unul din numerele viitoare ale cotidianului nostru. (Mircea DOAGA)

Comentarii