Lichidarea "Dunacor", data peste cap de Curtea de Apel Galati

joi, 15 martie 2001, 00:00
6 MIN
 Lichidarea "Dunacor", data peste cap de Curtea de Apel Galati

Situatia lichidarii SC "Dunacor" SA s-a schimbat cu 180 de grade dupa ce, printr-o hotarire, Curtea de Apel Galati a decis introducerea acestei societati in procedura de lichidare judiciara. Asta inseamna, de fapt, incetarea actualei forme de lichidare administrativa.
Practic, schimbarea unei lichidari cu alta este inexplicabila, mai ales in acest moment, dupa ce "Euro Consulting Romania" a reusit sa vinda circa 85% din activele "Dunacor" si sa achite, in contul societatii brailene, toate datoriile acesteia catre stat, in mai putin de un an. O noua procedura inseamna, de fapt, prelungirea cu inca o buna perioada de timp a operatiunii in sine, taraganarea lichidarii, punerea intr-o situatie dificila a unor investitori care au cumparat active si care isi vad intirziate investitiile de milioane de dolari – cazul PAL, de exemplu – si mostenirea, de catre Tribunal si viitorul lichidator, a unei situatii critice in ceea ce priveste dezamorsarea bombei chimice din "Dunacor", situatie pe care, macar, actualii lichidatori o au sub control.
In plus, hotarirea Curtii de Apel vine in contextul in care cererea de lichidare judiciara a fost facuta de doi creditori care nu detin creante – impreuna sau separat – de cel putin 51% din totalul datoriilor "Dunacor", asa cum prevede Legea 99/1999.
"Mai mult, Curtea de Apel n-a luat in considerare realizarile lichidarii administrative, care sint cu adevarat demne de luat in seama", considera Laszlo Tamas, directorul general al "Euro Consulting Romania", din Miercurea-Ciuc.
In fapt, "Dunacor" a intrat in lichidare administrativa in aprilie 1997, printr-o hotarire a Adunarii Generale a Actionarilor, patronata de FPS. Dupa un esec lamentabil al primului lichidator – firma americana "United Process Equipment" – si, dupa ce ani de zile societatea a fost lasata in stare de decor, FPS a desemnat, la inceputul anului trecut, un nou lichidator – firma "Euro Consulting Romania". In 3 luni, aceasta a realizat inventarierea intregului patrimoniu, in aprilie 2000 organizind primele licitatii.
Un numar de 3 creditori, din care in prezent au mai ramas doar doi – respectiv "Electrica" Braila, cu o creanta de 12 miliarde si Administratia Nationala a Rezervelor de Stat Barcea, cu 1,2 miliarde – au declansat o actiune in instanta pentru trecerea in lichidare judiciara a "Dunacor". In paralel, "Euro Consulting Romania" a solicitat in instanta prelungirea termenului de lichidare a combinatului cu cel putin 6 luni, intrucit termenul initial, de 3 ani, expira in aprilie 2000, la doar 4 luni de la semnarea contractului de lichidare incheiat de firma harghiteana cu FPS.
Cele doua procese au ajuns la Curtea de Apel Galati. Aici, instanta a decis, in septembrie, prelungirea cu 6 luni a perioadei de lichidare, suspendind judecarea celeilalte cauze privind lichidarea judiciara pina la trecerea celor 6 luni – termen care s-ar fi indeplinit la 23 martie a.c.
Aceasta ultima cauza a fost, insa, repusa pe rol, inca din 12 ianuarie, cu 3 luni inainte de expirarea perioadei de prelungire a lichidarii administrative.
"Luni, 12 martie, Curtea de Apel Galati a hotarit intrarea in lichidare judiciara a «Dunacor», fara sa mai astepte sa treaca cele 6 luni si fara macar sa tina cont de realizarile noastre din aceasta perioada. Cred ca acesta a fost scopul prelungirii initiale a termenului de lichidare: sa se vada rezultatele lichidarii din aceasta perioada", spune directorul Laszlo Tamas.
50 de miliarde – datorii platite la stat
Lichidatorul "Dunacor" a reusit ca, in mai putin de 1 an, sa obtina din vinzarea activelor banii necesari pentru acoperirea tuturor datoriilor combinatului catre stat. "Euro Consulting Romania" a platit statului circa 50 de miliarde de lei in contul datoriilor "Dunacor".
Astfel, Directia Generala a Finantelor Publice si-a primit cele 16,046 miliarde lei. Apoi, catre Directia de Munca si Solidaritate Sociala (DMSS) s-au achitat 8,664 miliarde lei, iar catre Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) 995 milioane lei.
Bugetul local si-a recuperat, de asemenea, integral creanta – de 6,672 miliarde lei – prin compensare, cumparind in contul acestuia caminele "Dunacor", colonia de locuinte de la km. 10, garajele si sediul administrativ nou al combinatului.
De asemenea, catre FPS – actuala Autoritate pentru Privatizare – "Euro Consulting Romania" a achitat 9,995 miliarde lei – reprezentind cheltuielile cu paza si conservarea "Dunacor" in perioada aprilie 1997- aprilie 2000 si mai exista pregatiti pentru a fi virati inca 10,601 miliarde lei, reprezentind datoria "Dunacor" catre bugetul de stat pentru imprumuturile acordate, prin FPS, acestei societati in perioada 1995-1996 pentru plata energiei electrice si a gazelor naturale.
