Lupta pentru terenul Insulei Mari a ajuns la apogeu

vineri, 01 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Lupta pentru terenul Insulei Mari a ajuns la apogeu

In lupta pentru concesionarea celor peste 55.000 de hectare arabile din Insula Mare a Brailei nu se decisese pina ieri un invingator. Asta cu toate ca situatia ar fi trebuit clarificata miercuri, 29 noiembrie, cind Agentia Domeniilor Statului a fixat desfasurarea licitatiei. Reamintim ca licitatia fusese initial stabilita pentru 24 noiembrie, dar s-a aminat deoarece actele care au stat la baza organizarii ei au fost atacate in contencios administrativ de catre unul dintre competitori, "Bursagrirom" SA Braila. "ADS a obtinut de la Curtea Suprema de Justitie dreptul de a continua licitatia, dar ieri (alaltaieri n.r.), cind a venit momentul deschiderii plicurilor cu ofertele, cei de la «Bursagrirom» au inceput din nou cu contestatiile amenintind ca se vor retrage si probabil ar fi facut-o daca nu li s-ar fi pus in vedere ca astfel si-ar pierde garantia depusa, de 18 miliarde lei. Acum nu stiu exact care mai e situatia. Probabil ca licitatia a fost din nou aminata", ne-a declarat ieri, la ora prinzului, Gratiela Momescu, directorul societatii "Insula Mare a Brailei" SA.
Directorul Momescu si-a exprimat convingerea ca, mai devreme sau mai tirziu, suprafata arabila a Insulei va fi concesionata, dar nu a putut da un raspuns concret cu privire la soarta unitatii care a administrat pina acum acest teren, SC IMB SA: "Nu stiu, efectiv nu m-am gindit la asta pina acum. Ce e cert, e ca pamintul se va scoate din capitalul social al unitatii, deoarece Curtea Constitutionala nu i-a dat dreptate actionarului SIF Moldova, care se opunea acestui lucru. Dupa ce se va intimpla asta, datoriile IMB vor depasi de 2,8 ori capitalul social al societatii". O unitate aflata intr-o astfel de situatie e clar ca nu poate gestiona o suprafata de 55.000 ha, ceea ce justifica pe deplin necesitatea concesionarii, a mai reiesit din spusele Gratielei Momescu, care a adaugat ca, oricum, terenul a fost preluat de Agentia Domeniului Statului, ce exercita in numele statului atributii de proprietar.
Deocamdata, pina la clarificarea situatiei pamintului, IMB se pregateste de iernat, ca in fiecare an la inceput de decembrie. Astfel, de luni, majoritatea salariatilor vor intra in somaj temporar, pe durata sezonului rece. In general, plata salariilor s-a facut pina la nivelul lunii septembrie, dar mai sint angajati care au de primit lefuri restante de asta-vara. E cazul economistilor de ferma, carora nu li s-au achitat drepturile banesti inainte de a fi preluati de "Reen Import Export" SRL Bucuresti. Dupa cum se stie, "Reen" SRL este actualul asociat al IMB SA, si contracandidatul firmei "Bursagrirom" SA la concesionarea Insulei. "Vom incepe sa vindem la licitatie utilajele agricole ale unitatii si speram ca asa sa putem plati saptaminal restantele salariale", ne-a mai declarat directorul Momescu.
"Reen" se ocupa de derularea campaniei agricole si, din cite se pare, face treaba buna. "Pina acum s-au arat 43.000 ha, din care am semanat griu pe 25.000 ha si vrem sa mai continuam cu aceasta cultura pe inca 1000 ha. Am finalizat insamintarea rapitei, pe 6200 ha, si a orzului, pe 8100 ha. Dupa ce vom termina si cu griul, vom continua cu araturile pina vom acoperi toate cele 55.000 ha. Incercam sa destelenim si sole nelucrate de citiva ani, redindu-le circuitului agricol", ne-a declarat Gabriel Chirnogeanu, seful "Reen – punctul de lucru Braila". "Reen" va mai aduce in Insula cinci tractoare de mare putere "Claas Chalanger" care, alaturi de cele cinci ce au intrat deja in brazda, isi vor pune sutele de cai putere la treaba pentru a razbi prin terenurile aflate acum in stapinirea stufului si a maracinilor. (Florentin COMAN)

Comentarii