Licitatie senzationala la "Dunacor"

sâmbătă, 25 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Licitatie senzationala la "Dunacor"

Lichidatorul combinatului chimic – firma "Euro Consulting Romania" SRL – a mai obtinut, joi, inca 24 de miliarde de lei din vinzarea unor bunuri si active ale "Dunacor". De altfel, licitatia de joi a fost una animata, numarul de ofertanti fiind neasteptat de mare – din care cauza si lupta pentru unele active a fost deosebit de strinsa.
"Euro Consulting Romania" a organizat, joi, o licitatie cu strigare pentru vinzarea a 5 mari active din combinat: cantina, magazia investitii, fabrica celofibra II-utilajele, fabrica cord-utilajele si masina celofan. La licitatie s-au inscris 5 ofertanti – PAL SA, SC "Crisoil Com" SRL Oradea, Moraru Marin, SC "Aliment Iulia" SRL Constanta si SC "Victomar Lido" SRL Tandarei – 4 din cele 5 active bucurindu-se de interesul a cite doi sau trei dintre licitanti.
Pentru masina celofan – pret de pornire 1,218 miliarde lei – s-a inscris doar PAL SA, dar aceasta nu a fost adjudecata deoarece firma braileana nu a oferit acest pret. Neadjudecata a ramas si cantina – scoasa la vinzare la un pret de pornire de 4,188 miliarde lei – desi pentru aceasta s-au inscris doi ofertanti: PAL SA si Moraru Marin – persoana fizica din Braila.
Celelalte 3 active au fost adjudecate, la un pret total de 23,94 miliarde lei.
Astfel, magazia investitii a fost cistigata de SC "Aliment Iulia" SRL Constanta, la pretul de 203,1 milioane lei – jumatate din pretul de pornire – oferind mai mult decit celalalt licitant – PAL SA.
Fabrica de cord-utilajele a revenit SC "Victomar Lido" SRL Tandarei, la un pret de 4,854 miliarde lei – tot la jumatate din pretul de pornire – dupa o competitie olandeza cu aceeasi PAL SA.
Cea mai disputata licitatie dintre cele organizate pina acum de lichidator a fost cea pentru utilajele din fabrica Celofibra II. Pentru aceasta s-au inscris trei ofertanti: PAL SA, SC "Aliment Iulia" SRL si SC "Crisoil Com" SRL Oradea. Lupta s-a dat, insa, intre ultimele doua. Initial, s-a mers pe aceeasi metoda olandeza – strigarea pasilor de licitare in ordine descrescatoare din punct de vedere al valorii pretului – deoarece nici unul dintre cei doi licitanti nu a oferit pretul de pornire. Cind s-a ajuns la jumatatea pretului de pornire, ambii participanti au oferit suma respectiva – 13,487 miliarde – astfel ca licitatia a devenit competitiva, fiecare dintre licitanti incepind sa ofere din ce in ce mai mult. Pina la urma, dupa ce s-a ajuns la pretul de 18,882 miliarde lei, firma bihoreana a fost singura care l-a oferit, fiind declarata cistigatoare.
"Azi a fost o licitatie cu adevarat reusita, chiar daca s-au adjudecat doar 3 dintre cele 5 active scoase la vinzare. Cu rezultatul de astazi putem spune ca trei sferturi din «Dunacor» – ca suprafata – a fost vindut", ne-a declarat Tanczos Barna, directorul economic al firmei "Euro Consulting Romania". Pina acum, lichidatorul a vindut active care vor aduce 70 de miliarde de lei pentru combinat, sperind ca pina la sfirsitul lichidarii sa mai obtina cam inca pe atit. (Mircea DOAGA)

Comentarii