"Pentru stat, «Dunacor» nu numai ca reprezenta o «gaura», dar trebuia sa mai si plateasca sume uriase pentru aceasta. Acum, din banii obtinuti din lichidare, statul si-a recuperat creantele, ajungindu-se cu platile la nivelul creditorilor chirografari (societati comerciale – n.n.)", arata Tamas Laszlo. "Cu alte cuvinte, banii ce s-ar obtine din urmatoarele licitatii se vor distribui acestora", a mai adaugat sursa citata.
Creditorii aratati mai sus confirma ca asa stau lucrurile – Directia Finantelor Publice si AJOFM subliniind ca nu mai au nimic de recuperat de la "Dunacor" si ca platile s-au facut. Si Casa Teritoriala de Pensii, desprinsa din DMSS, confirma ca si-a recuperat cele 8,664 miliarde de lei, din care peste 2 miliarde au reprezentat majorari de intirziere, adaugind ca ar mai fi peste un miliard de lei, suma asupra careia exista un litigiu cu privire la recunoasterea ei de catre "Dunacor".
Din "Dunacor" s-au vindut, pina acum, circa 85% din active, multe unor investitori care intentioneaza sa demareze activitati de productie in zona – cel mai semnificativ exemplu fiind PAL SA, care e cert ca va investi in sectiile cumparate milioane de dolari pentru o fabrica de p.a.l. – sau care au pornit deja asemenea activitati – de exemplu, "Arteferro" SA, care deja din ianuarie a demarat activitatea in cadrul uzinei mecanice. Semnificativ in ceea ce priveste vinzarea au mai ramas fabrica de matase si filierele din aur si platina.
"Consideram ca, in limita posibilitatilor, am facut o lichidare buna si corecta, care in final va putea fi considerata una de succes. Am lasat pe ultimul plan vinzarea de utilaje pentru dezmembrare – inevitabila, totusi, tinind cont ca multe capacitati ale «Dunacor» nu mai puteau fi oricum repornite. Am cautat sa vindem in primul rind active in scopul repornirii lor, si am reusit: fabrica de CMC farmaceutic, CMC tehnic, sortimentele speciale, uzina mecanica, fabrica de matase – aceasta inca nevinduta momentan. Daca nu ne interesa acest aspect, vindeam si fabrica de matase pentru dezmembrare, dar nu am facut-o. Daca vroiam sa luam doar caimacul, vindeam filierele, si gata. Daca vine cineva aici doar pentru asta, «Dunacor» va ramine o problema nerezolvata in continuare", spune directorul general al "Euro Consulting Romania".
"Bomba chimica" – un punct sensibil
Sursa citata a aratat ca lichidarea combinatului trebuie sa tina cont de alte doua mari probleme. In primul rind, cea a "bombei chimice": "Exista o multitudine de instalatii si substante chimice periculoase. Sintem constienti ca, daca vom continua lichidarea administrativa, trebuie sa rezolvam niste probleme de care toata lumea ar fugi. Iar pentru dezamorsarea «bombei chimice» avem deja solutiile, personalul calificat si experienta necesara.
Trebuie tinut cont de cele 44 de rezervoare cu circa 260-280 tone de sulfura de carbon; 82 de cisterne pentru acid sulfuric; 55 de cisterne pentru sulfura de carbon – pentru care avem solutii de neutralizare si degazare intr-o statie pe care o realizam noi, unica in tara; 1000 tone baie de coagulare, raspindite in instalatii, cu continut de zinc, a carui separare este extrem de grea; zeci de tone de acid sulfuric concentrat, raspindit de asemenea prin instalatii; lesie cristalizata; cantitati de amoniac; reactivi chimici. Pentru rezolvarea acestor probleme nu s-a facut nimic inca dinainte de lichidare. Cind s-a oprit combinatul, toate au fost lasate in voia soartei. Nu ne e deloc usor sa facem ceea ce nu s-a facut de ani de zile, dar ne descurcam."
Lichidare administrativa sau judiciara?
Directorul Laszlo Tamas considera ca lichidarea judiciara nu implica responsabilitatea adecvata pentru lichidator, comparativ cu cea administrativa: "Noi am depus la FPS o garantie de 1% din capitalul social. Asta ne obliga sa facem o lichidare buna, altfel pierdem acesti bani. Noi reprezentam interesele proprietarului si, in acelasi timp, pe cele ale creditorilor. Un lichidator numit pentru lichidare judiciara nu risca nimic, nu pierde nimic, indiferent de rezultatul lichidarii. Astfel, lichidarea administrativa e de preferat celei judiciare."
De alta parere este, insa, unul dintre cei doi creditori contestatari ai lichidarii administrative: "Preferam lichidarea judiciara in primul rind pentru ca ea se face sub supravegherea judecatorului sindic, deci a Tribunalului, si nu vom avea suspiciuni asupra modului in care au fost vindute activele societatii. Vom merge pina la capat in demersul nostru", ne-a declarat Dinu Lungu, directorul general al "Electrica" SA Braila.
Conducerea "Euro Consulting Romania" va ataca, la rindul sau, hotarirea Curtii de Apel. Vom reveni. (Mircea DOAGA)

Comentarii